Yıldırım'dan Macaristan'a çağrı! Kolaylaştırın

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 30.06.2017 10:23 GÜNCELLEME 30.06.2017 11:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konuşmasında Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapıp da vize muafiyeti kolaylığı olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, " Ulaşımda her hangi bir sıkıntı görünmüyor ama vizelerde sıkıntı var. Buradan sayın Başbakana çağrıda bulunuyorum. İş adamlarından başlayarak vizelerin kolaylaştırılması gerekiyor" dedi. İki ülke arasındaki ilişkilere de değinen Yıldırım, "Bu buluşmanın sonrasında Türk-Macar yatırımcıların yeni bir atılım içerisinde gireceğine inanıyorum. Bizde bir söz var. "Cebinde çok alma var", gelin devlet olarak özel sektör olarak ele ele verelim bu 'almaları' daha çok çoğaltalım. Bu sene zaten ticarette yüzde 30 civarında yılın ilk 5 ayında ticarette canlanma var" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

Tarih yolculuğunda biz Anadolu'ya siz de Macaristan'a yerleştiniz bizim ortak yönlerimiz çok. Ortak yönlerimizi bir avantaj olarak görmek ve gelecekteki işlerimizin inşaası için kullanmalıyız. 2013'de ciddi bir hareketlenme oldu.

5 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu bu hedefin daha yarısındayız. Çok çalışmamız lazım. Her iki ülkenin de alt yapısı müsait, teşvikler gayet ilgi çekici. Türkiye'de de yeni uygulamalar var. Yapılacak yatırımın türüne göre teşvikler var. Bütün bu sistemleri gerek Türk, gerek Macar yatırımcılarımızın değerlendirmesini bekliyoruz.

VİZE KOLAYLIĞI

Ulaşımda her hangi bir sıkıntı görünmüyor ama vizelerde sıkıntı var. Buradan sayın Başbakana çağrıda bulunuyorum. İş adamlarından başlayarak vizelerin kolaylaştırılması gerekiyor. Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapıp da vize muafiyeti kolaylığı olmayan tek ülke Türkiye. Bu da Avrupa Birliği'nin ayıbı diye düşünüyorum. Çünkü daha müzakereye başlamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yıldan fazla bir süredir tam üyelik müzakerelerini yapan Türkiye'ye elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor. İkili ilişkilerin gelişmesi için bu adımın atılması gerekiyor. Öte yandan Macar ve Türk firmalarının Afrika'ya gidebilmesi için büyük bir potansiyel var. 

MÜLTECİ SORUNU

Türkiye son 15 yılda altyapı, eğitim ve sağlık alanında ciddi mesafeler kaydetti. Bölgemizde dinamikler ülkelerimizi görülmemiş sınamalara karşı karşıya getiriyor. Türkiye, bulunduğu konum itibarıyla sadece Balkanlar değil, Avrupa Birliği'nin güvenliğini de bir anlamda temin emin eden bir ülkedir. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan savaş ve karışılıkların Avrupa'ya sirayet etmemesi eğer bugün mümkünse, bunun en önemli sebebi Türkiye'nin bu bölgede, bu olayları kontrol ediyor olması ve mülteci akınını durduruyor olmasıdır. Ancak bunu Avrupalı dostlarımızın çok iyi takdir ettiklerini söylemek mümkün değil.

CEBİNDE ÇOK ALMA VAR

Macaristan Balkanlar'ın kalbinde. Macaristan Balkanlar'ın güvenini temsil eden önemli bir ülke. Bu buluşmanın sonrasında Türk-Macar yatırımcıların yeni bir atılım içerisinde gireceğine inanıyorum. Bizde bir söz var. "Cebinde çok alma var", gelin devlet olarak özel sektör olarak ele ele verelim bu 'almaları' daha çok çoğaltalım. Bu sene zaten ticarette yüzde 30 civarında yılın ilk 5 ayında ticarette canlanma var.

Turizm için aynı şeyi söyleyemeceğim. Turizmde ilk 4 ayın rakamları bir önceki yılın da altında gerçekleşti. Bunun nedenleri üzerinde durmalıyız. Turizmde geçmiş yılların canlılığına erişmeliyiz. Turizm sadece bir ticaret olarak görülmemeli. Dostluğun arkadaşlığın gelişmesine fayda sağladığını da dikkate almalıyız. Turizm firmalarının yeni formüller geliştirmelerinde fayda var. 

Türkiye, Ortadoğu'da yaşanan savaşların Avrupa'ya sıçramasını engelliyor. Türkiye bölgede istikrar adası olmaya, ekonomisini büyütmek için yeni atılımlar yapmaya devam edecektir.

Ayrıca Macaristan'da TİKA faaliyeti adı altında kültürel faaliyetlerimiz de devam ediyor. Macaristan'ın sadece sporda değili, aynı zamanda bilimde de 11 Nobel ödüllü bilim adamı var. Türkiye eğitim bilim ve su teknolojileri alanlarında işbirliği alanlarımız mevcut.

YORUMLAR 1
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    ucuz kurtulmuşsun, hücre cezası sana iyi gelirdi
    Cevapla