Resmen yürürlükte! Vatandaş fazlasını satabilecek
Çatıda elektrik üretiminin önü EPDK’nın son düzenlemesiyle açıldı. Çatısına güneş paneli kuran, kendi elektriğini üretip fazlasını sisteme satabilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı düzenlemeyle çatıda elektrik üretiminin önü tamamen açıldı. Artık çatısına güneş paneli kuranlar, kendi elektriğini üretip fazlasını sisteme satabilecek. Kurulum maliyetinin düşmesiyle bu yıl çatıda elektrik üretiminde patlama bekleniyor.
EPDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, 10 kilovata (kW) kadar üretim tesisleri için hazırlanan usul ve esaslar ile uyumluluk sağlanarak tüketim odaklı üretim tesislerinin geliştirilmesi amaçlandı.
Sınır 10 kilovat oldu
Binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden sağlanacak enerjiyle tüketicilerin elektrik faturaları azalacak. Binalarda kurulacak santrallerin kurulu gücü en fazla 10 kW olacak. Vatandaşlar ürettikleri elektriğin fazlasını mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabilecek. Bu işlemin gerçekleşmesi için vergi mevzuatı uyarınca vatandaşların sattıkları elektrik miktarı üzerinden fatura kesmeleri gerekecek.
Toplu konut projelerinin yanı sıra villaların da yararlanabileceği düzenlemeyle, öncelikle apartman giderleri karşılanabilecek. Şu anda güneş santrali kurmak için 2 bin 500 - 3 bin dolarlık bir maliyet gerekiyor. Bu da 8 yıllık elektrik faturasına denk geliyor. Bir evin ortalama yıllık elektrik tüketimi 2 kilovatlık bir güneş panelinden karşılanabiliyor. Güneş enerjisi santrallerinin ortalama kullanım ömrü ise yaklaşık 30 yıl. Fazladan üretilen güneş enerjisinin şebekeye verilmesiyle, apartman başına yılda 8 - 9 bin lira kazanç elde edilmesinin mümkün.
Güneş panellerinde maliyetlerin watt başına 5 dolardan 50 cent’e kadar düşmesiyle bu yıl çatıları paneller kaplayacak. Özellikle toplu konutlarda güneş enerjisinden elektrik üretiminin, önemli bir gelir kapısı olabileceği belirtiliyor.
Nasıl başvurulacak?
Lisanssız elektrik üretimi için elektrik aboneliği, dağıtım şirketine başvuru, proje onayı için TEDAŞ’a başvuru, dağıtım şirketi ile anlaşma, ve ayrıca panel temini gerekiyor. Kurulum için tapu kaydı veya kira sözleşmesi ibraz ediliyor. Kurulacak tesisin dağıtım hattına bağlantısını gösteren tek hat şeması ve üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita ile kroki, teknik değerlendirme formu ile dağıtım şirketine veriliyor. Daha sonra izin için süreç başlıyor. Verilen ön izinle elektrik üretimi için süreç başlıyor.
Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, başvurularını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine yapılabilecek. Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandıracak. Yeni düzenlemelerle, çatıda güneşten elektrik üretmek için gereken 6 - 8 aylık süre, 1 aya inmiş olacak. Başvurular, trafo gücü ve tüketim güçlerine göre değerlendirilecek.
Projesi onaylanarak, kurulum ve geçici kabul işlemleri tamamlanan vatandaşlar, diğer lisanssız üretim faaliyetlerinden daha hızlı bir şekilde elektrik üretmeye başlayabilecek. Başvuru süreçleri dağıtım şirketlerinin internet sitelerinden takip edilebilecek. Lisanssız üretim kapsamındaki uygulama için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi istenecek. Birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek.
Klimaları dengeler
Güneş enerjisinin yaygınlaşmasıyla, özellikle yaz aylarında klima kullanımıyla elektrik talebinin zirve yaptığı dönemlerde arzın dengelenmesi bekleniyor.
Potansiyel büyük
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi çok önemli bir potansiyele sahip. Buna karşın 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1’lik pay alabiliyor. Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için hastane ve okullardan da talep var.
-
Mahmut 6 yıl önce Şikayet EtAhır yapmayı düşünüyorum üzerine ruhsat verilirdi acabaBeğen
-
süper 6 yıl önce Şikayet EtAlmanyada ve avrupada dunyada cok yaygın elektrik üretimi ve satilmasi, ülkemiz için mükemmel bir tasarruf ve cebe katki sağlayacaktır.Site bölge bina üstü kurulumlari mahelleyi bile aydinlatiyor.Kesinlikle yaygınlaşması lazim kendi parasini çıkarıyor kesinlikle.Beğen
-
hamşesi 6 yıl önce Şikayet EtBununla ilgili firmaların tanıtımlarına başlamaları gerekir. Makalede bazı soru işaretleri giderilmemiş, Örneğin; güneş santralı kurmak her bir apartman için mi gerekli yoksa site benzeri birçok binayı kapsayabilirmi, 2500-3000 dolar maliyet 12000 tl eder, bir binada 8 daire varsa, 12000/8 =1500 tl, nerdeyse maliyetini 1 yılda karşılamakta.Beğen
-
abuzer tetik 6 yıl önce Şikayet Etgüzel bir proje olurBeğen