'Türkiye için doğru zaman' dedi geldi

Dünyada şimdiye kadar 90 adet sıfırdan şirketin kuruluşunu gerçekleştiren inovasyon girişimcisi ve yatırımcı Terry Matthews 'Türkiye için doğru zaman' dedi.

'Türkiye için doğru zaman' dedi geldi
'Türkiye için doğru zaman' dedi geldi
GİRİŞ 24.01.2012 12:51 GÜNCELLEME 24.01.2012 12:51

Dünyada şimdiye kadar 90 adet sıfırdan şirketin kuruluşunu gerçekleştiren inovasyon girişimcisi ve yatırımcı Terry Matthews, Türkiye'de yeni şirketler kurmak için doğru zaman olduğuna inandığını belirterek, ''2012'de Türkiye'de muhtemelen bir şirket kurarak süreci başlatacağım. Küresel olarak yıllık 20 milyon doları sıfırdan kurulacak şirketlere ayırıyorum'' dedi.

İlk şirketi Mitel'i 1972 yılında 4 bin dolar krediyle kurduktan sonra bugün aralarında Celtic House yatırım şirketi ve yeni nesil teknoloji şirketlerinden emlakçılığa, otel ve tatil köylerine yayılan bir portföyde doğrudan yatırımları bulunan Wesley Cover'ın da bulunduğu çok sayıda şirketin kuruluşuna imza atan Matthews, Netaş'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Soruları yanıtlayan Matthews, istikrarlı, büyüyen ekonomisi ve genç nüfusuyla Türkiye'nin uluslararası alanda çok iyi bir imajı olduğunu ve her yıl daha da iyileştiğini ifade ederek, Türkiye'de yatırım kararının kendisi için zor olmadığını söyledi.

Bulunduğu bölgede büyüyen bir sistem entegratörü olan Netaş'la işbirliğine önem verdiğini ifade eden Matthews, Türkiye'de asıl olarak yeni şirketler kurmakla ilgilendiğini belirtti.

Kariyeri boyunca sıfırdan kurduğu 90 yeni şirketin büyük çoğunluğunun başarılı olduğunu kaydeden Matthews, ''Türkiye'de yeni şirketler kurmak için doğru zaman olduğuna inanıyorum. Bunun birkaç nedeni var.

İlk olarak Türkiye'yle ilgili çok iyi deneyimlerim var. İkincisi, Türkiye iyi mühendisler ve çalışanlar istihdam etmek için gerçekten iyi bir yer. Üçüncü olarak da şu anda dünyada teknolojinin çok hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla zamanlama benim buraya gelmem için doğru'' diye konuştu.

Matthews, bu zamana kadar ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve biraz da Fransa'ya odaklandığını, şimdi Türkiye'ye bakma zamanının geldiğini söyledi.

''Geçmişte de Türkiye'den insanlarla çalıştım''

Genel olarak iş modelinin şirket satın alma şeklinde olmadığını ve başarısının büyük kısmının sıfırdan kurduğu şirketlerden geldiğini vurgulayan Matthews, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kariyerim ağırlıklı olarak sıfırdan şirket kurmak üzerine. Yeni mezun olanların hırsını, iş bitirme gayretini doğru ve verimli şekilde kullanacak bir yapılanma. Yeni mezunlara hissedarlık vererek, onların şirketin başarısını birebir sahiplenmesini sağlıyorum.

Yeni mezunlar konusunda Türkiye'de sıkıntı çekmeyeceğim. Ayrıca geçmişte de yeni kurduğum şirketlerde Türkiye'den insanlarla çalıştım. Onlar benim ortaklarım ve hala birlikte çalışıyoruz. Bu yüzden Türkiye'de bir ekosistem yaratma konusunda da bana yardımcı olacak insanlar var.''

Matthews, 2012 yılında Türkiye'de muhtemelen bir şirket kurarak süreci başlatacağını ve küresel olarak yıllık 20 milyon doları sıfırdan kurulacak şirketlere ayırdığını belirterek, bu işe ayrılan bütçeden çok başlatılan işlerin ne kadarının başarılı olduğuna önem verdiğini ifade etti.

'Yeni gelişmeleri sahiplenecek bir şirket için büyülü bir dünyadayız''

Teknolojinin hangi alanlarına yatırım yapmayı planladığı konusunda Matthews, sıfırdan başlanarak yatırım yapılacak çok fazla alan bulunduğuna işaret ederek, ''Tam anlamıyla bir hazine sandığıyla karşı karşıyayız ve bu hazine sandığının büyük kısmı hala keşfedilmeyi ve üzerinde çalışılmayı bekliyor'' dedi.

Terry Matthews, akıllı telefon uygulamalarındaki gelişmeleri örnek göstererek, bunların çoğunun müşteri odaklı olduğunu, kurumlararası (B2B) ve firmadan tüketiciye (B2C) alanlarına hala girilmediğini, profesyonel hizmetlerden perakendeye, kamu kurumlarına kadar pek çok sektörde büyük fırsatlar bulunduğunu anlattı.

Matthews, ''Yeni kurulan ve yeni gelişmeleri sahiplenecek bir şirket için bugün gerçek anlamda büyülü bir dünyadayız. Kısa süre önce yapmanızın mümkün olmayacağı, bugün ise yapabileceğiniz çok fazla şey var'' dedi.

''Fikir değil talep temelli bir model''

İş kurarken izlediği yöntem hakkında da bilgi veren Matthews, yeni mezunların fikirlerine yatırım yapmadığının altını çizdi.

ARGE ve talep temelli bir modeli benimsediğini söyleyen Matthews, ''Önce müşteriyi dinlersiniz ve eğer gerçekten iyiyseniz, potansiyel müşterileri gerçek müşteriler haline getirirsiniz. Böylece iş dünyasının spekülatif doğasını ortadan kaldırırsınız.

Eğer yalnızca fikir temelli bir modelde çalışırsanız, bir fikri geliştirmek için çok çalışırsınız, çok fazla para harcarsınız. Ya hatalıysanız? Kötü haber şu ki, haklı olduğunuzu kanıtlamak için daha da çok çalışırsınız. Bu kesinlikle yapılacak en yanlış şeydir. Ben bunu yapmıyorum'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA