30. İSEDAK Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: - "Kamu-özel sektör ortaklıklarının geliştirilmesinde en güçlü ve en etkili araçlardan biri olarak gördüğümüz İİT Özel Sektör Turizm Forumu'nun 3.'sünü, Bakanlığımızın ev sahipliğinde 29-30 Ocak 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleştireceğiz"

30. İSEDAK Toplantısı
30. İSEDAK Toplantısı
GİRİŞ 27.11.2014 17:03 GÜNCELLEME 27.11.2014 17:03

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kamu-özel sektör ortaklıklarının geliştirilmesinde en güçlü ve en etkili araçlardan biri olarak gördüğümüz İİT Özel Sektör Turizm Forumu'nun 3.'sünü, Bakanlığımızın ev sahipliğinde 29-30 Ocak 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleştireceğiz" dedi.

30. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen "İİT üyesi ülkelerde turizm sektörünün geliştirilmesinde kamu özel iş birliklerinin rolü" konulu panelde konuşan Çelik, istikrarlı şekilde büyüyen dünya turizminin, olumlu sosyal ve kültürel etkilerinin yanı sıra ülkelerin ekonomik sorunlarına çözüm sunan ve kalkınmayı destekleyen önemli sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2013 yılında dünyadaki toplam turist sayısının 1 milyar 87 milyon kişiye ulaştığı ve tahminlere göre 2030 yılında bu sayının 1,8 milyar kişiyi bulacağı bilgisini veren Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye, 1980’li yıllarda başlattığı atılım ve son yıllarda yakaladığı istikrarla dünya turizmindeki yerini sağlamlaştırmıştır. Eşsiz doğal güzelliklere, köklü bir tarihe, zengin kültürel değerlere sahip ve İstanbul, Antalya gibi dünyaca ünlü destinasyonlarıyla Türkiye, dünya turizminin önemli oyuncularından biri oldu. Türkiye, turizm sektörüne yönelik geliştirdiği teşvik sistemiyle kamu ve özel sektör iş birliğinde gerçekleştirilen yatırımlarla turizm alanında tüm dünyada hayranlık uyandıran bir gelişme göstermiştir. 2002 yılında turist sayısı bakımından dünyada 17. sırada yer alan Türkiye, 2013 yılında 37,8 milyon turistle 6. sırada bulunmaktadır. Türkiye’nin turizm gelirleri de ziyaretçi sayısına paralel olarak son dönemde hızla artmış ve 2002 yılında 12,4 milyar dolar olan turizm geliri, 2013 yılında 32,3 milyar dolara ulaşmıştır."

Bakan Çelik, yapılan yatırımların, mevzuattaki gelişmeler ve stratejik çalışmalar neticesinde, sektörün kilit unsurlarından seyahat acentalarının sayısının 2002 yılında 4 bin 344 iken 2014 yılı ekim ayı itibariyle 7 bin 949’a yükseldiğini bildirdi.

Aynı şekilde nitelikli tesis ve yatak kapasitesinde de büyük oranda artış kaydedildiğinin altını çizen Çelik, Turizm İşletmesi Belgeli tesislerdeki yatak sayısının 2002 yılında 396 bin 148 iken yeni yatırımlarla 2013 yılında 749 bin 299’a, Turizm Yatırım Belgeli tesislerde yatak sayısının ise 2002 yılında 222 bin 876 iken 2013 yılında 301 bin 862’ye yükseldiğini söyledi.

Uygulanan teşvik politikalarına ve altyapı yatırımlarına paralel olarak turizmde yaşanan gelişmelerde Bakanlığın, koruma-kullanma dengesini her zaman gözettiğini ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

"Yürütülen çalışmalar neticesinde, çevre yönetimi ve çevre duyarlılığında önemli bir gösterge olan mavi bayraklı plaj sayısında kayda değer bir artış gözlenmiştir. Türkiye’nin 2002 yılında 127 olan mavi bayraklı plaj sayısı, 2014 yılında 397’ye yükselmiş ve Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısında da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini almıştır. Öte yandan, 2008 yılında yürürlüğe giren Yeşil Yıldız Projesi ile Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin çevreye duyarlılıklarının artırılması hedeflenmiştir. Turizm sektörünün yüksek ilgi gösterdiği proje kapsamında, Ekim 2014 dönemi itibariyle 160 adet tesis, Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi almaya hak kazanmıştır."

"Müze ziyaretçi sayısı 2014 yılının ilk 8 ayında 20 milyonu geçti"

Ömer Çelik, bakanlığın turizmin en önemli unsurlarından biri olan nitelikli iş gücünün oluşturulmasına azami önem verdiğini belirterek, düzenlenen kapsamlı mesleki eğitim programlarıyla sektörün ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştirilmesine katkı sağlandığını anlattı.

2002 yılında 8 bin 483 olan turist rehberi sayısının, 2014 yılı itibariyle Bakanlık gözetiminde Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından düzenlenen sertifika programları neticesinde 9 bin 739'a ulaştığını açıkladı.

Türkiye'nin, dünya miras alanlarının korunması ve yönetimi konusunda da son yıllarda büyük bir deneyim kazandığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki kültürel ve doğal varlık sayısı 2014 yılında, Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) ve Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nın eklenmesiyle 13’e yükselmiştir. Müze ziyaretçi sayısı 2002 yılında 7 milyon 400'e, 2013 yılında ise 4 kat artışla 29 milyon 500 bine ulaşmıştır. 2014 yılının ilk 8 ayında ise 20 milyonu geçmiştir. Müze ve ören yerlerinde Bakanlığımızca özel sektör tarafından işletilmesi uygun görülen hediyelik eşya mağazaları ve yeme-içme tesisleri, yerli ve yabancı turistlerin daha kaliteli ve uzun zaman geçirmesini ve turizm gelirlerinin artmasını sağlamıştır. Bu uygulama kültür-turizm alanında kamu-özel sektör iş birliği açısından iyi bir örnek teşkil etmiştir."

Ömer Çelik, turizmde elde edilen başarılı sonuçların sürdürülebilmesini ve bu başarının daha ileriye taşınabilmesini teminen Bakanlığın, halkla ilişkiler faaliyetlerini ve deneyimsel medya uygulamalarını kapsayan bir yaklaşımla tanıtma çalışmalarına ivme verdiğini ifade etti.

Bakanlığın yeni tanıtım stratejisinde, çağın teknolojik ve sosyal gelişmelerine bağlı olarak zaman ve mekan sınırlamasının olmadığı, her gün daha fazla insanın etkileşim içine girdiği sosyal medyaya ayrı bir önem verdiğini vurgulayan Çelik, kamu-özel iş birliklerinin artırılmasına yönelik politikaların, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olan turizm sektörünün güçlendirilmesinde etkili bir rol oynadığını söyledi.

Bu politikaların, turizmin geliştirilmesi için bütüncül bir yaklaşım ve yönetişim prensibini benimsediğini ve böylece sektörde yer alan tüm paydaşların yetki ve sorumluluklarını demokratik olarak belirlediğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Turizmde rekabet gücü, stratejik planlama ve gelişme, küresel eğilimleri yakalayabilme, katılımı ve yaratıcılığı artırarak devletin yükünü hafifletme bu işbirliğinin bariz göstergeleridir. Güçlü ve sivil girişimler aktif bir biçimde ekonomik ve sosyal boyutu olan turizm sektörüne öncülük etmelidir. Küresel ölçekteki gelişmeler, sektörleri yakın iş birliğine zorlamakta ve karar alma mekanizmalarında ulusal, bölgesel ve yerel seviyede örgütlere yer verilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu aşamada kamunun görevi, bu iş birliklerinin kurulmasını sağlayacak teşvik, yönlendirme ve diyalog ortamını tesis etmektir."

Çelik, kamu-özel sektör ortaklıklarının geliştirilmesinde en güçlü ve en etkili araçlardan biri olarak gördükleri İİT Özel Sektör Turizm Forumu'nun 3.'sünü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 29-30 Ocak 2015 tarihinde İstanbul'da "Turizmde Uluslararası Tanıtım, Pazarlama ve Markalaşma" temasıyla gerçekleştireceklerini duyurdu.

Teması "İİT Üyesi Ülkelerde Turizm Sektörünün Gelişmesinde Kamu-Özel İş birliklerinin Rolü" olan toplantıda Türkiye’nin deneyimini paylaşmak amacıyla hazırladıkları "Ülke Raporu"nun önemli bir doküman olduğunu vurgulayan Çelik, bunun İİT üyesi ülkelerin turizm alanında geliştirecekleri politikalar için yararlı bir kaynak olması temennisinde bulundu.

KAYNAK: AA