Gıda enflasyonuna karşı 4 aşamalı plan

Nisan ayı enflasyonun açıklanmasının ardından gıda fiyatları en çok konuşulan konu oldu. Başbakan yardımcısı Şimşek, gıda enflasyonuyla mücadele için yeni planı açıkladı.

Gıda enflasyonuna karşı 4 aşamalı plan
Gıda enflasyonuna karşı 4 aşamalı plan
GİRİŞ 07.05.2017 13:22 GÜNCELLEME 07.05.2017 13:23
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla belirlenen yeni planı açıkladı. 

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olumsuz yansımalarının sürdüğüne işaret eden Şimşek, bu etkiyi kısa vadede sınırlandıracak bir dizi önlem ele alındığını ve görev dağılımı yapıldığını kaydetti.

'Yeni bir dış ticaret stratejisi belirlenecek'

İşlenmemiş gıda ürünlerinde iç piyasada arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirleri alacaklarına dikkati çeken Şimşek, bu hususta yürütülen çalışmanın en kısa sürede komiteye sunulacağını ifade etti.

Şimşek, bu adımın gıdada fiyat oynaklıklarının ve yüksek enflasyonun önüne geçilmesi açısından en kritik adımlardan birisi olacağını belirtti.

Ekmekte yeni fiyat düzeni

Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin yeni düzenlemeler de kararlaştırdıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Arz zincirindeki belirli noktalarda rekabet koşullarının detaylı incelenmesi ve saklanabilir ürünlerde yasa dışı stoklamaya ilişkin denetimlerin artırılması hususlarında kısa sürede önemli adımlar atacağız. Arz artışı için vergi teşvikleri üzerinde de çalışıyoruz. Sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiği taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokacağız. Bunların bir kısmı hakkında karar aldık, uygulama süreci hemen başlatılacak. Diğer konuları ise bu ayki ikinci bir toplantıda karara bağlayacağız ve uygulamaya koyacağız."

'Gıda, soğuk zincirden çıkmadan tüketiciye ulaşacak'

Şimşek, bir yandan kısa vadeli tedbirler alınırken, uzun vadede tarımsal üretim kapasitesini artıracak ve sektördeki yapısal sorunları giderecek önlemlere de büyük önem verdiklerini vurguladı.

Ürünlerin arz zincirinde üreticiden tüketiciye giderken geçtiği aşamalara uluslararası normlarla uyumlu standartlar getirilmesi hedefini açıklayan Şimşek, bundan sonraki süreçte paketleme, saklama ve nakliye gibi lojistik işlemlerde uyulması zorunlu kuralların olacağını belirtti.

Şimşek, " İşlenmemiş gıda ürünleri hasat sonrasında gireceği soğuk zincirden hiç çıkmadan tüketiciye kadar ulaşacak." dedi.

Teşvik paketi yolda

Ticari maliyetleri hafifletmek ve uygulamaları hızlandırmak amacıyla kapsamlı bir teşvik paketi de hazırladıklarını dile getiren Şimşek, Gıda Komitesinin tarımsal üretimin finansmanı konusuna özel ilgi gösterdiğini söyledi.

Şimşek, lisanslı depoların yaygınlaştırılması ve kullanımının teşvik edilmesinin gündemde olduğuna dikkati çekerek, bu sayede ürün sertifikasyonu sisteminin gelişeceğini ve üreticilerin teminat sorunlarını aşabileceğini kaydetti.

Lisanslı depoculuğun öncelikli yatırım konuları arasına alınması ve bu alandaki yatırımların teşvik uygulamalarından, bölgesine bakılmaksızın 5. bölgede gerçekleştirilmiş gibi yararlandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Şimşek, "Üretici birlikleri ve hallere ilişkin de detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektördeki diğer yapısal sorunlara da en kısa sürede neşter atılması hedefleniyor." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • cem 6 yıl önce Şikayet Et
    üretim planlaması olmadan ne tarım gelişir nede bu domates çöpe dökülmekten ve on liraya pazara sürülmekten kurtulmaz. hal fiyatı veya çiftcinin eline geçen para kiloda 1,5-2 tl
    Cevapla
  • mehmet.z 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet teşvik değilde kendisi el atması lazım bu işe,artık tanzim mi olur kooperatif mi olur?Meyvenin yanına yaklaşılmıyor,Herkes kafasına göre,Domatesi 10 lira görünce enflasyonun hortlaması gayet normal.ama bu iş teşvikle çözülmez.
    Cevapla
  • memleket sevdalısı 6 yıl önce Şikayet Et
    ne yaptınız. güzelim sera arazilerini muz bahçelerinin turizm davasına üretim yerlerini imar açtınız otel yaptınız. şimdi oteller boş muzun fiyatı 9,5 tl domates 7,5 işte tarım ve hayvancılık politikasının icraatı
    Cevapla
  • ismail can-ant. 6 yıl önce Şikayet Et
    50dönüm seram var araziyi belediye 18 uygulaması yapmış, şimdi birisi çıkıp imar uygulaması istiyorumdiye dilekce verse gitti bizim seralar. toprağa kan damlasa insan biter bu toprağı korumadan nasıl gıda enflasyonu kontrol edilecek.
    Cevapla
  • baytar 6 yıl önce Şikayet Et
    aile çifçiliğini hayvancılıgı bitirdiniz.büyük işletmeler oluşturdunuz ve tekelleştirdiniz şimdi çözüm arıyorsunuz.
    Cevapla
  • Vatan Sevdalısı 6 yıl önce Şikayet Et
    Tekrardan her şeye zam olarak geri dönmesinde....Artık bu tek el sistemini kırmak lazım ette olsun meyve sebzede olsun her şeyde artık devlet gücünü ortaya koyması laızm...Kimse kafasına göre fiyat belirlemesin yeter artık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle