Selçuk Yaşar oğlundan niçin vazgeçti

Yaşar Holding'in kurucusu Selçuk Yaşar, şirketlerin yönetimini oğlu Selim yerine kızlarına bıraktı. Selçuk Yaşar'ın oğlundan vazgeçmesinin öyküsünü Rotahaber yazdı.

Selçuk Yaşar oğlundan niçin vazgeçti
Selçuk Yaşar oğlundan niçin vazgeçti
GİRİŞ 22.03.2009 00:45 GÜNCELLEME 22.03.2009 00:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İzmir merkezli Yaşar Holding kendine özgü bir kimliğe sahip. Topuluk, yarım asrı geride bıraktı. Yaşar Topluluğu, doğduğu İzmir'den kopmama ilkesini esas aldı. Topluluğun başında şimdilerde Feyhan Yaşar Kalpaklıoğlu bulunuyor. Topluluğun kurucusu Selçuk Yaşar ise Onursal Başkan konumunda.

İzmir Kemeraltı'da küçücük bir dükkandan DYO gibi bir dev boya markasını ve Pınar et, süt gibi gıda markalarının yaratıcı Selçuk Yaşar şimdilerde 84 yaşında. Ancak Selçuk Yaşar işine yönelik hala ilk günkü heyecanını, azmini yaşıyor.

Selçuk Yaşar kızı Feyhan Yaşar ile birlikte Yaşar Holding'in tepe yöneticileri, Gebze Dilovası'nda kurulu DYO Boya fabrikasındaydı. DYO Boya bir ilke imza atarak DYO Akademi'nin açılışını yaptı.

Açılış öncesi kürsüye gelen Selçuk Yaşar,  DYO'nun Yaşar Holding'in ilk gözağrısı olduğundan söz etti. Zira 10 bin dolayında çalışanı olan topluluğun ilk şirketi DYO.. Ki DYO, Türkiye'deki ilk boya fabrikası da aynı zamanda.

Kürsüden dinlediğimiz Selçuk Yaşar, DYO bayilerinden ve  DYO boyası kullanan ustalardan oluşan kalabalık topluluğa seslenirken, ustalara yönelik, "Sizlere minettarım" sözünü kullandı. Bu söz, hınca hınç dolu salondan büyük bir alkış aldı. Hemen herkes Selçuk Yaşar'ın mütevaziliğine hayran kaldı.

DYO'nun ilklere imza atan bir şirket olduğuna işaret eden Selçuk Yaşar, iş yapış biçiminin bir gereği olarak, tüm paydaşları ile iç içe olduklarını, "Burası DYO Ailesi" sözleri ile tanımladı. Selçuk Yaşar'ın ilerlemiş yaşına rağmen kürsüden yaptığı coşkulu konuşma, Yaşar'ın geçen zamana rağmen işine olan bağlılıktan zerre kadar bir kopma yaşamadığını gösterdi.

DYO: Süren bir başarı hikayesi

1954'te İzmir'de ünlü Hisar Camii civarında, Kemeraltı'na açılan daracık ve loş sokakların birinde hem boya imal edilen, hem de satılan küçücük bir dükkandan Türkiye'nin ilk holdinglerinden birini yaratan Selçuk Yaşar, Türkiye'nin ekonomi tarihinde son yarım yüzyılın en önemli aktörlerinden biri oldu.

Onca büyümeye, onca yayılmaya ve de onca "trend"e rağmen Yaşar Holding'in merkezini İstanbul'a taşımamakta direnen Selçuk Yaşar'ın yaşamı, vizyonu, kavgaları; üniversitelerin Türkiye sanayi tarihi dersine iyi, çok iyi bir malzeme olabilir. Hatta bizce -birçok doktora konusu olmayı bile hakediyor.

                                             UZUN BİR İLKLER LİSTESİ

Selçuk Yaşar'ın işadamı olarak önemli bir özelliği de, Türkiye'de birçok "ilk"e imzasını atması. Zaten kendisinin de aşina olduğu Fransızca'daki ifadeyle "vizyonerlik", bazen uçukluk ölçüsünde yaratıcılık değil mi?

Onun uzun "ilkler" listesinden birkaçı

- İlk boya fabrikası (DYO),
- turizmde ilk 5 yıldızlı otellerden biri (Çeşme Altınyunus),
- özel sektörün ilk bira fabrikası (Türk Tuborg),
- ilk uzun ömürlü süt fabrikası (Pınar Süt),
- ilk entegre et tesisi (Pınar Et),
- ilk tohum üretim tesisi (Pınar Cargill),
- ilk entegre hayvan besiciliği (Çamlı Besicilik),
- ilk modern hayvan yemi üretim tesisi (Çamlı Yem),
- ilk hindi işletmeciliği (Çamlı Damızlık Hindi),
- ilk balık çiftliği (Pınar Deniz)... Off.. Listenin ortasına gelmeden başım döndü...

OĞLUNDAN VAZGEÇTİ
Haberin devamına bu linkten ulaşabilirsiniz

Rotahaber

YORUMLAR 3
  • Ali Haydar 15 yıl önce Şikayet Et
    İlkler. DYO'nun ilklere imza atması takdire şayan olmakla birlikte bira işinin hesabını veremez.Ayrıca kızı ve damadıyla yola devam etmeye karar vermiş olmasını anlayoşla karşılıyorum.Temenni ediyorum ki oğlu iyi bir din terbiyesiyle yetişmiş olsun.Aksi takdirde onun da hesabını veremez.Bayilerini üzerek tevazu göstermiş de olmaz.Ticarette vefa ve dayanışma olmalı.
    Cevapla
  • çakal tilki 15 yıl önce Şikayet Et
    laf işteee. 1954 bende işhayatına atılsaydım bende zengin olurdum..herşeyin ilkiymi ee başka seçenek mi var mecbur senin malını alacaklar..asıl şimdiki zamanda benim durumumdayken atılsında görelim...
    Cevapla
  • Emir Sanok 15 yıl önce Şikayet Et
    . Kendisini Kişilik OLarak Tanınmam Ama Bayiliyini Yapıyorum Beş Para Etmez Birisi Bu Biline
    Cevapla