Yenilenebilir enerjide erteleme yok!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerjide ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.

Yenilenebilir enerjide erteleme yok!
Yenilenebilir enerjide erteleme yok!
GİRİŞ 12.05.2016 15:22 GÜNCELLEME 12.05.2016 15:23

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nda (YEKDEM) ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.

'YEKDEM FİYAT GARANTİSİ VERİYOR'

Sektörün YEKDEM yönetmeliğine itiraz etmesinin bir anlamı olmadığını  belirten Yılmaz, "Yenilenebilir enerji lisansı sahipleri hem tahminlerini  yapıyor, hem de sisteme YEKDEM dışında elektrik satıyorlar. YEKDEM'e  girdiklerindeyse bu sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Halbuki YEKDEM yalnızca bir fiyat garantisi veriyor, şirketlerin sorumluluğunu ortadan kaldıran  bir mekanizma değil. YEKDEM'deki değişikliklerin uygulaması konusunda bir erteleme söz konusu değil. Üretilecek enerji miktarının önceden sağlıklı tahmin edilmesi elektrik piyasasının da güvenli olmasını sağlayacak." ifadelerini kullandı.

'NASILSA DEVLET ALIYOR' ANLAYIŞI  

Üreticinin sisteme vereceği enerjiyi önceden sağlıklı tahmin etmesinin  sistem güvenliği açısından önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, tahmin  zorunluluğunun sadece yenilenebilir kaynaklar için değil, doğalgaz ve diğer  termik santraller için de geçerli olduğunu vurguladı.

Yenilenebilir enerjide şirketlerin 'nasılsa devlet alıyor'  anlayışıyla, yüzde 15-20 daha yüksek elektrik üretim tahmininde bulunabildiğini  belirten Yılmaz, "Gelen abartılı üretim tahminleri nedeniyle sistem dengesizliğe  düşüyor. Diyelim ki 2 bin megavat fazla enerji üretileceği tahmin edildi. Sistem  operatörü diyor ki, benim 2 bin megavat enerjiye ihtiyacım yok. Sonuçta 2 bin  megavat daha az enerji üretilmesinin yeterli olacağı düşünülüyor ve piyasada arz  fazlalığından dolayı fiyatların kırılması söz konusu olabiliyor. Yani sistem  üzerinde birçok açıdan bozucu yönde etkileri olan bir durum." değerlendirmesinde  bulundu.

Yılmaz, şirketlerin hem YEKDEM'den yararlanıp hem de sistemi bozmasına  izin vermeyeceklerini, doğru tahmin yükümlülüğünün yerine getirilmesi gerektiğini  söyledi.

'KURDAN ŞİKAYET HAKLARI YOK'  

Elektrik dağıtım şirketlerinin bir tarife metodolojisine göre  çalıştığını anlatan Yılmaz, "Döviz kurundan kaynaklı oluşan zararlarla ilgili  bahaneler üretilmesini, ticaretin ilkelerine uygun bulmuyorum." diye konuştu.

Yılmaz, bu konuda EPDK'nın bir çalışma yaptığını belirterek, şunları  kaydetti:

"Döviz kuru yükselebilir, düşebilir. Biliyoruz ki, Türkiye'de geçen  11-12 yıl süresince döviz daha stabil gitti. Dolayısıyla şirketlerin dövizin  yükselişi nedeniyle kaybetmeleri durumunda, herhangi bir şekilde bağırmaya  şikayet etmeye hakları yoktur. Şu an için tek dert etmeleri gereken şey, müşteri  memnuniyetini artırmak, sağlıklı bir şekilde dağıtım sistemini idare etmek.  Enerjiyi iyi bir şekilde dağıtmak. Biz onlardan bunu bekliyoruz, onlar bunu  yaptıkları takdirde bunun karşılığını da alacaklardır."

DEĞİŞİKLİK NE GETİRDİ?

Resmi gazete'de 29 Nisan'da yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre,  YEKDEM santrallerinde üretilen elektrik sadece gün öncesi piyasasına değil, gün  öncesi dahil olmak üzere gün içi piyasası, dengesizlik piyasası ve ikili  anlaşmalar yoluyla tezgahüstü piyasalara satılabilecek.

YEKDEM üreticisi gün öncesi piyasasında belirlenen Piyasa Takas Fiyatı  ile teşvik fiyatı arasındaki farkı alacak veya ödeyecek, bu şekilde teşvik  fiyatında değişim olmayacak. Bununla birlikte, YEKDEM santrallerinin  dengesizliklerini artık yönetmeleri de gerekiyor.