1 milyon keçi-koyun için yer istedi!

Dünyanın önde gelen gıda ithalatçısı Suudi Arabistan, kendi koyun ve keçisini yetiştirmek üzere GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan 1 milyon küçükbaş hayvanlık çiftlik arazisi istedi.

1 milyon keçi-koyun için yer istedi!
1 milyon keçi-koyun için yer istedi!
GİRİŞ 14.05.2011 16:20 GÜNCELLEME 14.05.2011 16:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

Birleşmiş Milletler'in (BM) uluslararası gıda fiyatlarındaki artış uyarısının ardından birçok ülke, yiyecek içecek sıkıntısı çekmemek için tedbir almaya hazırlanıyor.

Dünyanın önde gelen gıda ithalatçısı ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan, kendi koyun ve keçisini yetiştirmek için Türkiye'nin kapısını çaldı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na başvuran Suudi Arabistan, 1 milyon küçükbaş hayvan beslemek için arazi talebinde bulundu. Suudi Arabistan'ın talebi inceleniyor. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre 1 milyon koyun ve keçinin beslenebilmesi için büyük ölçekli araziye ihtiyaç bulunuyor. Suudi Arabistan, coğrafi şartlarının da elverişli olmamasının etkisiyle beyaz ve kırmızı et ihtiyacının önemli bir kısmını yurtdışından karşılıyor.

Körfez ülkelerinin gıda sektöründe gelecekte herhangi bir sıkıntı yaşamamak için GAP şehirlerinde fabrika kurmak ve üretim yapmak için yer talebinde bulunduğunu aktaran Başbakanlık kaynakları, 1 milyon küçükbaş hayvanın besleneceği yer için on milyonlarca dolarlık yatırım gerektiğine dikkat çekiyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, "Birleşmiş Milletler gibi çok sayıda kuruluşun gelecekte gıda krizi yaşanacağına dair raporları var. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Katar gibi Körfez ülkeleri de gelecekte herhangi bir sıkıntı yaşamamak için yeni yatırıma hazırlanıyorlar. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de bu kapsamda bu ülkelerin yatırım yapması için cazip şartlar taşıyor." dedi. Körfez ülkeleri, kırmızı et ihtiyacını Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden temin ediyor. Çin başta olmak üzere Güney Asya ülkelerindeki talep artışı sebebiyle Avustralya ve Yeni Zelanda'nın maliyetleri artırabileceğini kaydediyor. Türkiye'de koyun ve keçi sayısı ise son yıllarda önemli miktarda azaldı. Bir dönem sayısı 40 milyonun üzerine çıkan küçükbaş hayvan sayısı halihazırda 25-26 milyona kadar geriledi.

ZAMAN

YORUMLAR 7
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    ..Doğal olsun... Sevgili Peygamberimiz s.a.v., temizlerinden yiyin, demiş. Bizim Bazı hassasiyetlerimiz var. Domuz yemeyiz diye böbürleniyoruz. Genleri değişmiş tohum ve hayvanlara laboratuvarlarda neler yaptıklarını biliyor muyuz? Peygamberimiz helal-haram belli, şüphelilerden sakının demedi mi? Bunların Türk ve Müslüman ülkelere de girmesi için aracılık yapmak doğru mu?Doğal bitki örtümüz, hayvan ve tohumlarımızın Müslüman ülkelerin de ortaklıkları ile korunmasından hepimiz yararlanırız. Destekliyorum.
    Cevapla
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel.... Su ve gıdanın stratejik önemi var. Doğal tohum ve hayvancılık Avrupa Parlementosu Konseyinin de dediği gibi koruma altına alınmalı. Bizim ülkemiz toprak, su, buzul çağını geçirmemiş tohumlar, amino asit değişimi geçirmemiş hayvanları ile bir cennet. Genleri değişmiş, patenti alınmış yabancı tohum ve hayvanlara, hazır gıdalara ne kadar güvenilir, gelecek emanet edilir? Ayrıca gelişmiş denilen ülkelerde, otlayarak, açık havada..hormonsuz, antibiyotiksiz, gmo tohumsuz, üst üste yetiştirilmeyen kümes ve ahır hayvanları ve bunların yumurta-süt-peynir-eti 10 misli fiyata satılıyor. Tohum ve hayvanlara insan-hayvan-bakteri-virüs-böcek genleri rasgele ilave ediliyor. Gelecekte ne sonuclar vereceği belli değil. Buna da ayrıca Müslüman hassasiyeti ile bakmak lazım..
    Cevapla
  • Kadim Kültür 12 yıl önce Şikayet Et
    Agus yorumlar-2. madem yerimiz vardı biz niye yapmadık gibi bi yorum olabilir mi? Ülkenin her tarafı hayvancılığa elverişli. Bu işe yatırım yapan yok. Gücünüz yetiyorsa buyrun yapın. Suudi arabistan milyar dolarları buraya getirse kimin zararı olur.Ağzınızdan ekmekmi alacak.Çin bunca büyümesini yabancı sermayeye borçlu. Google den bakın çin ne kadar yatırım çekmiş. Fikir ve çözüm üretemeyenler, balyapmaz arı gibi vızıldıyorlar. Siyasetçileri de meydanda vızıldıyor.
    Cevapla
  • Kadim Kültür 12 yıl önce Şikayet Et
    Angus yorumlar. Yahu bu olayın angus ithalatı ile ne ilgisi var. Bakın geçtiğimiz günlerde türkiyede süt ve süt ürünlerinin %25-30 arttığı açıklandı. İthal hayvan olayı sadece spekülatörlerin hevesini kursaklarında bırakmak için yapıldı. Ne kıymet bilmez insanlarsınız.
    Cevapla
  • alaattin bey 12 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede hayvancılık.. bizde öyle bir tarım bakanı varki düşman başına.türkiyede hayvancılıgı batırdılar.yerli üretimi desteklemiyolar dışardan kokmuş anguslar geliyor.taşıma suyla degirmen döndürecekler hahahah...yazık cok yazık köylünün çifcinin kaderiyle oynuyolar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle