Yozgat, Avrupa’ya dijital sağlıkta fark attı

Rönesans İşletme Hizmetleri tarafından işletilen ve bilgi teknolojileri altyapısı Turkcell tarafından sağlanan Yozgat Şehir Hastanesi, 2018 yılında “Seviye 7 Tam Dijital Hastane” olarak tescil edilen Avrupa’nın ilk ve tek hastanesi oldu.

Yozgat, Avrupa’ya dijital sağlıkta fark attı
Yozgat, Avrupa’ya dijital sağlıkta fark attı
GİRİŞ 06.12.2018 14:02 GÜNCELLEME 06.12.2018 14:02

Türkiye’nin “sağlıkta dönüşümü”nün en önemli aktörlerinden Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) ve Turkcell işbirliği sadece farklı şehirlerde tam donanımlı hastane projelerine imza atmakla kalmıyor; aynı zamanda sağlık alanında teknolojide gelinen son noktayı ortaya koyuyor. Bu konuda son örnek Yozgat Şehir Hastanesi oldu. Rönesans Sağlık Yatırım tarafından inşa edilen, Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ tarafından işletilen, bilgi teknolojileri altyapısı ise Turkcell tarafından kurulan ve yönetilen hastane, Kamu Özel İşbirliği modeliyle Türkiye’nin “dijital hastane” konseptinde Avrupa’yı geride bıraktığını ortaya koydu. 

475 yatak kapasitesiyle Yozgat ve çevresinin tüm sağlık ihtiyaçlarını karşılayan hastane, dünyanın bu konuda en çok itibar gören HIMSS’in (Healthcare Information and Management Systems Society)  en üst noktası olarak kabul edilen “Seviye 7 Tam Dijital Hastane” sertifikasyonunu aldı. Böylece bu konuda 2018 yılında tescillenen Avrupa’nın ilk ve tek hastanesi olmayı da başardı.   

ABD’de kurulmuş, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sağlık bilişimi araştırma ve standartlaştırma organizasyonu olan HIMSS, hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirerek, geldikleri seviyeyi tespit etmek için dünyaca kabul edilen EMRAM Modelini  kullanarak hastanelerin seviyesini 1 ile 7 arasında belirliyor. Dijital süreçlerini altıncı ve yedinci seviyeye kadar tamamlamış olan hastaneleri sertifikalandırıyor. Ocak 2018’de kriterleri değişerek oldukça zorlaşan HIMSS Seviye 7 kriterlerine Avrupa’da hiçbir hastane bugüne kadar ulaşamamışken, ilk kez Yozgat Şehir Hastanesi’nin bu sertifikasyona ulaşması ise gurur verici olarak nitelendiriliyor.                   

HIMSS Analytics Avrupa ve Latin Amerika sorumlusu John Rayner ve Jörg Studzinski ile İtalya'dan Elena Sini ve Portekiz’den Dr. Ana Rafaela Prado'nun gözlemci olarak katıldığı uluslararası bir komitenin EMRAM kontrol listesi üzerinden yaptığı; tepeden tırnağa her sürecin, kültürel ve dijital anlamdaki dönüşümün her detayının sorgulandığı denetim sonucunda Yozgat Şehir Hastanesi üstün bir başarı göstererek ‘Ocak 2018’de zorlaştırılan kriterlere göre Seviye 7 Tam Dijital Hastane olarak tescil edilen Avrupa’nın ilk ve tek hastanesi oldu.

“Bu başarının arkasında Türk mühendislerin olması gurur verici” 

Dünyanın ilk dijital operatörü olarak Türkiye’nin farklı sektörlerinin dijitalleşmesi üzerinde çalıştıklarını belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan şöyle konuştu: “Türkiye’nin sağlık alanında dijital dönüşümünde en önemli oyunculardan biriyiz. Şehir hastanelerinin iletişim ve bilişim altyapılarını biz işletiyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli bir yere sahip olan sağlıkta dijitalleşme ile hastanelerdeki sürecin daha düzenli kolay ve hızlı bir şekilde ilerlemesini amaçladık. 

Bu bağlamda yerli ve milli hastaneler kurmak amacıyla Rönesans İşletme Hizmetleri’nin de iş ortağıyız. Bu işbirliğinin ilk adımı olan Yozgat Şehir Hastanesi’nde bugün, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi alanında dünyadaki en yüksek standardı temsil eden HIMSS 7 standartlarını elde etmiş olmanın gururunu taşıyoruz. Avrupa’nın bu ilk dijital hastanesinde, altyapının oluşumundan operasyon sürecine kadar birçok teknolojik işlem Turkcell tarafından yürütülüyor. En son teknolojiyle donatılan Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi ile tüm sağlık verilerinin bilgisayar ve tabletler üzerinden takip edilmesine imkan sağlıyoruz. İmza attığımız bu başarılarımızın arkasında Türk mühendislerimizin katkıları çok büyük. Bu başarılara yenilerini eklemek ve Türkiye’nin Endüstri 4.0 sürecinde dünyada söz sahibi olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” 
 
Sağlıkta dönüşümün baş aktörü Rönesans

 “Bu zorlu denetimi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz” diyen Rönesans İşletme Hizmetleri Yozgat Şehir Hastanesi İşletme Müdürü Tansel Yücel,  “Türkiye’nin sağlıkta başlattığı bu önemli dönüşümün aktörleri arasında olmak bizim için büyük gurur kaynağı” dedi. 

Yücel, “Seviye 7 tam dijital hastane” olmanın özelliklerinden ise şu şekilde bahsetti: “Bu çalışmalar kapsamında, hastane bünyesinde bulunan tüm tıbbi cihazlarımız sisteme entegre 

edildi; HBYS (hastane bilgi yönetim sistemi) üzerinden hastalara ait tüm bilgilerin dijital ortamda sadece yetkili doktor ve hemşirelerin görebilmesi sağlandı. Ayrıca hasta güvenliğini üst seviyede tutacak alarmlar ve eşleştirmeler üretildi. İş zekası gibi yönetimsel süreçlerde finansal, insan kaynakları ve klinik raporlamalar ile yönetimi kolaylaştıracak uygulamalar geliştirildi.

Bu sistemle elektronik olarak kaydettiğimiz verileri kullanarak, daha sonra gelen hastalarımıza dair öngörü oluşturabilmekte ve erken tanı gerektiren hastalıklarda önceden tespit yapabilmekteyiz. HIMMS EMRAM (Elektronik Tıbbi Kayıt Adaptasyon Modeli) Seviye 7 aynı zamanda, hastanede hiçbir şekilde kâğıdın kullanılmadığını, tüm süreçlerin dijital ortamda yürütüldüğünü ve yönetildiğini gösteriyor. Dijital ortama aktarılan bu veriler sayesinde hastanenin ve hastaların her türlü verisi anlık olarak takip edilerek, akılcı, analitik çözümler üretilebiliyor ve kurumun performans ve verimliliğinin gittikçe arttığını da temsil ediyor.”