Tüm Türkiye'ye korkutan hırsızlık! 455 bin tane... 1 dolara internette satıyorlar

ZDNet tarafından ortaya atılan iddiaya göre hackerlar, Türkiye'den 455 bin kredi kartı bilgisini sızdırıp internet üzerinden satışa çıkardı. Olay, dünya çapında 2019'un en büyük ikinci veri sızıntısı oldu. Bilgilerin Joker's Stash isimli “En büyük kart mağazası”nda satıldığı belirtildi. Çalınan bilgiler arasındaki kişilerin cep telefonu numarası ve mail adresleri de bulunuyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Türkiye'de tüm ödeme kartlarının, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı "güncel uluslararası standartlarla" korunduğunu açıkladı.

Tüm Türkiye'ye korkutan hırsızlık! 455 bin tane... 1 dolara internette satıyorlar
Tüm Türkiye'ye korkutan hırsızlık! 455 bin tane... 1 dolara internette satıyorlar
GİRİŞ 12.12.2019 13:28 GÜNCELLEME 13.12.2019 09:49
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş dünyası odaklı internet sitelerinden olan ZDNet, Türkiye’deki kredi kartı kullanıcılarını fazlasıyla yakından ilgilendiren ve tedirgin eden bir rapor paylaştı. ZDNet’in iddiasına göre Türkiye’deki 455 bin kredi kartının bilgileri çalınmış durumda. Üstelik Sözcü’nün iletişim kurduğu sektörden bazı Türk kaynaklar, ZDNet’in iddiasını doğruluyor.

 

 

ZDNet’in iddiasına göre 455 bin kredi kartına ait bilgiler, Joker’s Stash isimli “en büyük kart mağazası”nda satışa sunulmuş durumda. Güvenlik araştırmaları yapan Group-IB’den yetkililerinin ZDNet’e yaptıkları açıklamaya göre kredi kartı bilgileri, 28 Ekim ile 27 Kasım tarihleri arasında 30.000 + 30.000 + 190.000 + 205.000 şeklinde dört farklı parti halinde sızdırıldı.

Çalınan kart bilgileri internette 1 dolara satışa çıkarıldı

 

 

Söz konusu sızıntının hackerlara getirisi ise 500 bin dolar seviyesinde oldu. Bunun, son yıllarda Türkiye’de gerçekleşen en büyük sızıntı olduğunu dile getiren Group-IB’den yetkilileri, Türkiye’den kredi kartı bilgilerinin nadiren sızdırıldığını belirtti.

450'nin üzerinde Kredi Kartı bilgilerinin sızdığı ve bunun son zamanlarda yaşanan en büyük kart sızıntısı olduğu söyleniyor

HEM KREDİ KARTI HEM DE BANKA KARTI BİLGİLERİ ÇALINDI

Group-IB’nin siber suçlar araştırma bölümü başkanı Dmitry Şeştakov, yalnızca kredi kartlarının değil banka kartı bilgilerinin de çalındığını dile getirirken, “Kartların son kullanma tarihi, CVV/CVC, kullanıcı adı gibi bilgilerin yanı sıra isim, e-posta adresi ve telefon numaralar bulundu. Üç kaynaktan dolayı kartlar çalınmış olabilir. Bunlardan birincisi kullanıcının kredi kartı bilgilerini sahte sitelere vermesi, ikincisi browserlardan verileri çalan kötü amaçlı uygulamalar ve üçüncüsü ise JavaScript bazlı dolandırıcıların hacklenmiş sanal mağazaya verilerini girmesiyle olur. Çoğunlukla üçüncü durum yaşanıyor” şeklinde konuştu. Şeştakov, yetkili mercilere konuyla ilgili bilgilendirmenin yapıldığını dile getirirken, söz konusu sızıntının dünya çapında 2019’daki en büyük ikinci veri ihlali olduğunu dile getirdi.

İLK ŞİKAYETLER GELMEYE BAŞLADI

Yaşanan hırsızlık sonrası bazı kart sahiplerinin hesaplarından para çekimi ve harcama gerçekleştiğine yönelik iddialar sosyal medyada paylaşıldı.

BANKALARARASI KART MERKEZİ'NDEN (BKM) AÇIKLAMA GELDİ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Türkiye'de tüm ödeme kartlarının, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı "güncel uluslararası standartlarla" korunduğunu açıkladı.

KM'den yapılan açıklmamada, "Basına yansıyan, Türkiye'de bazı kredi kartı bilgilerinin çalındığına ilişkin haberler, düzenleyici otoriteler, kart çıkaran kuruluşlar ve ilgili tüm paydaşlarca titizlikle takip edilmektedir" denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Banka kartı ve kredi kartları kanun ve yönetmeliklerine göre ülkemizde tüm ödeme kartları, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı güncel uluslararası standartlarla korunmaktadır.
Türkiye'de faaliyet gösteren tüm kart çıkaran kuruluşlar, güvenlik hizmetleri ve sahtekarlıkla mücadele eden çözümleriyle kart bilgilerini sıkı bir biçimde korumaya her daim özen göstermektedir.
Bu kapsamda, zaman zaman bazı internet sitelerinden çalındığı iddia edilen kartlara ilişkin işlemler, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yakından takip edilerek gerekli önlemler alınmaktadır.
Tüm kullanıcılar kart güvenliğiyle ilgili her türlü güncel bilgiye www.bilgiguvende.com adresinden her zaman ulaşabilmektedir."

BAKANLIKTAN UYARI GELDİ

Türkiye'deki kullanıcılara ait 463 binden fazla banka ve kredi kartının bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da bir uyarı mesajı yayınladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Vatandaşlarımızın kredi kartı bilgilerinin güvenliğine dair iddiaları hassas bir şekilde inceliyoruz. Bu iddialar bir kez daha gösterdi ki; sanal dünyada çok dikkatli olmalıyız” dedi.

 
YORUMLAR 33
  • Unsal 4 yıl önce Şikayet Et
    tüm kredi kartlarınızı iptal ettirip yenilerini alın.. boçverin bankaları. hackerlerın çoğu bankacı vergici sigortacı vs..
    Cevapla
  • pusula 4 yıl önce Şikayet Et
    bundan bankalar sorumludur , hiç bir onaysız harcama tüketiciye yansıtılamaz.
    Cevapla
  • BirBilen 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok az kaldı bu sorunlar kökten çözülecek hatta bankacılık ve faiz sisteminin sonu geliyor, birkaç ay içinde blockchain temelli ödeme sistemleri Türkiye de hizmet vermeye başlıyacak, sadece cep telefonunuzdaki bir uygulama ile kare kod okutarak ödeme yapıcak ve alabileceksiniz ve bu işlem hiç bir banka kullanılmadan yapılabilecek ve bu çok küçük işlem ücretleri ile 1-2 saniyede tamamen güvenli olarak yapılacak. Ardından faizsiz finansal kaynak sistemi geliyor, hiçbir ekstra maliyetiniz olmadan proje ve ihtiyacınız için tüm dünyadan para alabilecek ve geri ödeyebileceksiniz. Ve çok daha fazlası çok yakında...
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    blockchain temelli ödeme sistemleri bankacılık içinde gelecek söz konusu biter dediğiniz bankalar kredi veren kuruluşlar.. bunu bitmesi mümkün değil. faizsiz finansal kaynak dediğiniz Etherium gibi sözşleme yapabilinen kriptolar için geçerli fakat ilgili işin yada iş admamının kaynak alması için vatandaşın ilgili projeye güvenip Etherium gibi sözleşmeler ile kriptopara göndermesi gerekiyor. Güvenmediği projeye vatandaş gönderirmi ? o ayrı mesele
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanal paralar sıkıntı
    Cevapla
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    böyle olacak şöyle olacak demektense bir kaynaktan, bir dökümandan, özel bir banka vb. kurumdan bu bilgiyi gösterir şekilde açıklasan daha sağlıklı olurdu.
    Cevapla
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Kimin calindigi bilinse herkes hesabini kapatir yenisini acar ....
    Cevapla
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Kredi kartı kullananlar düşünsün, bankalarla işim olmaz, bana uzak olsunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle