Gurbetçi gençler Türkiye'ye geri dönüyor

Avrupa'da eğitim alarak kariyer yapan Türk gençleri, iş olanakları ve refah seviyesi nedeniyle Türkiye'ye dönüyor.

Gurbetçi gençler Türkiye'ye geri dönüyor
Gurbetçi gençler Türkiye'ye geri dönüyor
GİRİŞ 19.04.2013 13:25 GÜNCELLEME 19.04.2013 13:25

Başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri, 1970 ve 1980'li yıllarda ekonomik koşulları dolayısıyla göç edilen ülkeler oldu. Binlerce kişi, misafir işçi ve aile birleşmeleri yoluyla bu ülkelere gitti.

Avrupa'da doğan ikinci ve üçüncü nesil Türkler, kariyer basamaklarını hızla tırmandı. Son yıllarda bu gençlerde Türkiye'ye dönüş eğilimi arttı.

Türklerin bu tercihinin başlıca sebepleri arasında, yaşadıkları ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel problemleri geliyor. Gurbetçi gençler, refah seviyesinin ve iş imkanlarının artması nedeniyle, özlem duydukları memleketlerine dönmeyi tercih ediyor.

''Almanya rağbet görmüyor"

Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, temasları kapsamında geldiği Şanlıurfa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'ya gitmek isteyen Türklerin sayısının son yıllarda ciddi oranda azaldığını söyledi.

Son birkaç yılda özellikle Almanya'da eğitim alan gençlerin çeşitli konularda sıkıntı çektiği için ülkeyi terk ettiğini vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti:

"Almanya'da eğitim almış, üniversite bitirmiş başarılı insanlarımız Almanya'yı terk ediyor. Orada iş ve istihdam bulamadıkları ve ayrımcılık yaşadıkları için Almanya'yı terk edip İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi illerde özellikle Alman şirketlerinin yoğun olduğu bölgelerde iş buluyorlar. Çünkü hem Alman eğitimi almışlar hem de Almanca'yı çok iyi biliyorlar. Bu Türkiye için iyi bir gelişme olsa da Almanya için iyi bir gelişme değil. Çünkü Almanya'da eğitim alarak geri dönen her insan ülke için bir eksik oluyor. Geçen yıl yaklaşık 4 bin üniversite mezunu Türk, Almanya'yı terk ederek Türkiye'ye gelmiş. Bunun yanı sıra belli yaşa gelmiş insanlar arasında da Almanya eskisi gibi rağbet görmüyor."

"Sosyal sistem çöküntüye uğrayabilir"

Mutlu, bir şekilde Almanya'da kalmak zorunda olan Türklerin, neredeyse yılın yarısını Türkiye'de geçirdiğini söyledi.

Türklerin geçmişte Almanya'yı refah seviyesinin yüksekliğinden tercih ettiğini anımsatan Mutlu, şunları kaydetti:

"Almanya ekonomik olarak gelişirken ve zenginken insanlar için çok cazip geliyordu. Burada iş ve aş bulamayan insanlar, orada aş buluyordu. Artık Almanya'da da işsizlik baş gösteriyor, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık artış gösteriyor. İnsanlar eskisi gibi huzurlu değil. Bu nedenle huzuru bulduğu yere vatanına, memleketine geri dönüyor. Bu durum Almanya'da tehlike arz ediyor. Çünkü oradaki insanlar ekonomiye de ciddi katkı sunuyor. Bizim bu insanları orada istihdam etmemiz gerekiyor aksi halde Almanya'da büyük bir işçi açığı oluşacak. Almanya'nın sosyal sistemi çöküntüye uğrayabilir. Bizim işçi olacak ve sistemi ayakta tutacak kişilere ihtiyacımız var."

KAYNAK: AA