OPEC 166. Toplantısı

OPEC Dönem Başkanı El-Ahiriş: "(Petrol fiyatlarındaki) Bu düşüş petrol piyasasına bağlanamaz”

OPEC 166. Toplantısı
OPEC 166. Toplantısı
GİRİŞ 27.11.2014 13:36 GÜNCELLEME 27.11.2014 13:36

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Abdurrahman Et-Tahir El-Ahiriş, son dönemde petrol fiyatlarının düşmesinin petrol piyasasına bağlanamayacağını belirterek, "Son fiyat gelişmeleri petrol piyasasının istikrar ve denge aradığının işaretidir. Bu denge arayışına yardımcı olmamız gerekir” dedi.

OPEC'in 166. Olağan Toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. Toplantının açılışında, kurumun dönem başkanlığına Libya Başbakan Yardımcısı Abdurrahman Et-Tahir El-Ahiriş seçildi.

El-Ahiriş, burada yaptığı konuşmada, en son 5 ay önce yapılan toplantıda petrol piyasasının durumunu tartışmak üzere toplandıklarını, o dönemde artan istikrardan bahsettiklerini ve o günden bu yana dünya ekonomisinde toparlanma en düşük seviyede devam ederken, küresel petrol piyasasında büyük arz oluştuğunu söyledi.

Bazı belirsizliklere rağmen, 2015 yılı için küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,2’den yüzde 3,6 çıkmasının beklendiğini aktaran El-Ahiriş, buna göre 2015’de dünya petrol talebinin günlük yaklaşık 1,1 milyon varil artışla dünya toplam tüketiminin günlük yaklaşık 92,3 milyon varile ulaşmasının tahmin edildiğini ifade etti. El-Ahiriş, küresel petrol talebinin OECD üyesi olmayan ülkelerden geldiğini kaydetti.

El-Ahiriş, OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzının gelecek yıl günlük 1,4 milyon varil artışla ortalama 57,3 milyon varile ulaşmasının öngörüldüğünü aktararak, bu artışın OPEC üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanacağını dile getirdi.

OPEC Referans Sepeti’nin yıllık ortalama değişiminin varil başına 105 dolar ve 110 dolar arasında olmasına rağmen, son 3,5 ayda sepetin yaklaşık varil başına 30 dolardan fazla düşüşle yüzde 30 değer kaybettiğini vurgulayan El-Ahiriş, "Bu düşüş petrol piyasasına bağlanamaz. Büyük arz, hesaplı talep, daha güçlü ABD Doları ve küresel ekonomik büyümedeki belirsizlikler fiyatların artmasında ana faktörler olmuştur. Buna ek olarak OPEC’in geçmişte not ettiği gibi petrol piyasasında spekülatif faaliyetlerin de etkisi önemli bir faktördür” dedi.

El-Ahiriş, petrol fiyatlarının düşen trendinin devam etmesi halinde uzun dönemli kapasite genişletme planlarının sürdürülmesi ve yatırım projelerinin tehlikeye gireceğini ifade etti. El-Ahiriş, "Son fiyat gelişmeleri petrol piyasasının istikrar ve denge aradığının işaretidir. Bu denge arayışına yardımcı olmamız gerekir" diye konuştu.

Abdurrahman Et-Tahir El-Ahiriş, istikrarın sağlanması için diğer petrol üreticileri ile diyaloğun sürmesi gerektiğini kaydetti.

Alınacak kararlar toplantıdan sonra basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak.

KAYNAK: AA