İpekböceğini yağmur vurdu

Kozaların ölmesine neden olan Mayıs yağmurları ipekböceği üreticilerine ağır bir darbe vurdu.

İpekböceğini yağmur vurdu
İpekböceğini yağmur vurdu
GİRİŞ 22.05.2013 13:00 GÜNCELLEME 22.05.2013 13:00

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Ilıca köyünde hasat yapan üretici, topladığı kozaları Alanya Koza Birlik Kooperatifi görevlilerine teslim etti. Köyün belli bir noktasında toplanan üreticinin hasat yaptığı kozalar tartıldıktan sonra kamyonete taşındı.

Alanya Koza Birlik Kooperatifi Müdürü Muzaffer Durusoy, kooperatifleri tarafından köylülere dağıtılan ipek böceği larvalarının 45 günlük sürenin ardından gelişimlerini tamamladığını ve hasadın başladığını belirtti. Gazipaşa'da ipek böcekçiliğinin gün geçtikte geliştiğini ve yaygınlaştığını ifade eden Durusoy, yedi köyde ipek böceği üretimi yapıldığını, en fazla üretimin Ilıca köyünde gerçekleştiğini kaydetti. Bu yıl Gazipaşa'da 5 ton koza rekoltesi beklediklerini belirten Durusoy, "Rekolte bu yıl düşük oldu. Mayıs yağmurları kozaların ölmesine neden oldu. Buna rağmen elde edilen kozaların kalitesi fena değil. Bu yıl yaş kozanın kilosunu 24.5 liradan alıyoruz. Hasadın ilçe halkına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

80 AİLE İPEK BÖCEĞİ BESLİYOR

80 ailenin ipek böceği besleyip yaş koza ürettiği Ilıca'da çocukluk yıllarından bu yana koza üretimi yapan Mustafa Çetin, "Ben 1976 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Koza larvaları 16 Nisan'da geldi, artık hasat yapıyoruz. Elde ettiğimiz gelirin büyük kısmını çocukların eğitimi için harcıyoruz, geri kalanını ev ihtiyaçlarına harcıyoruz. Fiyatlardan da memnunuz" dedi.

60 KİLO KOZA TOPLADIM

Dut ağacı olmamasına rağmen 5-6 yıldır parayla dut yaprağı satın aldığını ve üretim yaptığını belirten Mithat Koç da, şunları söyledi: "Yaklaşık 60 kilo koza topladım. 5-6 yıldır bu işi yapıyorum. Benim hasadım bu yıl iyi geçti ama bazı üreticilerin hasadı pek iyi geçmemiş. Tam kozanın oluşmasına yakın yağmur yağdı. Bu nedenle koza dökmedi. Kazancımızla ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz."

Köyde 40 yıldır koza üretimi yapan Zeynep Kaplan ise koza yetiştiriciliği sayesinde çocuklarını büyüttüğünü ve okuttuğunu söyledi.

KAYNAK: İHA