Türkiye'ye yatırım gelmeye devam ediyor

TYDTA Başkanı Arda Ermut, "ABD ile vize sorunumuz var, Almanya ile bazı sorunlarımız var ama yine de bu ülkelerden ülkemize yatırım gelmeye devam ediyor" dedi.

Türkiye'ye yatırım gelmeye devam ediyor
Türkiye'ye yatırım gelmeye devam ediyor
GİRİŞ 01.12.2017 09:43 GÜNCELLEME 01.12.2017 09:43

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, son 2 sene içinde Almanya'dan ABD'den Avusturya'dan pek çok yatırımcının yatırımını Türkiye'de anons ettiklerini hatırlatarak, "Bunlar güncel olarak bazı politik sorunlar yaşadığımız ülkeler. ABD ile vize sorunumuz var, Almanya ile bazı sorunlarımız var ama yine de bu ülkelerden gelen yatırımcıların ülkemize yatırım yapmaya devam ettiğini görüyoruz." dedi.

TYDTA ve İstanbul Konsoloslar Birliği (Istanbul Consular Corps-ICC) tarafından ticari ve ekonomik iş birliklerinin artırılmasına yönelik faaliyetlerin görüşülmesi için düzenlenen toplantı Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan, TYDTA Başkanı Arda Ermut ve İstanbul Konsoloslar Birliği Başkanı ve Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Arda Ermut, elçiliklerin ve konsoloslukların yatırım ajansının doğal iş ortağı olduklarını belirterek, yatırımcıların ajansa bu kanallardan da ulaştıklarını bildirdi.

2003 yılından bu yana Türkiye'ye toplamda 185 milyar değerinde uluslararası doğrudan yatırım geldiğini söyleyen Ermut, Temmuz 2017 rakamlarına göre Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısının 55 binin üzerinde olduğunu söyledi.

Ermut, 2017 yılında ajans olarak ABD, Güney Kore, Çin, Avusturya, Katar, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve Malezya'da yatırımcılarla bir araya geldiklerine işaret ederek şunları söyledi:

"İki gün önce Dubai'de gerçekleşen Dünya Yatırım Ajansları Birliği-WAIPA yıllık toplantısında, Türkiye Yatırım Ajansı olarak tekrar başkanlık görevine seçildik. 130 ülkeden 170 yatırım ajansını temsil eden bu birlik ile tüm dünyadaki konsoloslar birliklerinin daha yakın iş birliklerinde bulunması amacı ile çalışmalarımız hızlandıracağız. Siyasi gerginlikler olabilir ama bu Türkiye'ye gelecek yatırımların önünü kesmeyecek. Ekonomik ilişkilerin ülkeler arasındaki ilişkileri iyileştirecek güçte."

Türkiye'de Başkanlık sisteminde net görev tanımlamalarının olacağını ifade eden Arda Ermut, "Bu sistem ile uygulamada kendi alanında profesyonel olan kişilerin parlamentoda daha fazla yer alacağını öngörüyoruz. Yine bu sistemle bütün bürokrasi reformdan geçecek, popülizm azalacak. Yeni sistemle tüm bu iyileşmeleri 2019'dan itibaren hissedeceğiz." ifadelerini kullandı.

"POLİTİK PROBLEMLERİN YATIRIMCILARI ETKİLEMEMESİ İÇİN TÜRKİYE TARAFI OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye gelen yatırımcılara verdiği önemden bahseden ve gelen yatırımcıları yabancı yatırımcı olarak görmediğini anımsatan Ermut, bu kapsamda bu şirketlere verilen desteklere işaret etti.

Ermut, ülkeler arasındaki politik ilişkiler ne olursa olsun, ekonomik ilişkiler anlamında yatırımcılara bütün desteği sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Politik problemlerin hiçbir şekilde ekonomik ilişkileri, özellikle yatırımcıları etkilememesi için Türkiye tarafı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Dünyada da ekonomik ilişkiler her zaman hükümetler arasında öncelikli öneme haiz olduğu için, genelde diğer politik liderler de ekonomik ilişkilerin etkilenmemesi adına ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Ayrıca yatırımcılar da politik, geçici gelişmelerden bağımsız olarak, olaylara uzun dönemli bakarak hareket ediyorlar."

Türkiye'nin yatırımcılar açısından avantajlarından bahseden Ermut, yatırımcıların Türkiye'nin barındırdığı avantajlara güvenerek gelmeye devam ettiklerini söyledi.

"TÜRKİYE'YE YATIRIM GELMEYE DEVAM EDİYOR"

Arda Ermut, Türkiye'ye yatırımın gelmeye devam ettiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Yatırımlarımızın önemli bir kısmını dünyanın Avrupa öncelikli olmak üzere dünyanın batı tarafından, ABD gibi ülkelerden çekiyoruz. Dünyanın diğer bölgelerinden de gitgide daha çok yatırım çekmeye başladık. Çektiğimiz toplam yatırımlarda Batı'dan gelen yatırımlar azalmasa da toplam pastada payları azalmış oldu. Fakat bizim için hala oradaki yatırımcılar çok önemli yatırımcılar. Hala, Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasına baktığımızda hala Almanya, İngiltere, Avusturya gibi ülkeleri görüyoruz."

Avrupa ülkelerinin Türkiye'de hala önemli yatırımcılar olduğunu ve önemli yatırımları bulunduğunu aktaran Ermut, son 2 sene içinde Almanya'dan ABD'den Avusturya'dan pek çok yatırımcının yatırımını Türkiye'de anons ettiklerini hatırlattı.

Ermut, Türkiye'nin Almanya, ABD gibi ülkelerin güncel bazı sorunlar yaşadığını anımsatarak, "ABD ile vize sorunumuz var, Almanya ile bazı sorunlarımız var ama yine de bu ülkelerden gelen yatırımcıların ülkemize yatırım yapmaya devam ettiğini görüyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AA