Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın birinci bölümü kabul edildi.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Kabul edildi
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Kabul edildi
GİRİŞ 11.10.2017 14:11 GÜNCELLEME 11.10.2017 14:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’nın ilk bölümü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek.

İşçilerin işe iade talepleri ilk olarak arabulucuya taşınacak. Taraflar başvurudan sonuç alınamaması halinde iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek.

İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDA ARABULUCULUK YOK

İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında, arabuluculuk şartı aranmayacak.

Arabulucu, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden büro tarafından belirlenecek. Taraflar, listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşırsa bu arabulucu görevlendirilecek. 

İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEN İŞÇİ

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde işe iade talebiyle ara bulucuya başvurmak zorunda olacak. Ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek.

5 YILLIK ZAMAN AŞIMI

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla, hangi kanuna tabi olursa olsun; yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat (ihbar tazminatı), kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat için zaman aşımı süresi 5 yıl olacak. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Mutlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Koyalım kardeşim haklı artık yeter, artık duy sesimizi sayın bakan
    Cevapla
  • komedi 6 yıl önce Şikayet Et
    arabulucu ne iş yapacak, ölümü gösterip sıtmaya razı edecek.
    Cevapla
  • müzdarip 6 yıl önce Şikayet Et
    4 yılın sonunda mahkemeyi kazandım ama nafile, parayı almıyoruz icrada tıkandık kaldık!
    Cevapla
  • Vatan sever 6 yıl önce Şikayet Et
    devletin mahkemesinin çözemediği sorunları arabulucular mı çözecek
    Cevapla
  • konyalı 6 yıl önce Şikayet Et
    yav bi kanun yapamadiniz tazminatı nasıl bir meclis bu ya niye mecburi yapmiyorsunuz millet tazminatını yakmayim diye çalısıyor yoksa memnun olan yok işyerlerinde ondan sonra bi sıkınti oldumu insanlar onüne geleni vuruyor diyorsunuz..adamı kendi cıkıp gitsin diye piskolojik baskı uyguluyorlar ama işçi bisey yapamiyor şu tazminati mecburi yapın artık
    Cevapla
  • adem 6 yıl önce Şikayet Et
    arabulucu ne nane yiyecek. mahkemenin çözemediğini arabulucu nasıl çözecek. adam işten atılalı 3 yıl olmuş. mahkeme 2 yıl sonra karar vermiş, işveren temyize başvurmuş eeeee? 3 yıl geçmiş ama daha yargılama BİTMEMİŞ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle