Reel Kesim Güven Endeksi ekimde geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), ekimde bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak 109,5 seviyesine geriledi.

Reel Kesim Güven Endeksi ekimde geriledi
Reel Kesim Güven Endeksi ekimde geriledi
GİRİŞ 25.10.2017 17:52 GÜNCELLEME 25.10.2017 17:52

Merkez bankası tarafından ekim ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. 

Buna göre, ekim ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak 109,5 seviyesine geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, önümüzdeki üç aydaki ihracat sipariş miktarı, önümüzdeki üç aydaki toplam istihdam miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, önümüzdeki üç aydaki üretim hacmi ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1 puan artarak 112,2 puan seviyesinde gerçekleşti.

ÜFE beklentisi yükseldi 

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi. Önümüzdeki üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler zayıflayarak devam etti.

Önümüzdeki üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler zayıfladı, önümüzdeki on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentiler ise güçlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile önümüzdeki üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenerek devam etti. Önümüzdeki üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri de güçlendi. Önümüzdeki on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti.

Üretimleri kısıtlayan faktörler

Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 59,4'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını, yüzde 14,6'sı talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Bunu sırasıyla ham madde-ekipman yetersizliği, iş gücü yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne dair gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak, bir önceki dönemde artış bildirenler lehine olan seyir zayıflayarak devam etti.

Avrupa Birliği (AB) içindeki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış yönlü değerlendirmeler bir önceki dönem seviyelerinde devam etti. AB dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış yönlü değerlendirmeler ise artış bildirenler lehine döndü.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı 11,7'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı 77,1'e geriledi, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,2'ye yükseldi.

KAYNAK: AA