MKK, Asya piyasalarına açılmayı hedefliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Endonezya sermaye piyasalarına entegre edilecek Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ile Asya piyasalarına açılmayı hedefliyor.

MKK, Asya piyasalarına açılmayı hedefliyor
MKK, Asya piyasalarına açılmayı hedefliyor
GİRİŞ 29.09.2017 14:40 GÜNCELLEME 29.09.2017 14:40

Merkezi Kayıt Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da katıldığı e-GKS üzerine düzenlenen programa ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Savaşan, Endonezya'ya yapılan e-GKS'nin satışı ve buradaki kurumla devam edecek ilişki ile Asya piyasalarına açılma imkanı bulmayı ümit ettikklerini söyledi.

Afrika'dan sonra Asya'da da MKK'nın yazılımı kullanacağını belirten Savaşan, "Böylelikle diğer geliştirdiğimiz yazılımları da bu tanınırlıkla yine pazarlama imkanı bulacağız." dedi.

Savaşan, Afrika'da faaliyet gösteren şirketlerin genel kurullarının e-GKS üzerinden gerçekleştirmesini sağlayacak iş birliği anlaşmasının 2016 yılında imzalandığını anımsattı.

Bu anlaşmadan sonra Endonezya Merkezi Saklama Kuruluşuna (KSEI) da aynı yazılımı satmış oldukları bilgisini veren Savaşan, "Bu, Türkiye için önemli bir adım. MKK aslında bir saklama kuruluşu fakat aynı zamanda Ar-Ge merkezi olarak kendini konumlandırıyor. Bu anlamda hem kendi kullandığı yazılımları bünyesinde geliştiriyor, daha da önemlisi geliştirdiği yazılımları, dünyadaki sermaye piyasası kurumlarına pazarlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"KAP'ı diğer ülkelere pazarlayacağız"

Fatih Savaşan, bünyelerinde geliştirdikleri yazılımlarla Türkiye'de bu anlamda MKK'nın işini iyi yapan kurumlardan birisi olduğunu vurguladı.

Bu satışın Türkiye adına önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Savaşan, "Tabi ki bu satışlarda meblağ önemli ama meblağdan daha önemli olan Türkiye'nin geliştirdiği özünde kamu şirketi sayılabilecek kurumun geliştirdiği yazılımın değişik ülkelere satış yapabilmesidir. Bu yaratılan katma değerin dünyada da kabul gördüğünün göstergesidir. Bu yüzden bunu önemsiyoruz." dedi.

Savaşan, bunun dışında MKK'nın diğer yazılımlar üzerinde de çalıştığını ve bunlardan birisinin de Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) olduğunu söyledi.

Bu platformun daha etkin çalışması için yine kendi bünyelerinde geliştirdikleri yazılımlar olduğunu anlatan Savaşan, "Bu yazılımların da zamanla dünya ülkelerine pazarlanacağını ümit ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Pek yakında e-GKS’nin yanında KAP'ı da milli teknoloji ihracı olarak diğer ülkelere pazarlamayı ümit ediyoruz." diye konuştu.

"e-GKS, Endonezya için daha özel hale getirilecek"

Savaşan, Endonezya'ya e-GKS'nin satılmasına yönelik teknik görüşmelerin önceden yapıldığını ve Cakarta'da da buna yönelik taraflar arasında anlaşma imzalandığını söyledi.

Teknik bazlı tanıtımlar yapıldığını anlatan Savaşan, haftaya da Türkiye'den gelecek teknik ekip ile buradaki teknik ekibin ortaklaşa e-GKS programının biraz daha Endonezya'ya özel hale getirilmesi için teknik altyapıyı hazırlayacaklarını ifade etti.

Savaşan, bunun bir süreç olduğunu, bundan sonra Endonezya'nın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde programda geliştirmeler ve yenilemeler yapılacağını bildirdi.

e-GKS'nin şirket ortaklarının paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapmalarına, temsilci tayin edip oy talimatı vermelerine ve fiziken katılmaksızın internet erişimiyle genel kurulu canlı izleme gibi özellikleri barındırdığını dile geitren Savaşan, e-GKS'nin genel kurul süreçlerinin, ihraççılar, aracı kurumlar ve pay sahiplerinin elektronik olarak baştan sona eksiksiz olarak yerine getirilebilme imkanı tanıyan bir ürün olarak hizmet verdiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA