Türkiye'deki sular hakkında önemli açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, istatistiklerde yüzde 35 olarak görünen Türkiye'deki kayıp-kaçak su oranının tespitlerine göre yüzde 50-55 civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'deki sular hakkında önemli açıklama
Türkiye'deki sular hakkında önemli açıklama
GİRİŞ 25.05.2017 15:53 GÜNCELLEME 25.05.2017 16:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Bu gerçekten çok korkunç bir şey.' değerlendirmesini yaptı.

Bakan Eroğlu, ATO Congresium'da düzenlenen "3. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu"na katıldı.
 
Bakanlığın su kaçaklarını önlemek için yaptığı çalışmaları anlatan Eroğlu, su şebekelerinin yenilenmesi gerektiğini aktardı. Su zengini olmayan Türkiye'de suyun tek elden ve çok iyi yönetildiğini ifade eden Eroğlu, "Daha dün akşam bütün Türkiye'de 'Şehirlerin su durumu nasıl, herhangi bir kritik durum var mı?' diye baktım. Birkaç ilde su sıkıntısı olma ihtimali var, buna karşı hangi tedbirlerin alınması gerektiğini belirledim." dedi.
 
Hastalıkların bir kısmının sudan bulaştığını anımsatan Eroğlu, sağlıklı su temin edilmesinin önemine değindi.
 
Su kaçakları konusuna ilişkin de açıklama yapan Eroğlu, "Türkiye'de her ne kadar istatistiklerde yüzde 35 olarak gözüküyor olsa da şu anda bizim tespitlerimize göre en az yüzde 50-55 civarında kayıp-kaçak su var. Bu gerçekten çok korkunç bir şey." diye konuştu.
 
"Suyun idareli kullanılması ve akıllıca yönetilmesi gerekiyor"
 
Kullanılabilir tatlı su oranının fazla olmaması nedeniyle suyun idareli kullanılması ve akıllıca yönetilmesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, vatandaşa en temiz, en kullanılabilir suyu vermenin, foruma katılan herkesin boynunun borcu olduğunu vurguladı.
 
Bakan Eroğlu, suyun planlamasının en kötü şartları da dikkate alarak yapılması gerektiğine dikkati çekerek "Büyük şehirlerde bir kaynağa bağlı olmak doğru değil, yedek kaynakları da devreye sokmamız gerekir. İstanbul'da bugün su akıyorsa yedeğinin yedeğini planladığımız içindir. Kısa süreli çözümleri terk edin. 30-40 yıl sonrasını düşünerek çalışmaları yapmak gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.
 
Kazısız boru döşeme teknolojilerden istifade edilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, bunun ekonomik, trafik sorununa yol açmayan, insanları rahatsız etmeyen bir yöntem olduğunu anlattı.
 
Foruma katılan imalatçılara seslenen Eroğlu, en ileri teknolojileri kullanarak üretim yapmaları gerektiğini kaydetti.
 
Forumda Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Torun da konuşma yaptı.
 
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, beraberindekilerle altyapı teçhizatlarının ve belediyelerin suyla ilgili birimlerinin stantlarını gezdi.

YORUMLAR 3
  • çayırovalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burada bir yangın borusu var. Tesisattaki her arızada haftada 2-3 kez 5 saat boyunca boşuna su tahliye ediliyor, akıtılıyor. Bunun başka yolu yok mu diye soruyorum cevabı tahmin edersiniz..
    Cevapla
  • cevat 6 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan siz orman ve su işleri bakanısınız ..bu konuda bir sıkıntı varsa en başta sizin sorumluluğunuz var...
    Cevapla
  • dervişan 6 yıl önce Şikayet Et
    46 Lira elektrik faturası 59 lira su faturası geldi bu ay, çok pahalıya su tüketiyoruz.
    Cevapla