Musul'da ve Kerkük'te petrol var mı? Türkiye girecek mi?

Türkiye, Musul'a girecek mi? Musul'da petrol var mı? İşte Irak'taki petrol alt yapısı ve Musul'daki günlük petrol üretimi...

Musul'da ve Kerkük'te petrol var mı? Türkiye girecek mi?
Musul'da ve Kerkük'te petrol var mı? Türkiye girecek mi?
GİRİŞ 25.09.2017 11:45 GÜNCELLEME 25.09.2017 11:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Uluslararası çağrıları dikkate almadan Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurmak için harekete geçen Barzani tüm petrol kaynaklarından olabilir. Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e girme hakkı olması sebebiyle petrol kaynaklarının Türkiye'ye aktırıp aktırılmayacağı merak ediliyor. Peki Musul'da petrol çıkıyor mu? Kerkük'te petrol var mı? İşte tüm merak edilenler...

VATANDAŞIMIZ RAHAT OLSUN SAVAŞA GİRMİYORUZ, TEDBİR ALIYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım, katıldığı ortak yayında Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu...

Biz savaşa girmiyoruz. Güvenlik tedbirimizi alıyoruz. Afrin'de bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için adım atıyoruz. Bunları "savaş" diye nitelemek hata olur. Diyelim; Bir TIR'ım gidiyor, Peşmerge çevirdi, yükünü yağmaladı. Bu bizim vatandaşımıza karşı yapılmış bir harekettir, tabii ki bunun gereğini yapacağız. Bizim o bölgede 12-13 yerde konuşlanmamız var. Zaten varlığımız var, yeni bir şey yapacak değiliz. 

MUSUL'DAN GÜNLÜK 2.5 MİLYON VARİL PETROL ÇIKIYOR

Musul'u DEAŞ'tan kurtarmak için bu kadar ülkenin bir araya gelmesinin nedenini anlamak için sorulması gereken bir soru var. Musul'da günlük petrol üretimi nedir?

Tam 2.5 milyon varil. Bunu, Türkiye'nin 'misakı milli' sınırları içinde gördüğü eski Musul eyaletinin Sünni Arapların yaşadığı geri kalanıyla toplandığında 4 milyon varil ediyor.

musul-petrol

650 BİN VARİL PETROL İTHAL EDİYORUZ

Türkiye ise enerjiyi doğalgaz olarak ve petrol (ve petrol ürünleri) olarak ithal ediyor. Türkiye'nin günlük petrol tüketimi de yaklaşık 650 bin varil.

TÜRKİYE, MUSUL'A DUYARSIZ KALAMAZ

Türkiye gidip bu toprakları işgal edecek ve petrole el koyacak değil. Ama oradaki petrolden pay kapma çabasında olan devletlerin karşısında bu büyük oyun adil biçimde sonuçlanmadan, Türk dış politikası burada aktif olmayı durduramaz.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BOZULURSA TÜRKİYE GİREBİLİR

Mısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti.

Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan İstanbul anlaşmasına göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi.

Buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta meşru zemini hazırlıyor. Yani Türkiye eğer isterse, Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir.

musul-da-petrol-var-mı

YORUMLAR 5
  • 16spor 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ırakla yapılan Ankara antlaşması bozuldu diyerek bir zamanlar ingilizlerin bizden çaldığı toprakları bu bahaneyle alabilir ,Reis varsa ,bu vatandaşlarda var .Haa , halep ,musul ve kerkük bizim olduktan sonra sınırların içinde kalacak suriyeli ve ıraklılara vatandaşlık veriyorsan ver.Zaten olmasıda gerekir.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Iran rusya bizi idlible oyalıyor bizi kerkükten uzak tutmaya calisiyorlar
    Cevapla
  • Esad 6 yıl önce Şikayet Et
    Mükemmel bir harita. Otorite boşluğu umarım işimize yarar ve sonucunda topraklarımıza dahil edilir buralar
    Cevapla
  • Turkiye 6 yıl önce Şikayet Et
    Misaki milli haritasi o harita..90 yil once Yarim kalan işi umarim tamamlariz.
    Cevapla
  • Muharrem 6 yıl önce Şikayet Et
    O harita çok güzel inşallah gerçek olur
    Cevapla