Fransızlar Alstom'un devlete geçmesini istiyor

Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, General Electric ve Siemens'in talip olduğu mali açıdan zor durumdaki Alstom'un geçici devleştirilmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

Fransızlar Alstom'un devlete geçmesini istiyor
Fransızlar Alstom'un devlete geçmesini istiyor
GİRİŞ 04.05.2014 14:08 GÜNCELLEME 04.05.2014 14:08

BVA araştırma şirketinin anketine göre, seçmenin yüzde 55'i şirketin ''geçici devletleştirilmesinden'' yana. Fransa'da radikal sol partinin ortaya attığı öneriye solcu seçmenin yüzde 70'i destek veriyor.

Yine aynı araştırmaya göre seçmenin yüzde 60'ı, sosyalist hükümetin, devletin de hissesi bulunan şirketin içinde bulunduğu zor durumdan kurtarma konusunda başarısız bir performans gösterdiğini düşünüyor.

Hükümet cuma günü yaptığı açıklamada, zor durumdaki şirketi kurtarabilmek için, işçi sendikalarını talebi üzerine devletin hisselerini artırmayı gözden geçirdiğini açıklamıştı.

ABD'li General Electric, Fransız şirketinin enerji bölümünü satın almak için geçen hafta 12,35 milyar avro teklifte bulunmuştu.

Alstom tarafından yapılan açıklamada, bağımsız uzmanlardan oluşan komitenin bu teklifle ilgili raporunu bir ay içinde vereceği belirtilmiş ve diğer tekliflerin de değerlendirildikten sonra kararın 2 Haziran'da verileceği bildirilmişti.

Alstom'la, General Electric dışında talip olan Siemens de enerji bölümü dışında şirketin taşımacılık bölümüyle de ilgilendiğini, şirketi satın almak yerine ortak iş birliğine gitmek istediğini açıklamıştı.

Hükümet, geçen hafta satış ile ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurumu'nun devreye girmesini isterken, Cumhurbaşkanı François Hollande da ABD ve Alman şirketleri temsilcileri ile geçen hafta yaptığı görüşmede, istihdamın düşürülmemesi ve fabrikaların başka yere götürülmemesi konusunda güvence istemişti.

KAYNAK: AA