Dünya Bankası'na en renkli aday!

Nijerya Maliye Bakanı Okonjo-Iweala, Dünya Bankası Başkanlığına adaylığını açıkladı.

Dünya Bankası'na en renkli aday!
Dünya Bankası'na en renkli aday!
GİRİŞ 23.03.2012 13:28 GÜNCELLEME 23.03.2012 13:28

Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, aday gösterme süresinin son günü olan bugün Dünya Bankası başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Okonjo-Iweala, Güney Afrikalı mevkidaşı Pravin Gordhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 30 Haziran'da 5 yıllık görev süresi dolacak ABD'li Robert Zoellick'in yerini almak için Dünya Bankası başkanlığına aday olduğunu söyledi.

Dünya Bankası'nda, Nijerya hükümetinde çeşitli görevlerde ve diplomaside uzun bir deneyimi olduğuna dikkati çeken Okonjo-Iweala, yoksullukla mücadele konusunda Dünya Bankası'nın vizyonunu paylaştığını ancak bunun mümkün olan en etkili şekilde nasıl yapılacağının önemli olduğunu vurguladı.

Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan da Okonjo-Iweala'nın Dünya Bankası başkanlığı için bugün adaylık başvurusunda bulunacağını doğrulamaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Okonjo-Iweala, 2007-2011 döneminde Dünya Bankası başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo da Çarşamba günü Dünya Bankası Başkanlığı için adaylığını açıklamıştı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Zoellick'in halefini nisan ayında belirlemeyi planlayan Dünya Bankasından yapılan açıklamada, adaylık başvurularının 23 Mart'a kadar kabul edileceği belirtilmişti.

Açıklamada, adaylar arasından ''geçmiş performansında liderliğini kanıtlamış'', ''büyük kuruluşları yönetme deneyimine sahip'' ve ''kamu sektörünü tanıması'' becerisi bulunan üç adayla mülakat yapılacağı ifade edilmişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

IMF ve Dünya Bankası kuruluşlarından bu yana ABD ile Avrupa arasında resmi olmayan anlaşmayla IMF'ye her zaman bir Avrupalı ve Dünya Bankasına ise bir Amerikalı başkanlık etti.

IMF'nin eski başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel taciz iddialarıyla görevinden istifa etmesinin ardından Fon'a geçen yıl yeni başkan seçme sürecinde başta Çin, Brezilya ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkeler IMF'ye Avrupalı ve Dünya Bankasına Amerikalı başkan seçme geleneğini kırmaya çalıştılar.

Ancak gelişmekte olan ülkelerin bu girişimleri sonuç vermedi ve IMF'nin başına yine bir Avrupalı, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde seçildi.

Gelişmekte olan ülkeler Dünya Bankası başkanlığı için de yine bu geleneği değiştirmeye çalışıyor.

ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

KAYNAK: AA