ABD devi, Borsa İstanbul'a ortak oluyor

Amerikan devi NASDAQ, Borsa İstanbul'un yeni ortağı oldu. İki grup arasında protokol bugün imzalanıyor. Nihai imza ise Eylül ayında atılacak. Borsa İstanbul ile NASDAQ OMX Group (Nasdaq:NDAQ) stratejik ortaklık için ön anlaşma imzaladı.

ABD devi, Borsa İstanbul'a ortak oluyor
ABD devi, Borsa İstanbul'a ortak oluyor
GİRİŞ 03.07.2013 09:22 GÜNCELLEME 03.07.2013 11:40

Borsa İstanbul açıklamasına göre, İstanbul'un uluslararası finans merkezi Borsa İstanbul'un ise küresel bir borsa olma vizyonuna katkı sağlayacak stratejik ortaklık için ön anlaşma imzalandı.

Böylece Borsa İstanbul bütün varlık türlerinde alım-satım, takas, piyasa gözetimi ve risk yönetimi uygulamalarına bütünleşik bir yapıda imkan tanıyan NASDAQ OMX'in yazılım çözümünü, enerji sözleşmeleri de dahil olmak üzere tüm finansal sözleşmeler için kullanabilecek.

İki borsa, bölgede de etkin işbirliğinde bulunacak. Söz konusu stratejik ortaklık, her iki tarafın üyelerine ve müşterilerine fayda sağlayacak.

Anlaşma, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 138. maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayına tabi olacak.

Söz konusu anlaşma ile Borsa İstanbul, küresel borsalar ağının önemli bir unsuru olacak, borsacılık alanındaki bilişim uygulamaları konusunda daha da uzmanlaşacak, elde edeceği bilgi birikimi ve tecrübe sayesinde de orta ve uzun dönemde kendine yeten bir yapıya kavuşması bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, söz konusu ortaklığın sadece borsa için değil, Türkiye, bölge ve küresel borsacılık sektörü için de önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Amaçlarının Borsa İstanbul'u küresel piyasalarda alınıp satılan her türlü varlığın işlem görebildiği entegre bir borsa olarak konumlandırmak ve en gelişmiş teknolojiyle çalışan uluslararası bir platformu hem sermaye piyasası ihraç eden kesimler, hem de yatırımcılar ve piyasalarda işlem yapan diğer tarafların hizmetine sunmak olduğunu aktaran Turhan, şunları da kaydetti:

"Bu kadar güçlü bir markayla ortak olmaktan son derece memnunuz. Bu ortaklık, sadece teknoloji ve know-how aktarımından ibaret değil, aynı zamanda Avrasya bölgesindeki iş ve yatırım imkanlarından birlikte faydalanabilmemize imkan tanıyan güçlü bir ortaklığın da temelini oluşturuyor.

NASDAQ OMX ekibiyle birlikte, NASDAQ OMX'in sunduğu, türünün en iyi örneği olan teknolojiyi etkin biçimde uygulayabileceğiz. Borsa İstanbul bilişim ekibi teknoloji üstünde tam kontrol ve derinlemesine bilgi sahibi haline geleceğinden borsamız da yakın bir gelecekte bu anlamda kendine yetebilecek bir yapıya kavuşacaktır."

"Ortaklık piyasa teknolojisi işlerinde önemli bir başarı

NASDAQ OMX Üst Yöneticisi (CEO) Bob Greifeld ise hızla uluslararası bir finans merkezi ve gerçek bir küresel oyuncu haline gelen Borsa İstanbul ile çalışmaktan onur ve gurur duyduklarını belirtti.

Teknolojilerini Türkiye piyasasını güçlendirme amacıyla sunmanın yanında, Borsa İstanbul'un stratejik ortağı olarak bölgedeki sermaye piyasalarını daha da geliştirme fırsatının kendileri için de çok önemli olduğunu vurgulayan Greifeld, söz konusu ortaklığın piyasa teknolojisi işlerinde önemli bir başarı olduğunu dile getirdi.

NASDAQ OMX Küresel Teknoloji Çözümlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Ewing de "Danışmanlık hizmetlerimiz ve aracılık servislerimiz de dâhil olmak üzere tüm piyasa teknoloji ürünlerimizi Borsa İstanbul'u güçlendirmek için sunma fırsatı, NASDAQ OMX'in sektörün öncü teknolojisini müşterilerine ve stratejik ortaklarına iletme konusundaki kararlılığının açık bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Bu arada görüşmelerde Borsa İstanbul'a Sardis Capital Limited danışmanlık hizmeti sundu.

"Teknolojisi Nasdaq'ı öne çıkardı"

Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, stratejik ortaklıkta teknolojisinin Nasdaq'ı öne çıkardığını belirterek, "Bununla birlikte Borsa İstanbul'un öne sürdüğü birtakım şartlar vardı. Özellikle software'in kullanımı ile ilgili, bölgesel genişleme ile ilgili. Ortaklık konusunda da Nasdaq buna en yakın kurum oldu" dedi.

Köksal, Borsa İstanbul'un stratejik ortaklık konusunda Nasdaq ile yaptığı anlaşmaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu gelişmeyi çok olumlu değerlendirdiğini söyledi.

Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu anımsatan Köksal, söz konusu kararda kendisinin de imzasının olacağını dile getirdi.

Stratejik ortaklık konusunda birden fazla başvuru olduğunu hatırlatan Köksal, Nasdaq'ın Borsa İstanbul'un öne sürdüğü şartları kabul ettiğini ve yapılan değerlendirmelerde de öne çıktığını ifade etti.

Teknolojisinin Nasdaq'ı öne çıkardığını vurgulayan Köksal, sözlerine şöyle devam etti:

"Borsa İstanbul'un öne sürdüğü birtakım şartlar vardı; özellikle software'in kullanımı ile ilgili, bölgesel genişleme ile ilgili. Ortaklık konusunda da Nasdaq buna en yakın kurum oldu. Deutsche Börse olsun, Londra Borsası olsun, Chicago Borsası olsun, hepsinin artıları eksileri vardı.

Bazıları spot piyasa tarafında güçlü, fakat türevleri tarafında daha zayıftı. Bazıları türev piyasalarda güçlü, fakat spot piyasada Borsa İstanbul'un beklediğini yüzde 100 karşılayamıyordu. Nasdaq tam aranan özelliklere sahipti. O yüzden borsa yöneticileri bu konuda bir karar verdi, yönetim kurulu da bu kararı destekledi."

KAYNAK: HÜRRİYET