Kamyon ve TIR'ların deposu küçülüyor

Türkiye ekonomisini yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıt için seferberlik ilan edildi. Komşu ülkelerden kaçak mazot girişini önlemek için TIR ve kamyonların giriş çıkışları mercek altına alınıyor.

Kamyon ve TIR'ların deposu küçülüyor
Kamyon ve TIR'ların deposu küçülüyor
GİRİŞ 11.06.2010 09:33 GÜNCELLEME 11.06.2010 09:33
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

Sınır ülkelerine gümrük kapısı aracılığı ile mal taşıyan bazı kamyonların kısa mesafeye boş depo ile gidip mazot getirdiği tespit edildi.

Bu kapsamda depoların küçültülmesi üzerinde duruluyor. Yasal sınırın 550 litre olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri birçok TIR ve kamyonun boş depo ile 25-30 kilometrelik mesafedeki yerlere mal götürüp getirdiğini ifade ediyor.

Kısa mesafeler için bazı TIR ve kamyoncuların işletmelerden nakliye bedeli dahi almadığını kaydediyor.

Türkiye'de litresi yaklaşık 3 liradan satılan motorinin fiyatı komşu ülkelerde 1-1,5 liraya kadar iniyor. Kısa mesafelerde deposuna fazladan 500 litre alan kişinin cebine ortalama her sefer için bin lira kalıyor.

Bazı TIR ve kamyon sahipleri getirdikleri ürünleri depolarda biriktirip faturasız düşük fiyattan satmaları halinde kazançları 500 ile 750 lira arasında değişiyor.

Sektör temsilcileri aylık ortalama 5 servis yapan bu kişilerin kazancının 4-5 bin lirayı bulduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu yöntem Başbakanlık'ta yapılan kaçak akaryakıt zirvesinde de gündeme getirildi.

Toplantıda benzin, motorin, fuel oil gibi akaryakıt ürünlerinde kaçağın önüne geçilmesi ve yapılan mücadele hakkında Gümrük Müsteşarlığı, Maliye, Jandarma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) yetkilileri sunum yaptı.

Sunumda denetim birimleri bu yöntemle kaçak akaryakıtın piyasaya sokulduğuna dikkat çekerek depolardaki taşınabilir sınırın aşağı çekilmesi talebinde bulundu. 550 litrelik sınırın 250 litreye düşürülmesi üzerinde duruluyor.

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Gümrük Müsteşarlığı'ndan üst düzey bir yetkili birçok araç sahibinin düşük fiyatlı mazot alıp Türkiye'de satmak için yasal yoldan ülkeye kaçak akaryakıt soktuğunu aktardı.

 Aynı yetkili, "Normalde dolu gitmesi gereken kamyonlar ihracat adı altında 500 tuğla veya 10 torba çimento götürüyor. Yasal olduğu için de sıkıntı yaşanmıyor.

Şimdi bunun önüne geçmek için çalışıyoruz. TIR ve kamyonların depolarındaki yasal taşıma sınırını indirmeyi düşünüyoruz." dedi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 20
  • hüseyin almacı 13 yıl önce Şikayet Et
    tır. istediğinizi yapın bi yolunu bulurlar gene litresini 50-60 krş imal edip 3,00 satarsanız böyle olur adamlar mazotdan bahsediyo kaçak benzin bile var yakında kaçak tüpde gelir :))
    Cevapla
  • Serdar KILIÇKAN 13 yıl önce Şikayet Et
    YAZIKLAR OLSUN SİSTEME. sen onca insanı oraya tık, batıdan malları pahalıya bölgeye sat, istihdam oranı türkiye ortalamasının dibinde iken bir de kaçakçılık olmasın diyorsun. bu adam ne yiyecekkkk. sen pırlantanın kdv sini sıfıra çek gübreye de kdv uygula tabi kaçakçılık olur. gübreyle ilgilenen vatandaş, pırlantayla ilgilenen kandaş. benim bu ülkenin ne toprağında gözüm, ölüsünde ne dirisinde.
    Cevapla
  • serkan doğan 13 yıl önce Şikayet Et
    yanlış yapıyorsunuz. adamgibi mazotu ucuzlatmayıp halkı hırsızlağa teşvik ediyorsunuz peki neden uçaktan ötv alınmıyorda otobüs kamyon ve tırdan alınıyor çünkü uçak şirketleri yabancı ayıp olur bizim vatandaşımız alışmış vur kafasına al ekmeğini hükümet işi biliyor bir one munite tamam gelsin zamlar
    Cevapla
  • Esad Kılıç 13 yıl önce Şikayet Et
    bu kişiler kamyonla masum bir iş yapmıyor ciddi bir kaçakçılık yapıyorlar. ve ihtiyaç sahibi aç kişiler değil dev kamyonları olan galantor insanlar bırakalım bu işleri kaçakcılığı engelleyelim kamyonlar 5 milyar dolar vergi kaçmasına neden oluyor
    Cevapla
  • halil 13 yıl önce Şikayet Et
    Komşuda 1 - 1.5 liraymış. evet komşuda 1 - 1.5 lira arasında mazot değişiyor benzinde ona göre düşük gaz deseniz bedava gibi bizde niye 2-3 katı fi yatla satılıyor ilk önce bunun bi acıklamasını yapsınlar ama kim yapabilecek daha doğrusu biz vatandaşımızı kazıklıyoruz kim diyecek kimse söylemez alışmışlar vatandaşı soymaya bunlara biz pirmi verdikçe oluyor yunanistanda benzine zam yaptılar diye millet ayaklandı bizde zam yaptılarmı gene aynen (BEN HEP 20 LİRALIK ALIYORUM O YÜZDEN ZAM FARKETMEZ) zihniyetini bırakmamız lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle