Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

GİRİŞ 24.07.2018 14:01 GÜNCELLEME 24.07.2018 14:38
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 yılı Temmuz ayı 'Para Politikası Kurulu' (PPK) kararını açıkladı. Buna göre,Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 17,75'te sabit tuttu

KARAR SONRASI DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ!

 

Kararın ardından saat 14.24 itibariyle dolar 4.9366 lira seviyesinde işlem görüyor. 

Gün içinde en düşük 4.7354 lira, en yüksek 4.9392 lira seviyesi görüldü. 

Euro ise 5.7808 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1706 seviyesinde. 

Gram altın 194.5 liradan alıcı buluyor.

"İÇ TALEBE YÖNELİK YAVAŞLAMA SİNYALLERİ ARTTI"

Toplantı sonrası yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.

"SIKI PARA POLİTİKASI UZUN SÜRE KORUNABİLİR"

Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

"BÜTÜN ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

YORUMLAR 50
  • Wanli 5 yıl önce Şikayet Et
    Tam indi iniyo inecek dediğimizde yine çıkıyor aslında inecek de biri çıkıp hemen pimi çekiyor.
    Cevapla
  • alperen 5 yıl önce Şikayet Et
    batıyoruz enişte
    Cevapla
  • FARKINDAYIZ 5 yıl önce Şikayet Et
    ENFLASYONLA MÜCADELE: Dolar ve faiz maliyetleri yükseltir, zamlar artar, bu yüzden bunlar düşmeden enflasyon da düşmez. Dolar ve faizin düşmesi için Dolara muhtaç olmamalıyız. Dolara muhtaç olmamak için kazandığımız dolardan daha fazla Dolar harcamamalıyız. Yani her şeyi ithal etmekten vazgeçmeliyiz.İşin sırrı burada, CARİ AÇIK vermemeliyiz. İhtiyaçlarımızı daha çok yerli malıyla çözmeliyiz, tasarruf etmeli, lüks tüketimi azaltmalıyız. Kazandığımız kadar harcarsak, fazladan Dolara ihtiyacımız kalmaz, dolar yükselmez, ülkeye dolar çekmek için faizleri yükseltmek zorunda kalmayız faizler düşmeye başlar. Kur ve faizler düşünce maliyetler azalır, zam gelmez ve böylece ENFLASYON da düşmüş olur.
    Cevapla
  • FARKINDAYIZ 5 yıl önce Şikayet Et
    Kurların yükselmesi Döviz stoklayanların alım gücünü azaltmıyor, Dövizi olmayanların, TL‘de duranların alım gücünü azaltıyor. Yani Döviz zengini ve faizciler lüks mal ithal etmeye devam ederken, cebinde TL olan orta sınıfın alım gücü, kurların artış oranı kadar otomatikman zayıflıyor ve fakirleşiyor. SONUÇ: Dış Ticaret Açığını düşürmek için kurların yükselmesine izin vermek çok, çok, çok yanlış. Bize göre de ZALİM BİR TUZAK.
    Cevapla
  • alttaki yorumcudan 5 yıl önce Şikayet Et
    Geriye dönüp baktığınızda, Dış Ticaret Açığını (DTA) kapatmak için önerilen ve bu güne kadar uygulanan “kurların yükselmesine izin verilmesi” yöntemi bir TUZAKTIR. Bu yöntem, TL’nin değer kaybetmesi, insanların fakirleşmesi, faizlerin ve enflasyonun yükselmesi, yatırımların yavaşlaması işsizliğin artması, insanların huzursuzlanması gibi istenmeyen kötü sonuçlar veriyor. Bu yöntem sadece faizcileri, Döviz stokçularını, İHARACATÇIYI sevindiriyor ve ithalatı yeterince azaltmıyor, yani DTA’nı kapatmıyor. Faizciler için üzgünüz ama YAPILMASI GEREKEN, zorunlu olmayan ithalatı, DTA kapanana kadar kısmak, TASARRUF ve YERLİ MALINI tercih etmek ve DTA vermeyecek bir EKONOMİ MODELİ OLUŞTURMAKTIR.
    Cevapla
  • alttaki yorumcudan 5 yıl önce Şikayet Et
    İthalatı, zorunlu ithalat ve lüks ithalat olarak ikiye ayırmak gerekir. Kurların yükselmesi otomobil gibi lüks ithalatları istenen ölçüde yavaşlatmıyor, Dış Ticaret Açığımızı, Döviz açığımızı kapatmıyor ama iç piyasada ham madde ve enerji gibi zorunlu ithalatın maliyetini yükselttiğinden dolayı, üretilen mal ve hizmetlerin maliyetlerini yükseltiyor ve zamlanmasına sebep oluyor. Buna da ENFLASYON YÜKSELDİ diyoruz. Kurların yükselmesi, Döviz açığımızı da kapatmadığı için ülkeye Döviz çekmek zorunda kalıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşları bunu fırsata çevirip faizlerin daha da yükseltilmesini istiyor. Yükseltilen faizler hem yatırımı yavaşlatıyor hem de ürünlerin maliyetini artırıyor.
    Cevapla
  • alttaki yorumcuya 5 yıl önce Şikayet Et
    Kurun yükselmesine yazdığınız sebepten ve ihracatı artırabilmek için izin veriliyor. Yoksa dolar çekebilmek için faiz artışı yapılır paramızın alım gücü fazla olduğu için insanlar ithal ürün kullanmaya aynı hızla devam eder. Bu şartlar altında alım gücü azaldıkça yerli malına dönülecek.
    Cevapla
  • BAKANA İLETİN 5 yıl önce Şikayet Et
    CARİ AÇIK kapanana kadar, zorunlu olmayan malların ithalatını kısın. Böylece DIŞ TİCARET AÇIĞINI kapatmak için gerekli olan dövize ihtiyaç kalmaz. Bu güne kadar döviz gelsin diye yükseltilen faizleri düşürmek için gerekli ortam doğar. Bu şekilde faizleri basamak basamak sıfıra kadar düşürmek mümkün olur. TEKRAR TEKRAR yazmaktan yorulduk artık! DIŞ TİCARET AÇIĞINI kapatacak kadar üretimi artırmak çok uzun zaman alır. Bizim o kadar zamanımız yok ve makas giderek açılıyor. ACİLEN, DIŞ TİCARET AÇIĞINI kapatana kadar zorunlu olmayan İTHALATI KISIN. TASARRUF ve YERLİ MALINI tercih edin. ACİL HEDEFİNİZ, dış ticaret açığı vermeyecek bir EKONOMİ MODELİ OLUŞTURMAK olsun.
    Cevapla
  • ŞEMS 5 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu ne cok seviniyordur...
    Cevapla
  • osman 5 yıl önce Şikayet Et
    mehter nerde mehter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle