Türk iş dünyası DEİK iftarında buluştu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), her yıl düzenlediği geleneksel iftarında, Türk iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.

Türk iş dünyası DEİK iftarında buluştu
Türk iş dünyası DEİK iftarında buluştu
GİRİŞ 31.05.2018 16:14 GÜNCELLEME 31.05.2018 16:14

DEİK Geleneksel İftarı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sudan Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Mohamed Osman Elrekaby, Sudan Petrol ve Gaz Bakanı Azhari Abdel-Gadir’in teşrifleriyle, büyükelçiler, diplomatik misyon temsilcileri, DEİK Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, İş Konseyi Başkanları ve DEİK üyelerinin katılımı ile DEİK Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde 30 Mayıs 2018 Çarşamba akşamı İstanbul'da düzenlendi.

İftarda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ramazan ayının önemine değinerek, Ramazan'ın güzellikleri hatırlatan bir ay olduğunu söyledi. DEİK'in Türkiye ve Türkiye iş dünyası için önemine değinen Zeybekci, Türkiye'nin büyümesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği "muasır medeniyetler" seviyesinin çok daha ilerisine ulaşması için özel sektörün önemli sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Bakan Zeybekci, dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşümün Türkiye için de değişimi kaçınılmaz kıldığının altını çizdi.

“Türkiye rekorlar kırarak ve ihracata dayalı büyüyor”

Konuşmasında Türkiye ekonomisini de değerlendiren Bakan Zeybekci, seçim öncesi Türkiye’nin sergilediği ekonomik görünüme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Türkiye ekonomisinin büyük ve derinliği olan bir ekonomi olduğunun altını çizen Zeybekci,ekonominin 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine rağmen 2016'nın son çeyreğinden itibaren üst üste rekorlar kırarak büyüdüğünü belirtti.

Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: “2017'de yüzde 7,4'lük bir büyümeyi özel sektör yatırımları, üretim ve ihracata dayalı olarak gerçekleştirmişiz. Bu ay, mayıs dahil olmak üzere, 20 aydan beri ihracatını kesintisiz şekilde artıran, gelecekte de artırmaya devam edecek bir Türkiye'yiz. Bütçe açığı geçen sene yüzde 1,5 ile Avrupa'nın tamamından daha iyi durumda bir Türkiye var. 2018 Haziran'da yüzde 7,5 civarında bir büyüme rakamı gelmesini bekliyoruz.” Tatil sezonu açılırken turizm gelirlerinde yüzde 35’in üzerinde artış beklendiğini kaydeden Zeybekci, “Bu yaz 3 milyonun üzerinde İngiliz vatandaşı tatilini Türkiye’de değerlendirmek için rezervasyon yaptırdı” dedi. Zeybekci, Almanya ve Rusya’dan da tatilini Türkiye'de geçirmek üzere 5 milyondan fazla turistin adeta birbiriyle yarıştığını ifade etti.

“Ramazan’ın mesajı değişimdir!”

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, bir iş insanının Ramazan ayından alması gereken mesajın “değişim” olduğuna dikkat çekerek sözlerine başladı. İnsanların sahip olduğu değerleri kaybetmeden hayatın değiştirebildiği ölçüde başarıya ulaşılacağını aktaran Olpak, bunun gerek aile gerekse iş hayatında ve siyasi hayatta da geçerli olduğunu dile getirdi. Seçim sürecini de değerlendiren Olpak, 95 yıllık siyasi gelenekte çok önemli bir değişim yaşanacağını ve 24 Haziran’ın bir dönüm noktası olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Dilerim, bu önemli seçimden, ülkemiz adına kazançla çıkarız ve hemen arkasından iş ve ekonomi gündemimize hızla döneriz.”

Olpak, konuşmasında son günlerde yaşanan ekonomik gelişmeleri de şu şekilde değerlendirdi:“İhtiyacımız olan, bundan sonra alınacak önlemleri de net bir şekilde açıklayarak piyasayı ikna etmek ve rahatlatmaktır. Hem de birilerinin kötü niyetle ortaya saldığı, ‘erbest piyasa ekonomisi ortadan kaldırılacak’, ‘kambiyo rejimi değişecek’, ‘sermayeye kısıtlama gelecek’ gibi söylemlere doyurucu açıklamalarla cevap vererek ihtiyacımız olan güveni vermeye devam etmektir. Ekonominin bir matematiği var elbette. Ama onun kadar önemli bir dinamiği daha var “ekonomi, bir beklenti yönetimidir. Bunu sağladığımız ölçüde, bu dönemin sonunda, yolumuza, işimize, daha emin adımlarla devam edeceğiz” dedi.

“Paylaşmak önemsemektir”

Anadolu kültüründe yer bulan ancak Ramazan’ın unutulmaya yüz tutmuş “Zimem (Veresiye) Defteri” ve “Arefe Çiçekleri” gelenekleriyle ilgili de hatırlatma yapan Olpak, başarılardan bir medeniyet inşa etmek için, hem entellektüel hem maddi sermaye gerektiğini vurguladı ve“Ramazan, bu zarif geleneklerimizi ve değerlerimizi paylaştıkça güzel! Unutmayalım, paylaşmak önemsemektir” dedi.

DEİK Geleneksel İftarı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Başkanı Nail Olpak, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ve İş Konseyi Başkanlarının katılımı ile hatıra fotoğrafının çekilmesinden sonra sona erdi.