Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite hizmetleri ile çocuk ve ergen sağlığı hizmetleri de verilecek.

Her mahalleye mini hastane geliyor
Her mahalleye mini hastane geliyor
GİRİŞ 26.05.2018 10:03 GÜNCELLEME 26.05.2018 10:09
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Hükûmet, Türkiye’yi Avrupa ve Batı Asya’nın sağlık üssü hâline getirmek için sağlık alanında yeni hedeflerini belirledi. Sağlıkta altyapı konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Hastaneler tıbbi cihazlarla donatılırken; bina, ekipman ve sağlık personelinin eksik olduğu bölgeler öncelikli olarak müdahale edildi. Yeni dönemde de birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik verilecek. Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ‘mini hastaneler’ gibi olacak. Bu merkezlerde daha ufak check up’lar, beslenme ve fiziksel aktivite konusunda hizmetler, çocuk ve ergen sağlığı hizmetleri ile kanser taramaları dahi yapılabilecek.

ASBEST VE RADON DA KANSER KAYIT SİSTEMİNE GİRİYOR

Vatandaşlara ücretsiz hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinden (KETEM) her ilde en az bir tane olmak üzere 201 yerleşim yerinde, 25 adet Mobil ve 10 adet Pembe Prenses Tarama Tırı ile taramalar gerçekleştiriliyor. Yılda 5 milyon vatandaş ücretsiz kanser tarama programlarından yararlanırken; hükümet, bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhise yönelik taramaları da yaygınlaştıracak. Bu kapsamda asbest ve radon gibi kanser hastalığının önemli risk faktörlerine yönelik haritalandırma yaparak, bütün illeri kapsayan aktif bir kanser kayıt sistemi oluşturulacak. Ayrıca, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, koroner kalp rahatsızlığı gibi hastalıklar ile obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklar için de tarama programları yaygınlaştırılacak.

YERLİ KUDUZ AŞISI DA YAKINDA ÜRETİLECEK

Tamamen ücretsiz sunulan aşılama hizmetleri ile aşılama oranları yüzde 77’lerden yüzde 98’lere ulaşırken; Türkiye’de aşı ile korunabilir hastalık sayısı ciddi şekilde azaldı. Sağlıkta yerlileşme dönemi ile önemli adımlar atıldı. Aşı üretim çalışmaları kapsamında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısının orijinal olarak dünyada ilk defa Türkiye’de üretilmesi aşamasına gelirken; yeni yerlileşme projeleri de hayata geçirilecek. Yerli aşıda yapılacak yatırımlarla başta Hepatit B olmak üzere suçiçeği, kuduz aşısı ve 5’li karma aşılar (DaBT-Hib-İPA) Türkiye’de üretilecek.

REFAKATÇİLERE KONAKLAMA İMKÂNI

Öte yandan şehir dışından gelen hastaların refakatçileri için de özel bir proje hayat geçirilecek. Bu kapsamda tedavi için gelen hastaların refakatçileri kalacak yer bulamadıkları taktirde Belediyeler işbirliği ile onlara konaklama imkânı sağlanacak.

 

 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 26
  • Erk 5 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık harcamalarında yıllık 5 Milyar Dolar civarında ilacı yurtdışından ithal ediyoruz. Bu ithalat ise cari açığımıza sebebiyet veren temel konulardan biri olmaktadır. Bu durumda ithal edilen bu ilaçların yerli olarak üretilmesi yönünde bir seferberlik yapılması gerekmekte olduğu sonucu ortaya çıkmakta olup, bu yönde yerli üretime geçilmesi ile gerek istihdam gerek cari açığın azalması sağlanacağı gibi gerekse de döviz kurları üzerinden ülkemiz ekonomisi üzerine kurulan art niyetli tezgahların da önüne geçilebilecektir.
    Cevapla
  • hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim asmiz kanı bugun alıyor yarın sonucu veriyor ne güzel değil mi bunu sağlık müdürlüğü de biliyor ama çare yok simdi her mahallede asm olayına gelince merkez asm diye bir yer yapılmış tüm mahalle oraya toplanıyor hani her mahalleye bir asm olacaktı millet birbirine giriyor belirli günler özerlikle aşırı kalabalık hasta olmayan hasta gidiyor evine . bir gün birinin apandisi patlayacak ama ne gün allah aşkına 24 saat sonra çıkan kan tahlilinden kime fayda olabilir ki paralel yapı dışında ?...
    Cevapla
  • eren 5 yıl önce Şikayet Et
    :))) doktor var mı doktor ?
    Cevapla
  • pondiga 61 5 yıl önce Şikayet Et
    pulara gerek yok açile daha az gidin sikinti kalmaz
    Cevapla
  • cevval 5 yıl önce Şikayet Et
    işimiz gücümüz bina yapmak, binaların içini dolduramadıktan sonra neye yarar o binalar???adliye sarayı yaparız içi boş , stadyum yaparız içi boş , hastane yaparız içi boş......
    Cevapla
  • Cafer bez 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel işte, güvenli ve sağlıklı bir ülke olmuşuz :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle