Lokanta ve rastoranlarda yeni dönem!

Toplu gıda tüketim yerlerinde menüler şeffaflaşıyor. Gıdanın içeriğinde ne varsa menüye yazmak zorunlu hale geliyor.

Lokanta ve rastoranlarda yeni dönem!
Lokanta ve rastoranlarda yeni dönem!
GİRİŞ 26.11.2016 15:16 GÜNCELLEME 26.11.2016 15:39
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi için gıda etiketlerinde düzenlemeye gidiliyor. Lokanta, restorant gibi mekanlarındaki yiyecek ve içeceklerin içerisinde alerjen madde kullanılması durumunda bunların belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol ve/veya domuz ürünlerinden elde edilen madde bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler bilgilendirilecek. 

YAZI TAHTASI VE BROŞÜRLERDE YAZACAK

Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla sunulacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından etiketleme yönetmeliği ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ ve ‘Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ adı altında ikiye ayrılarak yeniden düzenlendi. Hazırlıkları tamamlanan yeni mevzuat, gıda işletmecilerinin sorumluluklarını yeniden tanımlarken, tüketicilere de güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda yeni imkanlar sunuyor.

HAZIR GIDALARDA TABLO ZORUNLU OLUYOR

Gıdalardaki etiketlendirmeyle ilgili olarak yönetmeliğin kısa süre içerisinde yayınlanacağı belirtiliyor. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Gıdaların etiketinde enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alırken, hazır ambalajlı bütün gıdalarda beslenme yönünden etiketleme zorunlu hale gelecek. Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gram veya 100 ml’sinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve tuz) miktarının yer alması da zorunlu olacak.

HİLELİ ÜRÜNE 5 KAT CEZA

İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit veya tağşiş yapan firma veya kişilere verilen cezaları ağırlaştırmak için yasal değişiklik yapacak. Değişiklikle, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmelerine 20 bin TL idari para cezası verilecek. Gıda işletmesinin bir yıl içerisinde aynı veya farklı ürünlerde taklit-tağşiş yapması durumunda idari para cezası 5 kat fazla uygulanırken, işletmenin faaliyetleri de 3 ay süreyle durdurulacak.

1 yıl içerisinde 3 kez taklit ve tağşiş yapılırsa, para cezası 10 kata çıkarken, faaliyet durdurma ise 6 ay olacak. İnsan sağlığını ve hayatını tehlikeye düşüren gıdalar imha edilecek. Bunun yanı sıra bu ürünleri üretenlere 100 bin TL para cezası verilecek. 

YORUMLAR 19
  • mezzo 7 yıl önce Şikayet Et
    Herkese denetim İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin florya sosyal tesis deki ispark uygulamasını nedir burası adı sosyal kendisi......
    Cevapla
  • kanuni 7 yıl önce Şikayet Et
    Hileli ürüne 5 kat caydırmaz ki kapatılmalı. Adam gibi ceza vermezsen bu gözünü para hırsı bürümüş kişilerle başedilmez.
    Cevapla
  • Kocasolak 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz daha fiyat etiketi ni çözemedik. Zabıtalar toplu sohbet yapmaktan,maaş zammı konuşmaktan vakit bulurlarsa bi zahmet fiyat etiketine de bakacaklar. Erbakan hocam önce ahlak ve maneviyat diyordu ya ne kadar da haklıymış. Müslüman egoist olur mu ???
    Cevapla
  • H b 7 yıl önce Şikayet Et
    üç kagıtçılar çok
    Cevapla
  • KırkAltı 7 yıl önce Şikayet Et
    usta derse ki; kardeşim meslek sirri şimdi içeriğini yazarsam herkes yapar. oysa ben bu yiyecegi gidayi icat etmek icin neler çektim bana yada firmama özel diye. o zaman ne olacak ??
    Cevapla
  • 706 7 yıl önce Şikayet Et
    içeriğini verecek miktarlarını değil. ayrıca karışımlar bekletmeler ısılar yoğuşmalar yok sadece reçete Okey dostum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle