Dünyanın en büyük mermer fuarı Çin'de başladı

Dünyanın en büyük doğal taş ve mermer fuarı olan "Şiamın Uluslararası Taş Ürünleri Fuarı 2013" Çin'in güneyindeki Fucien eyaletinin başkenti Şiamın kentinde başladı.

Dünyanın en büyük mermer fuarı Çin'de başladı
Dünyanın en büyük mermer fuarı Çin'de başladı
GİRİŞ 06.03.2013 15:23 GÜNCELLEME 06.03.2013 15:23

Bölgede kurulan 158 bin metrekarelik alanı ile dünyada değerli taş ve mermer sektöründe bulunan firmaların katıldığı dev fuara Türkiye'den de büyük milli katılım oldu.

Türkiye'den yapılan milli katılım bağlamında fuara 58 firma katılıyor, toplamda 100'den fazla Türk şirketi fuara iştirak ediyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç yaptığı açıklamada, bu fuarın dünyanın en büyük doğal taş ve mermer fuarı olduğunu belirterek, taş sektöründeki dünya ticaretinin bu fuarda yapıldığını belirtti.

Erdinç, Türkiye'nin 2012'de Çin'e 1,8 milyar dolar civarında maden ihracatı yaptığının altını çizerek, Türkiye'den Çin'e yapılan ihracatın yüzde 63'ünün maden sektöründen olduğuna dikkati çekti.

İhracatlarının yılda ortalama yüzde 15-20 dolaylarında arttığını kaydeden Erdinç, Çin'de mermere talebin büyük olduğunu ve "yağmur yağarken kovayı doldurmanın gerektiğini" söyledi.

Erdinç, "Çinlilerin mermerin kıymetini bildiğini" vurgulayarak, sektörlerinin bu ilgiyi çok önceden farkettiğini ve bu anlamda çalıştıklarını belirtti.

Dünyadaki küresel mali kriz ve AB'de yaşanan ekonomik sorunlara karşın Çin'in büyümesine dikkati çeken Erdinç, Çin'in her tarafında dev şehirler, havalimanları ve inşaatlar yapıldığını kaydetti.

Çin'in blok mermerleri aldıktan sonra ihraç ettiği yönündeki söylentileri de değerlendiren Erdinç, Çin'in ithal ettiği mermerin yüzde 97'sini kullandığını söyledi.

Erdinç, Çin'in dünyadan 8 milyar ABD doları seviyelerinde mermer ve doğal taş çektiğini belirterek, bu anlamda Türkiye'nin doğal taş ve mermer ihracatında Çin'e daha önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Erdinç, Çin'in gelişimi nedeniyle büyük bir ihracatçı ülke konumunda olduğunu belirterek, bu sektörün Türkiye'nin Çin'e olan dış ticaret açığını kapatmasında da önemli bir unsur olacağını belirtti.

Doğal taş ve mermer sektörünün Türkiye'deki sorunlarına da dikkati çeken Erdinç, Türkiye'nin bu anlamda zengin yatakları olduğunu, ancak işçi bulmakta sorun yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye ve Çin arasındaki doğaltaş ticareti

Dünyadaki ekonomik durgunluğa rağmen Çin bu sektörde geçen yıl yavaşlasa da ticaret hacmini 8 milyar ABD doları seviyelerinde tuttu.

Türkiye geçen yıl Çin'e 785 milyon ABD doları tutarında doğaltaş ihracatı yaptı. Bu rakam 2009'dan bu yana neredeyse iki katına yükseldi.

Çin'e Türkiye'den yapılan doğaltaş ihracatında en önemli kalemin blok mermer ve traverten olduğu ifade edilirken, bu üründe ihracat değerinin 732 milyon ABD doları olduğu kaydediliyor.

Türkiye'nin Çin'e olan toplam ihracatının yüzde 28'ini mermer ve doğaltaş ürünlerinin teşkil ettiği belirtiliyor.

Çin'in doğaltaş ticaretinin yarıdan fazlasının fuarın yapıldığı Şiamın kenti limanından olması nedeniyle ülke açısından bu fuarın önemine dikkat çekilirken, dünyanın en büyük taş ürünleri fuarında 54 ülkeden 2 bin'i aşkın firma 8 bin 250 stantla ürünlerini sergiliyor.

Fuarda geçen seneye oranla katılımcı firma sayısında 500 civarında artış görüldü.