Yabancıların en çok yatırım yaptığı sektör!

2012 yılının ilk dört ayında yabancılar Türkiye'de toplam 4 milyar 221 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Peki yabancıların en çok yatırım yaptığı sektör hangisi?

Yabancıların en çok yatırım yaptığı sektör!
Yabancıların en çok yatırım yaptığı sektör!
GİRİŞ 11.06.2012 13:45 GÜNCELLEME 11.06.2012 13:45

Yabancılar yılın ilk dört ayında Türkiye'de en çok sanayi sektöründe yatırım yaptı. Yabancıların sanayi sektöründe doğrudan yatırımlarının toplam tutarı ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 191 oranında artarak 2 milyar 643 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası geçici verilerinden derlenen bilgilere göre, yurt dışındaki yerleşikler bu yılın ilk dört ayında en çok doğrudan yatırımı sanayi sektöründe yaptı. Sanayi sektörü yatırımları içinde en büyük pay gıda, içecek ve tütün imalatı alanında olurken bu alana yapılan doğrudan yabancı yatırım geçen yılın aynı dönemine göre rekor düzeyde artarak 65 milyon dolardan 1 milyar 959 milyon dolara yükseldi.

2012 yılı ocak-nisan döneminde yurt dışındaki yerleşik kişilerin tarım, sınai ve hizmetler sektörünü kapsayan Türkiye'deki doğrudan yatırımların toplam tutarı ise 4 milyar 221 milyon dolar oldu.

Yabancıların hizmetler sektöründe Türkiye'deki doğrudan yatırımları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,5 oranında azalarak 1 milyar 565 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede finans ve sigorta faaliyetlerine yapılan doğrudan yatırımdaki ciddi düşüş etkili oldu.

Finans ve sigorta faaliyetlerine geçen yılın aynı döneminde 4 milyar 504 milyon dolarlık yatırım yapılırken bu yılın ilk dört ayında yapılan doğrudan yatırım yüzde 85,7 azalarak 642 milyon dolara geriledi.

En fazla doğrudan yatırım İngiltere'den

Bu yılın ilk dört ayında Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım Avrupa ülkelerinden oldu. Avrupa ülkelerinden toplam yatırım tutarı 3 milyar 210 milyon düzeyinde olurken geçen yıl aynı dönemde Avrupa'dan 5 milyar 826 milyon dolarlık doğrudan yatırım gelmişti.

Avrupa ülkelerinden en fazla yatırım yapan ülke ise İngiltere oldu. İngilizler bu yılın ilk dört ayında 1 milyar 905 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirirken, İngiltere'yi 456 milyon dolarlık yatırımla Hollanda izledi.

Bu yılın ilk dört ayında Asya ülkelerinden Türkiye'ye 855 milyon dolarlık yatırım gerçekleşirken, Asya ülkelerinden en fazla yatırımı 363 milyon dolarla Lübnan gerçekleştirdi. Lübnan'ı 230 milyon dolarlık yatırımla Malezya takip etti.

KAYNAK: AA