Bakan Çelik'ten eleştirenlere: Zavallılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ süt satışı ile ilgili yayınladıkları tebliğe yönelik eleştirilere cevap verdi.

Bakan Çelik'ten eleştirenlere: Zavallılar
Bakan Çelik'ten eleştirenlere: Zavallılar
GİRİŞ 04.05.2017 15:44 GÜNCELLEME 04.05.2017 15:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ süt satışı ile ilgili yayınladıkları tebliğe yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Maalesef sağlıklı bir gıdaya erişim noktasında atılması gereken adımları bile hazmedemeyen veya anlamayan zavallılar, bu konularla ilgili gelişi güzel değerlendirmeler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar" dedi. 

'TARIMIN MODASI GEÇMEZ'
 
 Çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, her şeyin modasının geçtiğini ancak tarımın önemini dünden, ilk insandan beri korumaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
 
İşte bu sektörün önemli alt bileşenlerinden olan 'Süt ve süt ürünleri açısından durumumuz nedir' diye baktığımızda, Türkiye'de 19 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bunun yarısı yaklaşık 9 milyon tonu sanayide işleniyor ve 5 milyon ton sütten de 660 bin ton peynir elde ediyoruz. İşte bu çalıştay bu kapsamda, bu çerçevede çizebileceğimiz potansiyelimiz açısından son derece önemli. 46 bin ton peynir ihracatı gerçekleştiriyoruz, 10 bin ton da peynir ithal ediyoruz. İhracatımızda 150 milyon dolarlık bir değer elde ediyoruz, bütçeye bir katkı sağlıyoruz. İhracatımıza bir katkı sağlıyoruz. Bu potansiyelimizi, Türkiye coğrafyasını, üreticilerimizi görüp, ihracatımızla mukayese ettiğimiz zaman yeterli düzeyde bir ihracatımızın olduğunu söylememizin doğru olmayacağı inancındayım."
 
ÇİĞ SÜT TEBLİĞİ ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ
 
Sağlıklı, güvenilir gıdaya erişimin önemli olduğuna da değinen Bakan Çelik,  konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Bu konuda sektör ve konumuzla ilgili olarak önemli kararlar alıyoruz. 2015 yılında peynir üretim tebliği yayınladık. Geçen ayda çiğ sütün marketlerde nasıl satılabileceği ile ilgili bir tebliğ yayınladık. Gıda konusu gelince herkes işin profesörü kesiliyor, herkes konuşuyor, elinde kalemi olan yazıyor. Maşallah ne kadar çok biliyorlar, üreticinin ne çektiğini, ne tür zahmetlerle bu ürünü piyasaya sürdüğünü. Hangi alın terini akıtarak, hangi maddi imkanları heba ederek, harcayarak, piyasaya, sofralara getirdiğini dikkate almadan, çalakalem 'O yenir, bu yenmez' ifadeleriyle maalesef sektöre çok büyük darbe vurduklarının ya farkında değiller veya başka amaçları var. Çiğ sütün nasıl satılacağı ile ilgili tebliğ belirliyoruz. Diyoruz ki; çiğ sütün sağlıklı olması gerekiyor. '4 derecenin altında bir ısıyla muhafaza edilerek son tüketiciye ulaşması gerekiyor' diyoruz. Tüketici de güven içerisinde bu çiğ sütü tüketmeli, alıp gidip evinde yoğurt yapmalı veya peynir yapmalı. Amaç ne, süt tüketimini talep çerçevesinde arttırmak. Ne kadar çok süt üretirseniz, tüketirseniz, ne kadar peynire dönüştürürseniz, ne kadar çok pazar bulursanız o derece hayvancılığınız gelişecek. Bu tebliğ ile olmadık değerlendirmeler yaptılar. Referandum sürecini de bu işin içine katanlar oldu. Maalesef sağlıklı bir gıdaya erişim noktasında atılması gereken adımları bile hazmedemeyen veya anlamayan zavallılar, bu konularla ilgili gelişi güzel değerlendirmeler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar."

YORUMLAR 1
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş olarak pazarda harcadığımıza kasapta alamadıgımız sizin başarılı olup olmadıgınızı gösterir uzun sütedir bu koltuktasınız gıda belimizi büküyor bu bakalıgın değişip daha icracı olmasını bekliyoruz.
    Cevapla