Fiyatı 250 liraya kadar çıkıyor

Giresun’un Espiye ilçesi Akkaya köyünde üretilen ısırgan otu ekonomiye kazandırılıyor.

Fiyatı 250 liraya kadar çıkıyor
Fiyatı 250 liraya kadar çıkıyor
GİRİŞ 08.01.2018 13:52 GÜNCELLEME 08.01.2018 13:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Espiyeli kadınlar tarafından üretilen ısırgan otu çeşitli ürünlerle değerlendirilmeye başlandı. Kazak, çorap, bere, şal, dizlik, bileklik her türlü siparişe göre üretim yapılan ısırgan otlu ürünlerin fiyatı 20 lira ile 250 lira arasında değişiyor.

Karadeniz Bölgesinde özellikle fındık bahçelerinde ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunan ısırgan bitkisinin, kimyasal yollarla imha edilmesi istenmediğinden, Akkaya köyünde yaşayan bayanlar organize edilerek ısırgan bitkisi toplatıldı. Toplanan ısırganlardan da katma değeri yüksek ürünler elde edilmeye başlandığını ifade eden Köy Muhtarı Kılıç, Akkaya köyünün kadınlarının ısırgan otu liflerinden iplik elde ederek çorap ve süs eşyaları örmeyi başardığını söyledi. Köyün kadınları kendilerine destek verilmesi halinde ısırgan otu tekstilinin yöre ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.

Akkaya köyü Muhtarı Fahrettin Kılıç, "Isırgan otu, artık ekonomiye kazandırılıyor. İnsan sağlığına olan bin bir çeşit faydasıyla bilinen ısırgan otu, artık Türk ekonomisine de katkı sağlıyor. Sekiz kişi ısırgan üretiminde çalışıyor, hediyelik ısırgan otundan üretime başladık. Ürünlerimizin fiyatları 20 TL ile 250 TL arasındadır. Isırgan otundan kazak, çorap, bere, şal, dizlik, bileklik her türlü siparişe göre üretim yapıyoruz” dedi.

Isırgan oto üreticilerinden Elmas Kılıç ise, ısırganın sadece yemeğini yapmasını bildiklerini dile getirerek, "Sonra bir duyum aldık ki ısırgan ipliğinden yapılan ürünler çok para ediyormuş. Bunun üzerine bizim arazilerde de çok ısırgan olduğu için mahalleden sekiz arkadaşla bu işe başladık. Topladığımız ısırganları bir çok defa deneme yanılma yöntemiyle liflerini ayırıp iplik yapmayı başardık. İlk denememizde de çorap bileklik, atkı gibi bir çok ürün elde etmeyi başardık. Şimdi destek bekleyerek bunu ekonomiye dönüştürmek istiyoruz. Yetkililerden bir proje yaparak destek vermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Bekir 6 yıl önce Şikayet Et
    O halde bundan gemi halatı da yapılır. Mukavemeti nasıl olur ona bakmak kazım. Eğer gemi hakatı yapılırsa talebe yetişmez. Çünkü halatlar çok kullanılıyor ve ömürleri de fazla olmuyor.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 6 yıl önce Şikayet Et
    tebrik ederim siteril ve sağlıklı üretim süper ,laylon oldu içimiz dışımız
    Cevapla