Asgari ücretle ilgili yeni öneri! 6 aylık...

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan asgari ücrete ilişkin yeni bir öneri geldi.

Asgari ücretle ilgili yeni öneri! 6 aylık...
Asgari ücretle ilgili yeni öneri! 6 aylık...
GİRİŞ 26.12.2017 17:30 GÜNCELLEME 26.12.2017 17:30
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 2018 yılı asgari ücreti için yapılacak zam oranına ilişkin işçiler kadar işsizlerin de düşünülmesi gerektiğine dikkat çekerek yapılacak zam oranının haricinde oranların da 6'şar aylık olarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

2018 Asgari ücreti için 3. toplantı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda gerçekleşti. Toplantı sonrası TİSK'ten yapılan açıklamada yeni zam oranı ile ilgili Bakanlık yetkililerinin kendi tekliflerini uygun gördüğü şeklinde bir açıklama yapıldı. 

Türkiye İşveren Sendikası (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, toplantıda enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, işsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenlerin de dikkate alınması gerektiğine dikkat çektiklerini belirtti.

'GEÇİM TEMELİNDE TARTIŞMAK DOĞRU DEĞİL'

Asgari ücretin ülkenin ekonomik durumu ve bu durumun işletmeler üzerindeki etkisi gözetilmeksizin, sadece geçim şartları temelinde tartışılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Koç, “Rekabet gücümüz yatırımların belirleyicisi, üretim ve ihracatın kapısı ancak yatırımla açılır ve istihdam bu şekilde artar. Son 2 yıllık birikimli asgari ücret zammı yüzde 48 olarak gerçekleşti yine bu dönemde asgari ücretteki artış enflasyon oranının neredeyse 3 katına ulaştı.'' diye konuştu.

iŞSİZLERİMİZİ DE DÜŞÜNMELİYİZ!

Asgari ücrete hükümetin iki yıldır verdiği desteğin kesilmesi halinde, komisyon olarak herhangi bir karar alınmaması halinde bile, mevcut asgari ücretin maliyetinin işverenler için yaklaşık yüzde 6 oranında artacağını vurgulayan Koç, ''İşçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmeliyiz” dedi.

6'ŞAR AYLIK OLARAK BELİRLENSİN

Son toplantıda bazı teklifler sunduklarını ifade eden Koç, “2018 yılı asgari ücret desteğinin sürdürülmesini ve toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde uygulanan desteğin kapsamının genişletilmesini, işsizlik sigortası işveren payının 2018 yılında alınmamasını, 2018 yılı asgari ücretinin altışar aylık dönemler itibariyle belirlenmesini, artış oranının belirlenmesinde enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, işsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenlerin de dikkate alınmasını talep ettik” diye konuştu.

TAHMİNLERLE 2018 ASGARİ ÜCRETİ

Geçen yıl 1.300 lira olan net asgari ücret 1.404.6 liraya çıkartılmıştı. Dolayısıyla yüzde 8.04 oranında bir zam gerçekleşti. Benzer bir artış yapıldığında net asgari ücret 1.517 lira civarında oluyor. Bekar bir işçinin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ise 144 lirayı buluyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı gibi enflasyon dikkate alınırsa kasım ayı enflasyonuna göre oran yüzde 12.98 oluyor. Bu rakama artı eksi aralık enflasyonu da eklenecek. Kasım enflasyonuna göre net ücret 1.586 lira olurken AGİ ise 150 lirayı geçiyor.

CUMA NETLEŞECEK

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 1,404 lira olarak uygulanıyor. Komisyon toplantılarının önümüzdeki günlerde de devam edecek ve 2018 yılında uygulanacak asgari ücret 29 Aralık'ta açıklanacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 92
  • fth 6 yıl önce Şikayet Et
    bence asgari ücret il il düzenlemelidir çünkü her ilin yaşam şartları farkılı mesala benim memleketim karabükte 2+1 daire 450 tl iken istanbulda 1000 tl
    Cevapla
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Oturdugumuz mahallede kira 1100 tl ztn asgari ucretle es deger o ewde en az ūc calisan olmaliki gecim olsun yoksa bu rakamlarla ancak dilenci sayisi artar...
    Cevapla
  • Ben 6 yıl önce Şikayet Et
    Yorumları okuyunca Bu durumda kimse iş verenin yerinde olmayı istemez peki ya iş yeri iflas ederse? Aşağıdaki istekler gerçekçi ama birde işin bu tarafı var
    Cevapla
  • 1586 tl nedir 6 yıl önce Şikayet Et
    yazık
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    istanbul asgari ücret le geçiren e madalya vermesi lazım devlet...
    Cevapla
  • KEREM 6 yıl önce Şikayet Et
    ısınıze nasıl gelıyorsa oyle yapıyorsunuz bızde sandık basında ısımıze gelenı yaparız net 2500 olmalı az olursa sız bılırsınız
    Cevapla
  • boran 6 yıl önce Şikayet Et
    senin oyuna ihtiyaç yok jeremcigim sen zati chp lisin belli bende askari ücretliyim şükür pc başında oturacana oku bişeyler olsaydın maaşın yüksek olurdu devam et burdan kalkma bide sandık der senin oyunada ihtiyacımız yok uzun adamla yola devam
    Cevapla
  • trafik çilesi 6 yıl önce Şikayet Et
    Tuncay kardeş, devlet asgari ücret üzerinden alınan vergileri pekala düşürebilir. Sadece 150 TL lik ekstra vergi indirimi fakirleri rahatlatır. Mevcut asgari ücret eğer 1550 TL olacak ise, devlette 150 TL vergi indirimi yapar, patron için bi değişiklik olmaz.Böylece 1700 TL ye ulaşırsın. Bahaneye gerek yok. Vatandaş gerçekten biçare. Ev kiraları 1100 TL den başlıyor, kışın doğalgaz 400 TL den aşağı gelmiyor. Ne yicez biz?
    Cevapla
  • Tuncay 6 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücreti devlet vermez,özel sektör verir.devlet asgari ücret'i 4000 lirada yapar ama sonra işveren makinaları tır'a yükleyip bulgarisran'a,hırvatistan'a,romanya'ya gider çünkü oralarda asgari ücret 250-300 avro civarında.milyonlarca kişi işsiz kalır.lütfen araştırıp öyle yazın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle