AB'den dolara karşı hamle

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Uluslararası piyasa katılımcılarının bütün ürünlerde ticari işlemlerini avro para birimiyle gerçekleştirmelerini hedefliyoruz." dedi.

AB'den dolara karşı hamle
AB'den dolara karşı hamle
GİRİŞ 05.12.2018 17:15 GÜNCELLEME 05.12.2018 17:24
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Avronun Avrupa'nın ekonomik gücünün sembolü olduğuna dikkati çeken Dombrovskis, günümüzde çok uluslu siyaset ve uluslararası kurallara bağlı ticaret sisteminin zayıfladığını söyledi.

 

 

AVRO ÇAĞRISI

Dombrovskis, küresel ticarette avronun rolünü kuvvetlendirmek ve finansal sistem içerisinde çeşitliliği artırmak istediklerini belirterek, "Uluslararası piyasa katılımcılarının bütün ürünlerde ticari işlemlerini avro para birimiyle gerçekleştirmelerini hedefliyoruz. Avro, uluslararası piyasalarda enerji, ham madde, tarım ürünleri, emtialar ve uçak üretimi gibi bazı stratejik sektörlerde daha önemli rol üstlenebilir." diye konuştu.

Avronun Avrupa'nın siyasi, ekonomik ve finansal kuvvetini dengeli biçimde yansıtması gerektiğini ifade eden Dombrovskis, avronun konumunu, piyasa katılımcılarının tercihlerinin belirlediğini söyledi. 

 

Dombrovskis, avronun daha cazip bir seçenek olması için Avrupa'da ekonomik ve parasal birlikteliği güçlendirmenin, bankacılık ve sermaye piyasaları birliğini tamamlamanın önemli olduğunu vurguladı. 

ÇALIŞMA BAŞLATACAK

AB Komisyonu da bu çerçevede yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yaparak, üye ülkeleri özellikle stratejik sektörlerde avro para birimini daha fazla kullanmaya çağırdı.

Avronun uluslararası enerji anlaşmaları ve işlemlerde daha geniş kullanılmasına yönelik tavsiyelerin yer aldığı açıklamada, petrol, rafine ürünler, doğal gaz, metal ve mineral gibi ham madde ve tarım ürünleri gibi alanlarda avro kullanımının potansiyeli konusunda çalışmalara başlanacağı kaydedildi.

ABD DOLARINDAN DUYULAN RAHATSIZLIK

AB, çeşitli ticari işlemlerin ABD doları ile gerçekleşmesinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle küresel ticarette avronun daha önemli rol üstlenmesine yönelik çalışmalara hız verme kararı almıştı.

AB'nin resmi para birimi olan ve 1 Ocak 2002'de dolaşıma giren avroyu, 28 AB üyesi ülkenin 19'u kullanıyor. Avro Bölgesi olarak adlandırılan bu 19 ülkenin para politikası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Avro Sistemi tarafından yürütülüyor.

Avro, küresel döviz piyasalarında ABD dolarından sonra en çok işlem gören ikinci para birimi konumunda bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Doları da Euro yu da aynı kategoride değerlendirin lütfen. Bunlar danışıklı döğüş yapıyor. Benden söylemesi. Euro da problem. Bunların dev antlaşmaları var iken bu oyunları kimse yutmaz. Türk lirası kötüde olsa benim param. Bana güç kuvvet veriyor. Bana ne başkasının şuyundan buyundan! 2023 te yer altı madenlerimizi ihraç etmeye başladığımızda Abd Ab hepsi diz çökecek hepsi inşaAllah. Sabırlı olmak zorundayız.
    Cevapla
  • Başlıyor 5 yıl önce Şikayet Et
    Savaş zaten vardı ama asıl şimdi başlıyor....
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede avro ile iş yapsın
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    2019,da bir çok Ülke kendi Milli Paraları ticaret yapacak...zaten doğrusuda bu?.
    Cevapla
  • Mahmut Akar 5 yıl önce Şikayet Et
    Al $ ı vur € ya. İkisi de aynı mantığın ürünüdür.
    Cevapla
  • Serco 5 yıl önce Şikayet Et
    Allaha sükür uyanmaya bsladilar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle