Türkiye dev proje için kolları sıvadı!

Boğaz’ı denizin altından üçüncü kez birleştirecek olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin mühendislik, etüt ve proje ihalesi yarın yapılacak.

Türkiye dev proje için kolları sıvadı!
Türkiye dev proje için kolları sıvadı!
GİRİŞ 14.02.2017 07:49 GÜNCELLEME 14.02.2017 07:51
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

2016 yılından bu yana devam eden ekonomik ve siyasi saldırılara rağmen Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Ilgaz Tüneli gibi dev projeleri hayata geçiren Türkiye, 2023 vizyonunun önemli kilometre taşlarından olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi için de düğmeye bastı. İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için yarın yapılacak ihalede, 6 firma teknik ve mali tekliflerini sunacak. Proje bedeli yaklaşık 30 milyon lira olarak belirlenen ve bu yıl için 7 milyon 500 bin lira ödenek ayrılan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, orta katta geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin birinci ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM otoyolu aksında Hasdal kavşağından başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

14 DAKİKADA ASYA-AVRUPA GEÇİŞİ

Tünel, TEM otoyolu, E-5 karayolu, Kuzey Marmara otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. Tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası'nda Hasdal kavşağından Anadolu yakasında Çamlık kavşağına karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6.5 milyon yolcu yararlanacak.

YORUMLAR 21
  • Emrah ÖNER 7 yıl önce Şikayet Et
    Karimba arkadaşıma yürekten hak veriyorum , sanayii lerin anadoluya aktarılması hem anadoludan büyük kentlere yapılan gereksiz göçlerin önüne geçer Anadoluda isdihdam sağlanır büyür ve etkileri tüm Türkiyeye faydalı olur. Bunun yanı sıra Anadoluda tarım ve ziraat devam eder hergeçen gün yok olmakta olan emekçinin değeri artar ülke bence normale döner.
    Cevapla
  • Karimba 7 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'un trafik vesaire sorunu nadil cozulur? Sanayii yatirimlar, iktisadi yatirimlar Anadolu'da yayginlastirilir, Anadolu kentlerinin cazibesi artirilirsa cozulur.
    Cevapla
  • Mendil 7 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'a ne kadar köprü yapsan da tünel yapsan da bu gidişle o trafik hiç bir zaman rahatlamaz. Öncelikle İstanbul'un sorunu şu şahsi araç aşırı derece de var. Haliyle trafik bundan yoğun. Araç konusuna gelirsek eğer öncelikle trafik canavarı çok var kurallara uymayan sürücüler dolu var. Ehliyet almayı çok daha zor hale getirebilirsiniz mesela yazılı sınavdan 70 değil de 80 puan yapabilirsiniz. Hatta 90 puan bile yapılabilir trafik bu sonuçta 1 kişinin hatası canların kıyılmasına sebep olabilir. Sonra gerek sürmek olsun gerekse aldığı cezalar olsun caydırıcı olmalı. Araç sayısı azalırsa hem çevre temiz olur hemde trafik sorunu bir nebze de olsa hafifler.
    Cevapla
  • Emrah ÖNER 7 yıl önce Şikayet Et
    Yapılan bu kadar yolun kullanılması ve vatandaşa faydası olabilmesi için bence yakıt fiyatlarında da daha önemli çalışmalar yapılması lazım.
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel ötesi projeler, ama nolur artık mahalleler arasın otopark sorununu ortadan kaldıran projelerde görmek istiyoruz. özellikle teletuvar üzerlerine...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle