Esnafa ikinci emeklilik

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 1 Ocak itibariyle küçük esnafa da imkan sağlanacak. 5-9 çalışanı olan işyerleri Ocak’ta sisteme dahil olacak. 45 yaş altına ikinci emeklilik gelecek

Esnafa ikinci emeklilik
Esnafa ikinci emeklilik
GİRİŞ 05.11.2018 06:53 GÜNCELLEME 05.11.2018 08:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çalışanlara ikinci emeklilik getirecek zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi 2017 yılı itibariyle başlamıştı.

Öncelikle çok çalışanı olan şirketler sisteme dahil oldu ve şimdi sıra küçük esnafa geldi. 5 ile 9 çalışanı arasında personeli olan şirketler de 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sisteme dahil olacak. Bu şirketlerde çalışan 45 yaş altındaki sigortalılar BES sistemine girecek ve birikimleri için bir hesap açılacak.

Bütün bu işlemleri işveren yapacak ve bir BES şirketiyle anlaşarak çalışanlarını oraya kaydettirip primlerini ödeyecek.

Bu sistemde ilk başta çalışanlar zorunlu olarak kayıt oluyorlar. Daha sonra cayma hakkını kullanmak isteyen sistemden çıkıyor.

Cayma hakkını kullanan çalışanın sözleşmesi iptal ediliyor.
Bununla birlikte, cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintiler ise iade ediliyor.
Böylece, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanan çalışan bir maddi kayba uğramıyor.
Kalmak isteyen için ise devletin çok önemli destekleri devreye giriyor.

KESİNTİ MAAŞA GÖRE

Çalışanların katkı payları işverenleri tarafından ücretleri kesilerek bireysel emeklilik şirketine aktarılıyor. Burada çalışanlar için ek bir işlem yapmaya gerek kalmıyor. İşverenin parayı yatırdığı hesap ise çalışanın kontrolünde oluyor. Bireysel emeklilik sözleşmesine ödenecek katkı payı, çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü kadar oluyor. Örneğin brüt ücreti 3 bin lira olan bir çalışan için kesinti miktarı 90 lira olarak belirleniyor. Bu para her ay maaşından kesilerek bireysel emeklilik şirketindeki hesabına aktarılıyor. Ancak isteyen çalışan bu miktarı istediği kadar artırabiliyor. Artırma işlemi her ay da yapılabiliyor istenilen zamanda da.

ÜÇ AYRI KATKI GELİYOR

Faruk Erdem'in haberine göre, Sistemden çıkmayıp kalan çalışanların hesabında sadece kesintiler birikmiyor. Devletin üç ayrı katkısı devreye giriyor.

Öncelikle her ay yatırılan kesintinin yüzde 25'i kadar bir payı da devlet hesaba aktarıyor.
Yani ayda 100 lira kesintisi olan bir çalışanın hesabına 125 lira yatırılıyor.
Devlet katkıları bununla da bitmiyor. Sistemde kalmayı seçen çalışanın hesabına ayrıca 1000 lira da devlet katkısı olarak yatırılıyor.

Bütün bunlara ilaveten süre sonunda emeklilik hakkını kazanan çalışanın tüm birikimlerinin yüzde 5'i kadarı daha hesabına ekleniyor.

Böylece devlet üç ayrı katkıyla bireysel emeklilik hesabını desteklemiş oluyor. Sadece devlet katkıları değil birikimler onlarda değerlendiği için ayrıca kazanç da getiriyor.

İŞVERENLER NE YAPACAK

- İşverenler öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorundadır.
-İşverenler sözleşme imzalayacağı şirketin seçiminde, hizmet kalitesi ve çalışanlara sunulan avantajları dikkate alacaklardır.
- İşverenler çalışanın ücretinden kesinti yaparak emeklilik şirketine aktarıyor.
- İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır.
- Ayrıca işverenler, çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara ilişkin olarak "faiz içeren" veya "faiz içermeyen" şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmak, çalışan bilgilerini şirkete göndermek ve çalışanın sözleşmesi ile ilgili bir takım taleplerini şirkete iletmekle de yükümlü bulunmaktadırlar.

Sigorta ve BES şirket sayısı - 62
BES şirket sayısı - 18
BES Fon büyüklüğü - 77,8 milyar TL ( 2017)
Katılımcı sayısı - 6,9 milyon kişi
Otomatik BES katılımcı sayısı - 4,9 milyon kişi (2018-Eylül)
Çalışanların fon tutarı - 3,8 milyar TL

 

 

 

YORUMLAR 2
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    İşverene ne ? çalışan biriktirecekse kendisi yapsın bütün işlemlerini.
    Cevapla
  • nusret 5 yıl önce Şikayet Et
    Bedava mi geliyor bu emeklilik
    Cevapla