Maliye ev hanımlarının da kapısını çalacak

Af Yasası ile vergi borçlarında kolaylık sağlayan Maliye, uygulamanın sona ermesinin ardından ağır bir denetime başlıyor. Ev hanımlarının da kapısı çalınacak.

Maliye ev hanımlarının da kapısını çalacak
Maliye ev hanımlarının da kapısını çalacak
GİRİŞ 19.07.2011 12:50 GÜNCELLEME 19.07.2011 12:50

Gülümhan Gülten'in haberi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “660 bin kişinin kapısını çalacağız” açıklamasının detayları belli oluyor. Kira gelirini beyan etmeyen evsahipleri, kiracılar, taşıt alıp satanlar, vergisini birden fazla aksatanlar, internet üzerinden satış yapanlar öncelikle mercek altına alınacak kesimler olarak gösteriliyor.

Hükümetin binlerce mükellefle barıştığı Af Yasası’nın tamamlanmasının ardından Maliye Bakanlığı büyük denetim için düğmeye basıyor.

Kanunun uygulama süresinin Mayıs sonu itibarıyla bitmesinin ardından Maliye Bakanlığı, bu yıl sonuna kadar toplam 14.7 milyar liralık bir tahsilat tahmini yaparken, Af Yasası’nın çıkmasıyla ara verdiği denetimlere de yeniden başlıyor.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, mükellefe Af Yasası ile hemen her kalemle devlete olan borcunu ödemek için getirilen kolaylığa rağmen bundan yararlanmayanlar ile yararlansa bile cari dönemdeki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere esneklik tanınmayacak.

Maliye’nin bundan sonraki dönemlere ilişkin kaçağa izin vermeyecek şekilde bir denetim planı hazırladığı ve risk listesine giren onbinlerce mükellefle birebir ilişki kurulacağı belirtildi.

Önceki gün “660 bin civarındaki mükellefi ziyaret edeceğiz” açıklaması yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu sözlerinin arkasında, söz konusu denetim planının yattığı anlaşıldı.

Verilen bilgiye göre Maliye’nin denetimi, “Maliye’nin kayıtlarına girmeyen her türlü gelir ve kazancı” kapsayacak. Buna göre Maliye’nin radarına takılan gruplar, evsahiplerinden kiracıları, konut ve emlak alıp satanlardan ev kadınlarına kadar geniş bir kesimi kapsıyor.

Artık af bitti, kolaylık yok

Af Yasası’nın uygulamaya girdiği andan bu yana, bir yandan da denetim planı hazırladıklarını belirten bakanlık kaynakları, burada temel olanın artık vergiye konu olan her türlü gelir ve kazancın Maliye kayıtlarına girmesini sağlamak olduğunu vurguluyorlar.

Af Yasası’nın ardından mükelleflerde “Nasılsa yine kolaylık getirilir” gibi bir anlayışa izin vermeyeceklerinin altını çiziyorlar.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gelişmelerini açıkladığı toplantıda bakanlık olarak vergi gelirlerini artırmaya dair en önemli önlemin vergiyi tabana yaymak olduğunu vurgulayarak, belli miktarda kazanç elde edip de, kamu harcamalarına hiç katkıda bulunmayan kesimleri bu dönem sistem içine alacaklarını söyledi.

‘Tek tek inceleyeceğiz’

Şimşek, “Esas itibarıyla hakikaten belli miktarda kazanç elde edip de kamu harcamalarına katkıda bulunmayan kesimleri sistem içine almaya çalışacağız. Çok spesifik, somut çalışmalarımız da var.

İnanıyorum ki bu sene daha önce kapımızı çalmamış 660 bin kişinin kapısını çalmış olacağız” diye konuşmuştu. Şimşek’in bu sözlerine ilişkin bilgi veren Bakanlık kaynakları, şunları söyledi: “Bazı kesimler belirli bir kazanç ya da gelir elde ediyor.

Bu gelirler yasal olarak vergiye konu gelirler ama beyan edilmemiş, kayıtlara girmemiş. Artık tüm vergisel işlemler elektronik ortamda takip edilebiliyor, vergi kaydı bulunsun bulunmasın tüm kişilerin özellikle tapu kayıtları ve banka hesap hareketleri Maliye Bakanlığı veri ambarında tutuluyor, çapraz kontrol yapılabiliyor.

Torba Kanun’un uygulama süresi içinde mükelleflere fırsat vermek için denetimlere ara verilmişti. Şimdi veri ambarında tutulan bu bilgileri aldık ve ilk anda risk grubuna giren 660 bin civarında mükellef belirledik. Tek tek inceleyeceğiz.”

İşte Maliye’nin riskli bulduğu gruplar

- Kira gelirini beyan etmeyen ya da düşük gösteren evsahipleri.

- Evsahibinin gelirini çapraz kontrol için kiracılar.

- Belli bir sürede birden fazla konut ve taşıt alıp satarak kazanç sağlayanlar.

- Banka hesap hareketlerinin aksini göstermesine rağmen gelirini düşük gösteren mükellefler.

- Daha önce vergi dairelerine olan ödemelerini birden fazla aksatanlar.

- Banka hesap hareketlerindeki artışla kendisine miras kalmış ya da ikramiye çıkmış olduğunu düşündüren ancak vergi beyanında herhangi bir değişiklik olmayanlar.

- Herhangi bir işte çalışmayan evkadınları arasında banka hesaplarında belirgin artış olanlar.

- İnternet üzerinden satış yapan web sitelerinde düzenli olarak ve belli tutarlar üzerinde satış yapanlar.

KAYNAK: VATAN