Hükümetten dolardaki hareketlilik için açıklama

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de döviz kurunun spekülasyonlar nedeniyle etkilendiğini ve sıkıntılı dönemin sonlarında olduğumuzu söyledi.

GİRİŞ 15.11.2017 12:30 GÜNCELLEME 15.11.2017 17:56
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Doların 3,88; euronun da 4,59'a kadar yükseldiği hatırlatılan Mehmet Şimşek, dövizin neden dalgalandına ilişkin yapılan spekülasyonları işaret etti:

"Türkiye şoklara karşı büyük direnç göstermiş büyüyor. Yakın coğrafyanın bizi aşağı çekmesi azalıyor. Türkiye hızla normalleşiyor. Türkiye reformlarla direncini artıracak. Sıkıntılı dönemin sonlarındayız. Uzun vadede negatif senaryolar çizmek zor."

Mehmet Şimşek'in konuşmalarından satır başları;

2018'in ilk çeyreğinde çok kapsamlı bir reform paketiyle iş ortamını iyileştirecek önemli adım atacağız

"AB'den mali kaynak kesilecek" deniliyor, orada doğru düzgün bir kesinti olmayacak, bunu bilin

"Türkiye'de birden fazla bankaya İran ambargosu nedeniyle yaptırım gelebilir, soruşturma var" denildi, öyle bir şey yok

Şu ana kadar bir tek bir Türk bankası hakkında bir takım sorular yöneltilmiş durumda, onun dışında hiçbir şekilde Türk bankacılık sistemine yönelik bir süreç yok

Almanya ile ilişkileri yoluna koyuyoruz, ilişkiler normalleşiyor; bu ortamda "Almanya, Türk bankalarına finansman sağlamayın dedi" haberi yapılıyor, tüm bunlar kuru vuruyor

Biz batıyla kopmuyoruz, Almanya ile çok iyi giden bir sürecimiz var, abd ile vize krizi önemli ölçüde geride kaldı, bunları çözebileceğimize inanıyoruz.

"TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ ALGISINDAN ÇOK DAHA İYİ"

Büyük resme bakalım. Son birkaç yıldır Türkiye'nin başına gelmedik felaket kalmadı. Ona rağmen ayaktayız. Allah'a şükürler olsun halen sıkıntılarımız olmakla birlikte güçlüyüz. Fakat bu sıkıntılar Türkiye'nin dışarıdaki algısını bozdu. Türkiye'nin gerçeği algısından çok daha iyi.

SPEKÜLASYON 1: AVRUPA MÜZAKERELERİ KESECEK

Bundan 2 ay önce bir haber çıktı. Kur 3,40'a doğru inerken. Dediler ki Avrupa müzakereleri kesecek. Çünkü Almanya böyle istiyor. Biz o zaman yok öyle bir şey olmayacak ama tabii bu ortamda herkes Türkiye aleyhinde herhangi bir olumsuz habere inanıyor. Nitekim biliyorsunuz Avrupa liderleri toplandı ve böyle bir şey olmadı. Mali kaynaklar kesilecek diyorlar orada da doğru düzgün bir kesinti olmayacak onu bilin. Bu birinci haberdi bu sıçrattı.

SPEKÜLASYON 2: TÜRK BANKALARINA AMBARGO

Dediler ki Türkiye'de bankalara İran ambargosu yaptırımları nedeniyle yaptırım gelebilir. Bu konuda soruşturmalar var. Ya yok öyle bir şey. Şu anda bir tek Türk bankası hakkında bir takım sorular yöneltilmiş durumda onun dışında BDDK da SPK da açıklama yaptı. Hiçbir şekilde Türk bankacılık sistemine yönelik bu anlamda bir süreç yok. Ama maalesef bu kuru vurdu.

YALAN HABERLERLE TÜRK EKONOMİSİNE SALDIRI

Bu nitelikteki haberler son dönemde gerçekten yoğun bir şekilde üretiliyor. İçinden geçtiğimiz konjonktür nedeniyle de hemen satın alınıyor.

"SIKINTILI DÖNEMİN SONLARINDAYIZ"

Spekülasyonlar Türkiye'de döviz kurunu vurdu. Türkiye'ye güvenin. Terörle mücadele anlamında ciddi bir çalışma var. Türkiye şoklara karşı büyük direnç göstermiş büyüyor. Yakın coğrafyanın bizi aşağı çekmesi azalıyor. Türkiye hızla normalleşiyor. Türkiye reformlarla direncini artıracak. Sıkıntılı dönemin sonlarındayız. Uzun vadede negatif senaryolar çizmek zor. Türkiye lehine pozitif senaryolar var.

YORUMLAR 40
  • mazlum 6 yıl önce Şikayet Et
    eriyen maaşlara iyileştirme varmı birazda onlar üzerinde çalışma yaparsanız seviniriz.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan milletin aldığı maaş yüzde yirmi eridi bunu telafi etmeyi düşünüyormusunuz.
    Cevapla
  • uno 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardimciniz olsun isiniz cok zor . Allahim isinizi kolaylastirsin . Sizleri korusun
    Cevapla
  • mişmiş 6 yıl önce Şikayet Et
    bakanın söylemesine göre piyasalarda dolaşan söylentiler hep yalan. hepsi aynı yerden çıkıyor olsa gerek. madem yalan o zaman size zahmet olacak sayın bakan çıkıpta bir antipropaganda yapın veya her yalan habere bir cevap verin. sizin bu suskunluğunuz onların yalanlarını daha da güçlü kılmaktan başka bir işe yaramıyor. tepkiyi beklemeden hemen verin....
    Cevapla
  • Yerelli 6 yıl önce Şikayet Et
    -1- Eskiden biri yükselince diğeri düşüyordu. Şimdi ise döviz, borsa ve altın vs. vermişler el ele hep beraber birden yükseliyorlar. Tabii ki bu da zam olarak bize dalıyor. Onlar yükseldikçe cebimizdeki TL. İse düşüyor. Satın alma gücümüz daralıyor. Geçim sıkıntısına sebep oluyor. Bu oyun kasıtlı olarak birileri tarafından başlatılan 15 Temmuz darbe girişimine benziyor…
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle