Maliye ve SGK ortak denetim yapacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Maliye Bakanlığı denetim gücünü birleştiriyor. Maliye'nin 5 bin yoklama memuru ile SGK'nın bin 500 denetmeni ortak denetim yapacak

Maliye ve SGK ortak denetim yapacak!
Maliye ve SGK ortak denetim yapacak!
GİRİŞ 08.02.2013 08:06 GÜNCELLEME 08.02.2013 10:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bundan böyle denetime giden bir yoklama memuru, faturasız mal bulunup bulunmadığını, levha asma veya kullanma mecburiyetine uyulup uyulmadığını kontrol ederken aynı zamanda sigortasız işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığına da bakacak.  Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre Aynı şekilde SGK'nın sosyal güvenlik denetmenleri de sigortalılıkla ilgili işlemlerin yanı sıra Maliye'nin alanına giren kontrolleri de yapacak.

Yeni durumda devletin denetim gücü artarken aynı işletmeye iki kere gidilmek zorunda kalınmayacak. Düzenlemeye ilişkin protokolün SGK ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında önümüzdeki günlerde imzalanması planlanıyor. Protokol ile birlikte ek maliyet olmadan kurumun denetim gücünün 5 bin kişi artması ve Maliye'nin de denetim ekibinin güçlenmesi hedefleniyor.

Maliye'nin 5 bin kişilik yoklama memuru kadrosu, günlük hasılat tespiti, yazarkasa yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediği, kayıt yapılması zorunlu defterlerin işyerlerinde bulundurulup bulundurulmadığı, vergi kanunları uyarınca düzenlenmesi gereken belgelerin usulüne göre düzenlenip düzenlenmediği, faturasız mal bulunup bulunmadığı gibi pek çok alanda denetimler yapıyor. Sosyal güvenlik denetmenleri ise kayıt dışı istihdam ve sahte sigortalılık başta olmak üzere işyerlerinin tescili, ücretlerin gerçek kazanç üzerinden yatırılıp yatırılmadığı ve işverenlerin defterlerinin incelenmesi gibi pek çok denetim yapıyorlar.

Maliye ile SGK'nın denetim gücünün birleştirilmesiyle özellikle sosyal güvenlik alanındaki denetimler artacak. 1500 kişilik denetim gücü bir anda 5 bin kişi artarak 6 bin 500 kişiye çıkacak olan SGK, denetimlere ağırlık verecek. Riskli sektörlere yönelik denetimler yapılacak. Özellikle yüzde 40'ı bulan kayıt dışı istihdamın üzerine gidilecek. SGK'nın yaptığı hesaplamalara göre kayıt dışı istihdamın önlenmesiyle birlikte her yıl devletin kasasına 26,5 milyar TL ilave prim geliri girecek. Bu nedenle SGK gibi devletin birçok kurumu kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor. Kayıt dışı ile mücadele kapsamında bugüne kadar 1 milyon 465 bin kişi kayıt altına alındı. 86 bin işyeri kaçak olarak tespit edilerek tescilleri yapıldı.

YORUMLAR 4
  • oktay çıkmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    hepsi göz boyama işi . hepsi palavra günde 12 saat çalıştım mesaim tam ödenmedi pazar paramı alamadım bodrom asgari ücret üstünden gösterildi şikayet ettim sadece zırva başka hiçbir şey olmadı
    Cevapla
  • resul coruh 11 yıl önce Şikayet Et
    adamına göre muamele.. ben artık inanmıyorum,kaç kişi sgk,ya şikayet etti geldiler çalışanlara sordular ve gittiler,işçiyinin hakkını kimse aramıyor,sigortalar eksik yatıyor ,asgari üçretten ödeniyor,şikayette ediliyor ,geliyorlar ve gidiyorlar bütün hikaye bu,adamına göre ya büyük paralar götürüyorlar yada arkaları çok sağlam bunların.isim vermiyorum çünkü ??????? anlayın artık..
    Cevapla
  • cengiz gerçek 11 yıl önce Şikayet Et
    uygulama güzel . ama bu uygululama halkın büyük topluluğunu oluşturan işçi arkadaşları pek etkilemiyo . bence . eksik yatanlar yarım yatanlar . maaşlarını alamayanlar . devletin verdiği vergilerden haberi olmayanlar .. bence daha önemlileri var ..
    Cevapla
  • mehmet ali sarı 11 yıl önce Şikayet Et
    geç klınmasına rağmen güzel. evet geç kalınmasına rağmen ıyı bır başlangıç. lakın birde. sgk lı olmanın dışında çalıştırılan kışılerın gerçek maaşlarının bodroya yansıtılıp yansıtılmadığını araştırsak ne olurdu. maaşlkar bankadan alınıyıor kiralar kredi kartları faturalar v.s hepsı banka aracılığı ıle yatırılıyor. üç kuruş alan kişi 50 kuruş ödemeyı nasıl yapıyor araştırsalar barii. halen maaşların yarısı zarf üsülü ile ödenmeye devam edıyor . nerde devlet.
    Cevapla