Ürdün'den, İsrail gazına "Gazze ihtiyatı"

İsrail-Ürdün doğalgaz iyi niyet sözleşmesi, aralarında ABD'li Noble Enerji'nin de bulunduğu, üç İsrailli şirket tarafından imzalandı

Ürdün'den, İsrail gazına "Gazze ihtiyatı"
Ürdün'den, İsrail gazına "Gazze ihtiyatı"
GİRİŞ 08.09.2014 14:11 GÜNCELLEME 08.09.2014 14:11

İsrail'in, Ürdün'e doğalgaz ihracı için imzalanan iyi niyet sözleşmesinin uygulamaya geçirilmesinin, Gazze saldırılarından sonra Ürdün halkında oluşan İsrail karşıtlığı nedeniyle dolaylı yollardan olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, İsrail'in Leviathan bölgesinden çıkaracağı doğalgazı Ürdün'e satmak için imzalanan iyi niyet sözleşmesini AA'ya değerlendirdi.

İYİ NİYET SÖZLEŞMESİ!

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) Enerji Uzmanı Oded Eran, anlaşmanın bir "iyi niyet sözleşmesi" niteliğinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Anlaşmanın dayandığı fikir şu: İsrail ile hukuksal olarak bağı olmayan yeni bir şirket kurulacak ve Ürdün Elektrik Şirketi (NEPCO) ile kontrat imzalayacak. Bu iyi niyet sözleşmesi, aralarında ABD'li Noble Enerji'nin de bulunduğu, üç İsrailli şirket tarafından imzalandı. Dolayısıyla Ürdünlü milletvekilleri Kral'ın kapısını çaldığında, Kral onlara 'Biz İsrail'den değil, ABD'li şirketten aldık' diyebilecek."

Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Eyal Zisser de Ürdün hükümetinin, halkın olası tepkisi nedeniyle konuya temkinli yaklaştığını belirtti. Zisser, daha önce bu anlaşmanın Filistinli iş adamları aracılığıyla ve bir Amerikan şirketi üzerinden yapılacağının duyurulduğunu belirterek, "Ürdün'den gelecek siyasi reaksiyonları bekleyip görelim" ifadesini kullandı.

ÜRDÜN İÇİN ÇOK FAYDALI

Dubai merkezli Manaar Enerji Grubu'nun baş danışmanı Robin Mills, anlaşmanın henüz bağlayıcı olmayan, kesinleşmemiş bir niyet beyanı olduğunu söyledi. Mills, Tel Aviv'den Amman'a 15 yıl boyunca, 45 milyar metreküplük gazı akışı olacağını belirterek, "Bu aslında küçük bir rakam gibi görünse de Ürdün için çok faydalı. Ürdün'ün elektrik üretim şirketine verilecek ve fuel oil yakarak elektrik üretirken, bundan bir hayli tasarruf sağlamış olacak" diye konuştu.