Koç Holding'in yeni yönetimi belli oldu

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2012'de tüm şirketlerin yapacağı yatırım tutarını 6.5 milyar dolar olarak açıklarken holdingin yeni yönetim kurulu da belli oldu.

Koç Holding'in yeni yönetimi belli oldu
Koç Holding'in yeni yönetimi belli oldu
GİRİŞ 11.04.2012 00:23 GÜNCELLEME 11.04.2012 00:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yatırımlar açısından 2012 yılının Koç Topluluğu için rekor bir yıl olacağını vurgulayarak, "Şirketlerimizin 2012 yatırım bütçeleri toplamı kombine 6.5 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Bunun içerisinde en büyük pay, Tüpraş’ın Fuel-oil Dönüşüm projesine ait" dedi.

Koç Holding'ten yapılan açıklamaya göre, Holding'in 48. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün, Nakkaştepe’deki Holding merkezinde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Mustafa Koç, risklerin yoğun olduğu bir ortamda tahmin yapmanın da zorlaştığına dikkat çekti. 2012’nin risklerle gölgelenen bir yıl olduğunu anlatan Mustafa Koç, “Avrupa’daki borç krizi, ABD’deki başkanlık seçimleri, Orta Doğu’da devam eden siyasi karmaşa, İran’ın nükleer programı ve uygulanacak yaptırımlar, Kuzey Kore’deki liderlik değişimi, Çin ve Hindistan ekonomilerinde yavaşlama gibi birçok konu 2012’ye bakışımızı gölgeliyor” değerlendirmesinde bulundu.

-"AVRUPA'DAKİ SIKINTILAR ÜLKEMİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEK DÜZEYDE"-

Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği yüzde 8.5 büyümenin, gelişmiş ülkelerin yüzde 1 ile yüzde 2 arasında değişen büyüme oranları arasında bir başarı öyküsü olduğunu da vurgulayan Koç, “Ancak son yıllarda Avrupa’nın dış ticaretimizdeki payı yüzde 60’lardan yüzde 45’lere gerilemiş olsa da, Avrupa ülkeleri hala bizim en büyük ticaret ortağımız. Bu nedenle Avrupa’daki sıkıntılar önümüzdeki dönemde ülkemizi olumsuz etkileyebilecek düzeydedir” dedi. Belirsizlikler ve dalgalanmaların bu tür süreçlere iyi hazırlanmış, güçlü şirketler için risklerin yanı sıra fırsatlar da yaratabildiğini vurgulayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böylesine belirsizliklerle dolu bir süreçte sürdürülebilirlik her zamankinden daha önemli bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmeleri ve erken uyarı sistemlerini doğru okuyabilen, gözünü hedeften ayırmayan, farklı senaryolar için önceden hazırlığını yapmış olan, kârlı bir büyüme planı çerçevesinde yatırımlarına ihtiyatlı bir şekilde devam eden şirketler, hem riskleri daha etkin yönetebiliyor hem de ortaya çıkan yeni fırsatlardan hızlıca yararlanma şansına sahip oluyor. Bu şirketler yaşanan ekonomik süreç ne olursa olsun uzun vadeli büyüme stratejilerinden sapmamayı başarabiliyor.”

-"ZORLU KOŞULLARI RAHAT ATLATABİLİYOR, FIRSATLARI DAHA İYİ DEĞERLENDİREBİLİYORUZ"-

Koç Topluluğu’nun planlarını her zaman uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme üzerine kurguladığını açıklayan Koç, 2000’li yıllardan itibaren odaklandıkları enerji, otomotiv, beyaz eşya ve bankacılık olmak üzere 4 ana sektördeki lider pozisyonları ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu olduklarını hatırlattı. Mustafa Koç, hedeflerine ilişkin olarak, "Hedefimiz, bu sektörlerdeki lider pozisyonlarımızla büyüme potansiyelinden azami faydayı sağlayabilmek, ülkemizde bu sektörlerin hak ettiği doyum oranlarına erişmesinde öncü rol oynamak ve uluslar arası piyasalardaki varlığımızı güçlendirerek etkin bir global oyuncu olmak" dedi.

Koç Holding olarak en büyük avantajlarının, tek bir sektördeki fırsat ve risklere bağlı kalmamak olduğunu da vurgulayan Koç, “Odaklandığımız sektörlerin barındığı konjonktürel ve finansal riskler farklı olduğundan, belirsizlik ortamlarında portföyümüzdeki çeşitlilik, farklı risklerin dengelenmesini sağlıyor. Böylece zorlu koşulları daha rahat atlatabiliyor ve fırsatları daha iyi değerlendirebiliyoruz” dedi.

-"YATIRIM AÇISINDAN 2012 REKOR YILIMIZ OLACAK"-

Mustafa Koç, topluluk olarak dağıtım kanallarını daha da güçlendirmek, müşterilerin ihtiyaçlarını en yaratıcı, en yeni ve en verimli ürünlerle en iyi şekilde karşılamak için hızla çalışmaya ve yatırım yapmaya devam ettiklerini de söyledi. Yatırımlar açısından 2012 yılının Koç Topluluğu için rekor bir yıl olacağını vurgulayan Mustafa Koç, “Şirketlerimizin 2012 yatırım bütçeleri toplamı kombine 6.5 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Bunun içerisinde en büyük pay, Tüpraş’ın Fuel-oil Dönüşüm projesine ait. Önümüzdeki yıllarda devreye girecek yeni araç projeleri devam eden Ford Otosan, Tüpraş’tan sonra en yüksek yatırım bütçesine sahip şirketimiz. Arçelik, Tofaş, Otokoç ve Yapı Kredi Bankası ise en yüksek tutarda yatırım harcaması planlayan diğer şirketlerimiz. Bunların yanı sıra henüz bütçelemediğimiz ancak üzerinde çalışmakta olduğumuz elektrik üretimi ve beyaz eşya alanlarındaki şirket alım projeleri ve otoyollar gibi özelleştirme projeleri de mevcut. Piyasadaki fırsatları ve getiri potansiyelini en iyi şekilde analiz ederek nakit pozisyonumuzu tüm paydaşlarımız için en yararlı şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

-"2011 YILI İYİ GEÇTİ"-

Koç Holding CEO’su Turgay Durak da 2011 yılının ekonomik ve siyasi dengelerin değişmeye devam ettiği, güçlükler ve fırsatlarla dolu bir yıl olduğunu belirtti. Durak, dünya ekonomilerinin, özellikle de gelişmiş ülkelerin zorlu sınavlar vermeye devam ederken, Türkiye’nin tüm belirsizliklere rağmen oldukça başarılı bir yılı geride bıraktığını vurguladı. Koç Holding’in faaliyet gösterdiği sektörlerde genel ekonominin de üzerinde bir performans sergilediğine dikkat çeken Turgay Durak, “Yüksek operasyonel performansımız finansal neticelerimize de yansıdı ve konsolide bazda toplam ciromuz yüzde 41 artışla 75,7 milyar TL olarak gerçekleşirken (45,4 milyar dolar ), faaliyet kârımız ise yüzde 34 artışla 5,5 milyar TL seviyesine (3,3 miyar dolar) ulaştı.

-KOÇ TOPLULUĞU ŞİRKETLERİ, 2011'DE TÜRKİYE TOPLAM İHRACATINDAN YÜZDE 11 PAY ALDI"-

Koç Topluluğu şirketlerinin sektörlerinde lider pozisyonları ile değişime öncülük ettiğini vurgulayan Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2011 yılında da Koç Topluluğu şirketleri iç piyasadaki büyüme dinamiklerinden en etkin şekilde yararlanırken, ihracat pazarlarındaki yavaşlamayı da pazar çeşitliliği ve artan piyasa payları sayesinde bertaraf etmeyi başardı. Kombine yurt dışı gelirlerimiz 2010 yılına göre yüzde 34 artarak 17,9 milyar ABD dolarına ulaşırken, toplam ülke ihracatında Tüpraş lider, Ford Otosan 2’nci, Tofaş 4’üncü, Arçelik ise 6’ncı sırada yer aldı. Böylece Koç Topluluğu şirketleri Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ihracatının tamamına yakınını; adetsel olarak bakıldığında binek oto ve hafif ticari araç toplam ihracatının yarısını; dayanıklı tüketim ve elektrikli makine ihracatının ise 3’te 1’ini gerçekleştirerek Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11 pay aldı.”

-KOÇ HOLDİNG'İN YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ-

Öte yandan Koç Holding 48. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Üyeleri seçimi de yapıldı. Bu doğrultuda belirlenen yeni yönetim kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:

-Rahmi M. Koç – Şeref Başkanı

-Mustafa V. Koç – Yönetim Kurulu Başkanı

-Temel Kamil Atay – Yönetim Kurulu Başkan Vekili

-Ömer M. Koç - Yönetim Kurulu Başkan Vekili

-Semahat Arsel – Üye

-Dr. Bülent Bulgurlu – Üye

-İnan Kıraç – Üye

-Ali Y. Koç – Üye

-Prof. Dr. John H. McArthur – Üye

-Prof. Dr. Heinrich V. Pierer – Üye

-Sanford I. Weill – Bağımsız Üye

-Peter Denis Sutherland – Bağımsız Üye

-Kwok King Victor Fung – Bağımsız Üye

-Emine Feyhan Yaşar – Bağımsız Üye

-Muharrem Kayhan – Bağımsız Üye.

 (ANKA)

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • ekrem kehribar 12 yıl önce Şikayet Et
    islam düşmanı. zenginler unutmayın karunda zengindi Allah cc hu malıyla yerin dibine geçirdi
    Cevapla