- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

"Cari açığın beklentilerimizin üzerinde gelmesi, hizmet gelirlerinin geçen yıla göre düşük gerçekleşmesinden ve dış ticaret açığının mayıs ayında yüksek olmasından kaynaklanıyor"

- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:
- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:
GİRİŞ 10.07.2015 21:52 GÜNCELLEME 10.07.2015 21:52

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari işlemler açığının, beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında mayıs ayında yıllık cari açığın 44,7 milyar dolara yükseldiğini anımsatarak, cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesinin, hizmet gelirlerinin geçen yıla göre düşük gerçekleşmesinden ve dış ticaret açığının mayıs ayında yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.  

Mayıs ayında cari açığın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Zeytinoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"5 aylık dönemdeki cari açık 18,5 milyar dolara gerilemesine karşın yıllık cari açık 44,7 milyar dolara yükseldi. Cari açığın beklentilerimiz üzerinde gelmesinde hizmet gelirlerinin geçen yıla göre düşük gerçekleşmesinden daha çok dış ticaret açığının mayıs ayında yüksek olmasının etkisi var. Mayıs ayında dış ticaret açığının nisan ayına göre neredeyse 2 milyar dolar civarında artarak 5 milyar 367 milyon dolara çıktığını görüyoruz. Bu yaz turizm gelirleri çok umut verici görülmüyor ama Haziran ayından itibaren turizmin katkısı daha fazla görüleceğinden yıllık cari açığın düşmesini bekliyoruz."

KSO Başkanı Zeytinoğlu, cari işlemler dengesi hesaplarında doğrudan yatırımların ilk beş ayda yüzde 16,6 azaldığını belirterek, “Ülkemiz doğrudan yatırım girişinde çok daha fazla potansiyele sahip. Ekonomik büyüme ve daha çok istihdam için katma değer yaratacak yatırımları çekmek zorundayız” ifadesini kullandı.

 

KAYNAK: AA