Bakan Ağbal açıkladı: Önemli yatırımlar geliyor

Maliye Bakanı Ağbal, "Kamu-özel iş birliği projeleri, önümüzdeki yıllarda da Türkiye'nin büyüme potansiyelini yukarıya çekecek önemli yatırımlar olacaklardır" dedi.

Bakan Ağbal açıkladı: Önemli yatırımlar geliyor
Bakan Ağbal açıkladı: Önemli yatırımlar geliyor
GİRİŞ 16.11.2017 09:12 GÜNCELLEME 16.11.2017 09:12

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu-özel iş birliği  projelerinin, gelecek yıllarda da Türkiye'nin büyüme potansiyelini yukarıya  çekecek önemli yatırımlar olacağını söyledi. 
 
TBMM Genel Kurulunda, grup önerilerinin görüşülmesinin ardından  kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen "Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı  Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmelerine geçildi.
Tasarının 56-83. maddelerini kapsayan 3. bölümü üzerinde  milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, yerli otomobilin nerede  yapılacağına dair ortak girişim grubunun kendi değerlendirmesini yapacağını  kaydetti.
 
Kamu-özel iş birliği projelerinin bir yönüyle finansman modeli  olduğunu belirten Ağbal, "O açıdan hükümet olarak Türkiye'nin kalkınmasına önemli  katkılar sağlayacak ve yapıldıkları alanlarda da aslında özel sektör  yatırımlarını ve kamu hizmetlerini önemli ölçüde destekleyecek, son derece  olumlu, pozitif dışsallığa sahip bu yatırımların hayata geçmesi, Türkiye  ekonomisi için son derece önemlidir." dedi.
 
Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Özellikle ulaştırma sektörü ve sağlık sektöründe yapmış olduğumuz bu  kamu-özel iş birliği projelerinin finansal sürdürülebilirliği de dahil olmak  üzere bütün bu çalışmalar yapılmış, bugüne kadar oluşan bu projeler kapsamında  oluşan yükümlülüklerle, ileriye dönük olarak oluşacak yükümlülüklerin ilgili yıl  bütçe kanunlarında ödenek olarak konulması da dahil olmak üzere her türlü çalışma  açık, şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. İnanıyorum ki bu kamu-özel iş birliği  projeleri, birçok sektörde, önümüzdeki yıllarda da Türkiye'nin büyüme  potansiyelini yukarıya çekecek önemli yatırımlar olacaklardır.
 
Kamu maliyesi bakımından bu projeler kapsamında bir kısım doğrudan  ödeme vardır, bir kısım da riskin gerçekleşmesine bağlı olarak bir yükümlülük  ödemesi söz konusudur. Projenin bir, iki yılına bakarak bu proje döngüsünün  tamamı için şimdiden, bugünkü rakamlar üzerinden bir hesap yapmak doğru bir  yaklaşım değildir. Bu yap-işlet projeleri yapılırken projelerin ilk yılları için  varsayımlar vardır. O varsayımlar, ileriki yıllarda ekonomik büyümenin  hızlanmasıyla beraber çok farklı noktalarda projeleri çok daha pozitif bir  noktaya taşıyacaktır."