Danıştay'dan memurlar için emsal karar!

Danıştay memurlar için emsal bir karara imza attı. Danıştay'ın kararına göre, memurun mesai saatlerinde oda kapısını kilitlemesi suç sayıldı.

Danıştay'dan memurlar için emsal karar!
Danıştay'dan memurlar için emsal karar!
GİRİŞ 04.10.2017 09:45 GÜNCELLEME 04.10.2017 09:59
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kamu hastanesinde görevli diyetisyen, mesai saati içerisinde odasının kapısını kitleyip, kapıyı tıklatan hastayı içeriye almadı. Telefonlara da cevap vermeyen sağlıkçı, idarenin devreye girmesiyle kapının ikinci kez çalınması üzerine hastayı içeriye aldı. Hakkında idari soruşturma açılan sağlıkçıya uyarı cezası verildi. Cezanın iptalini isteyen diyetisyene mahkemeden "Mesai saatinde memurun odasının kapısını kilitlemesi suçtur" kararı çıktı.

Vatandaşa hizmet vermekle yükümlü bir kamu kurumunda görevli memurun, oda kapısını kilitlemesi sebebiyle, hakkında verilen uyarma cezası Danıştay tarafından onandı. Bir kamu hastanesinde görevli diyetisyen mesai saati içerisinde kapısını kitleyerek masasında oturmaya başladı. Günler öncesinden muayene için randevu alan hasta ise tedavi olmak için kapıyı çaldı. Yaşadığı bir olaya öfkelendiği öne sürülen diyetisyen hastasına kapıyı açmadı.

Bunun üzerine hasta, kapının açılması için hastane yönetimine başvurdu. Hemen dahili telefonla diyetisyene ulaşmaya çalışan idareciler büyük şok yaşadı. Diyetisyen telefonları açmayınca bu kez kapısı ikinci kez çalındı. Bir süre sonra kapıyı açan diyetisyen hastasını muayene etti. Hastane yönetiminin hakkında soruşturma başlattığı diyetisyen, il disiplin kurulunca uyarı cezası aldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 'Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak,' maddesi kapsamındaki fiili işlediği iddiasıyla uyarma cezası alan diyetisyen cezayı yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi, diyetisyenin mesai saati içerisinde odada olmasına rağmen kapıyı açmayarak görevini aksattığına hükmetti. İtirazı reddedilen diyetisyen kararı temyiz etti. Danıştay 12. Dairesi, diyetisyenin itirazını reddetti.

Kararda şu ifadelere yer verildi: "Devlet hastanesinde diyetisyen olarak görev yapan davacının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/A-(f) maddesi uyarınca uyarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işleme karşı yaptığı itirazının reddine ilişkin .. İl Disiplin Kurulu işleminin iptali istemiyle açılan davada gereği görüşüldü. Davacının mesai saatleri içinde odasında olmasına rağmen oda kapısını kilitli tutarak gelen hastaya cevap vermediği ve daha sonra açılan telefon ve ikinci kez oda kapısının çalınması üzerine kapıyı açarak hastaya cevap verdiği, davacının fiilinin sübut bulduğu gerekçesiyle davanın reddi yolunda idare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 42
  • ASİLBEY_ÇUBUK06 6 yıl önce Şikayet Et
    Yaşadığım olaylardan:Devlet Hastahanesinde Acile gitiiğimde barkod verecek görevli kapalı bir odaya ine girer gibi girmiş,kapı kilitli iletişimi zor sağalayacak buzlu sürgülü cam kapalı,memur içerde uyuyor.Kapıyı camı tıklata tıklata zor uyandırıyoruz,uyku mahmurluğu içinde kaşları çatık niye geldiniz der gibi rica minnet barkot verdi.Maalesef böyle durumlarda sorumluluk sahibi insanlar zor sabrediyor,tezcanlı ,sinirli olanlarda patlıyor işte.Şu anda kısmen düzeldi ama hala sorumsuz kendini beğenmişler az değil.
    Cevapla
  • Hasta yakını 6 yıl önce Şikayet Et
    Hastalara kötü muamelede bulunan görevliler, düzenlemeden sonra daha da saldırganlaşıyorlar.
    Cevapla
  • Hüseyinb 6 yıl önce Şikayet Et
    İçeride ne yapıyorlar Allah bilir.....
    Cevapla
  • Cengiz Y 6 yıl önce Şikayet Et
    Konya'da okul müdürü kapısını kapatıp kimseyi içeri almazdı.Kapıya meşgul lambası bile taktırmıştı.Yıl:2005-2010
    Cevapla
  • d d 6 yıl önce Şikayet Et
    "Yaşadığı bir olaya öfkelendiği öne sürülen diyetisyen hastasına kapıyı açmadı" cümlesi... psiklojik kökenli tıbbi geçici durum gibi görünüyor. Yedeği olsaydı da yerine konulsaydı mı acaba.. Böyle de olabilir. Sonuçta takdir neyse o olur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle