İngiltere Merkez'i faizde sinyali verdi

İngiltere'de faiz oranları yüzde 2,5'un biraz altında veya üstüne olabilr.

İngiltere Merkez'i faizde sinyali verdi
İngiltere Merkez'i faizde sinyali verdi
GİRİŞ 27.06.2014 13:32 GÜNCELLEME 27.06.2014 13:32


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, politika faizinin yeniden yüzde 5 seviyelerine yükselmesinin olası olmadığını, önümüzdeki 3 yıl sürecince "yeni normalin" yüzde 2,5 olacağını kaydetti.

BBC Radio 4'te konuşan Carney, uzun vadede faiz artırımlarının 2017 yılına kadar devam edebileceğini belirterek, bunu kademeli ve kısıtlı bir şekilde yapmayı planladıklarını ifade etti.

Faiz oranlarının orta vadede yüzde 5'e dönmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Carney, "Eski normal yeni normal değil. Eskinin yeni normal olma olasılığı yok. Faiz oranlarının yeniden yüzde 5 olmasındansa, eğer finans piyasalarına bakarsanız, onların tahmini önümüzdeki 3 yıl için yüzde 2,5 seviyesi diyebiliriz. Bu seviyenin belki biraz altında, belki üstünde olabilir" dedi.

Mark Carney, "Ekonomiyi yeniden tam istihdama ulaştırmak için, enflasyon hedefine ulaşmak için, yeni normal bariz bir şekilde eski normalin altında bir seviyede olacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha önce olası bir faiz artırımı için ön koşul olarak gösterdiği yüzde 2 enflasyon hedefinin altına inilmesine karşın, Merkez Bankası 2009'dan bu yana, faiz oranlarını analistler tarafından rekor seviyede düşük olarak görülen yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor.

KAYNAK: AA