Karekod senet ve bonolara da geliyor

Bakan Tüfenkçi, 2018 yılında görüşmeler neticesinde senet ve bonolora da karekod geleceğinin müjdesini verdi.

Karekod senet ve bonolara da geliyor
Karekod senet ve bonolara da geliyor
GİRİŞ 18.01.2018 16:10 GÜNCELLEME 18.01.2018 16:10

Bakan Tüfenkçi esnaf ve iş verenlerden gelen talepler doğrultusunda senet ve bonolara da karekod konulmasıyla ilgili Bankalar Birliğiyle görüştüklerini 2018 yılında görüşmeler neticesinde senet ve bonolora da karekod geleceğinin müjdesini verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÇEKTE KAREKOD UYGULAMASI

Karekodlu çek uygulamasıyla çeke olan güvensizlik kalktı. Çeke itibar geldi. 2017 sonu itibariyle baktığımızda karşılıksız çek oranı 2,2'ye düştü. 2017 yılında karekodlu çek sisemi sayesinde karşılıksız çek oranı bir önceki yıla göre yüzde 38 azaldı. Karşılıksız çeki çıkan bir vatandaşın son 12 ayda yüzde 80'inde bir adet daha çekinin karşılıksız çıktığını görüyoruz. Şu anda karşılıksız çıkan çekleri vatandaşlar sorgulatsaydı bunun da önüne geçilebilir ve oranı daha aşağılara çekebilirdik.

Karekodlu senet ve bono konusunda da bankalar birliğiyle birlikte çalışıyoruz. Bunun mümkün olabileceğini gördük. Bu çalışmaları arkadaşlarımız hızlandırdı, 2018 yılı içerisinde bu çalışmaları bitirebileceğimizi düşünüyoruz. 

TÜKETİCİ HAKLARINA DÜZENLEME

Tüketici hakları bizim için çok önemli. Vatandaşlarımızın aldanmaması anlamında ciddi çalışmalarımız var. Cezaların etkin olması konusunda çalışmalarımız var. Yeni düzenlemeleri de 2018 yılında hayata geçireceğiz. Şikayet halinde pratik olarak bir kurum var; tüketici hakem heyetleri... Daha işlevsel ve daha verimli çalışması konusunda bazı düzenlemeler şubat ayında hayata geçmiş olacak. Daha önce burada verilen kararlar bağlayıcı ve direk icraya konu olabiliyordu. Bir uygulama vardı bu Yargıtay'ın görüşüyle. Anlaşmazlık olan konularda tüketici direk icraya başvurabiliyordu. Ama Yargıtay önce hakem heyetine gidilmesini uygun buldu. Biz konuda çalışma yaptık. Vatandaş kendisini haklı görüyorsa direk icraya da gidebilsin istedik. Tüketici mevzuatının uygulanması konusunda hakem heyetlerimizin bir tecrübe kazandığını görüyoruz. Bunu etkin kullanmak için hakem heyetlerinin sayısını azaltıyoruz. Online başvuru alma noktasına geldik."