Numaralarına bakmadan almayın!

Yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu"nu da içeren yeni kodlama uygulamasına başladı.

Numaralarına bakmadan almayın!
Numaralarına bakmadan almayın!
GİRİŞ 29.11.2017 12:47 GÜNCELLEME 29.11.2017 13:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, Bakanlığın uygulamasının çok yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

Tüketicinin aldığı yumurta hakkında daha çok bilgi sahibi olabileceğini ifade eden Kula, daha önce TR, il plaka kodu ve kümes işletme numarasının kodlandığı yumurtalara ek olarak 4 farklı numaranın daha eklendiğini aktardı.

Tüketiciler yumurtadaki koda göre metodunu öğrenebilecek

Kula, yeni kodlama uygulamasına ilişkin şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Eski yumurtaların üzerindeki kodlamada TR diye başlayan ardından vilayetin plaka kodu ve ondan sonra kümes işletme numarası vardı. Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görebileceksiniz. Kayıt altındaki bütün işletmeler yeni sistemi yerine getirmek mecburiyetinde ve tüketiciye bu şekilde sunmaya mecbur durumda."

"Kodlaması olmayan yumurtalar satılmamalı"

Uygulamaya yasal yollarla üretim yapan tüm işletmelerin dahil olacağını dile getiren Kula, aynı zamanda kodlama yapılmamış yumurtaların piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesinin gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların halen "köy yumurtası" adı altında nerede üretildiği belli olmayan veya "gezen tavuk yumurtası" diyerek kodlaması olmayan ürünlere ilgi gösterdiğine dikkati çeken Kula, bunun bir aldatmaca olduğunu, tüketicilerin dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni uygulama sayesinde vatandaşın aydınlatıldığını belirten Kula, "Kodlamanın olmadığı yumurtaların satışının da olmaması lazım. Burada tüketiciyi aydınlatma adına yapılmış bir uygulamadır. Ben bu uygulamada emeği geçen tüm arkadaşlara, ilgili kurumlara, Bakanlığa teşekkür ederim." dedi.

Kula, yumurtalar üzerine özellikle yetiştirme metodu kodunu da içeren yeni kodları basmaya ve piyasaya sunmaya başladıklarını kaydetti.

Yumurta hakkında bazı yorumcuların konu ile alakası veya bilgisi olmamasına rağmen konuşmasının yumurta üreticilerini olumsuz etkilediğini de değinen Kula, "Yumurta hem ucuz hemde değerli bir protein kaynağıdır. Yumurta fiyatları bir buçuk ay öncesine kadar çok düşük seviyelerde devam ediyordu, üretici zordaydı. Şimdi fiyatlar toparlanmaya başladı. Şu anda yumurtanın çiftlik çıkışı satışı 29 kuruş seviyesinde. Bu da tüketiciye aşağı yukarı 35 kuruş seviyesinde ulaşıyor. Kolisi marketlerde 10 liraya kadar satılıyor." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • konyali 6 yıl önce Şikayet Et
    denetime.. kayıt etmeye... hesap sormaya once tuketici alışmalı... hersey kayıt edilecek... ki ... ne yedigimizi bilelim... insanımız bu duruma mecburen alışacak... iyi şeylere alışalım...
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    okuduğunu anlamıyor musun arkadaşım. çok daha iyisini daha ucuza yiyorum diyorum. hangi hakla engel olacaksın benim tercihime. neyi savunuyorsun. yumurtaya kadar gdo lu gıdaları, şuruplu tatlıları ortadan kaldıralım. Ankarada koskoca markette benim memleketimin helvasını organik diye paketleyip satışa sunmuş adam. yok öyle bir organik ürün.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    bana 15km uzaktaki köyden getiriyorum yumurtayı. aldığım insanı tanıyorum. piyasadaki organik diye satılan yumurtalarla alakası yok. ne diye satılmayacakmış. alan kendisi araştırıyor zaten ne yediğini. kışın mecburen sizin yumurtalardan alıyoruz. bu yeter size fazlasına göz dikmeyin.
    Cevapla
  • boyle yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    3 yıldır toptan yumurta satıyorum sizin kadar takıntılı tipler gormedim. ne numarası arkadaş! tuketici aldıgını begenmezse zaten tekrar donup almaz siz neyin peşindesiniz? yok numaraymış yok kapalı satılacakmış.. iyice saçmaladınız. numara basan makina da 50bin tl. acaba kim zengin olacak
    Cevapla
  • yunus emre 6 yıl önce Şikayet Et
    iyice milleti pimpirik yaptılar kardeşim yumurta bu üzerini çarpım tablosuna çevirmenin bir manası yok ne yani numara olmadığı dönemde millet karpuz mu yiyiyodu kolisi olmuş 12 lira önce fiyatını indirin
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Tüketici ne aldığını nereden bilecek? İllaki bir üreticiden alıyorsunuz, sizde üreticiden isteyin. Yok kendiniz üretiyorsanız, 700 TL'ye bile çözümler var. Ama satışınız/üretiminiz 5 bin-10 bin- 100 bin ise iyi bir makine şart.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle