Milli projede müthiş özellik!

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, İstanbul'da düzenlenen IBPF 2017'de TSK'ya teslim edilen silahlı İnsansız Hava Aracı (İHA) TB2'nin özelliklerini açıkladı.

Milli projede müthiş özellik!
Milli projede müthiş özellik!
GİRİŞ 02.04.2017 11:19 GÜNCELLEME 02.04.2017 15:15
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bayraktar, TB2'nin 24 saat uçuş yapıp direkt hedefi vurabilecek şekilde tasarlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve  Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, eşi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile İstanbul'da düzenlenen IBPF 2017'ye konuşmacı olarak katıldı. 'Geleceğin Akıllı Teknolojilerinde Milli Uygulamalar' başlıklı oturumunda konuşan Bayraktar, ilk yerli insansız hava araçları bağlamında teknolojide Türkiye'de gelinen nokta ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilen silahlı TB2 hakkında bilgi verdi. Bayraktar, TB2'nin 24 saat uçuş yapıp direkt hedefi vurabilecek şekilde tasarlandığını dile getirdi.
 
“TB2 27 bin fit irtifaya çıkarak ilke imza attı”

  TB2’nin bütün tasarımının kendilerine ait olduğunu söyleyen Bayraktar, “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne(TSK) teslim edilen son prototip ise işte Bayraktar TB2, ‘Taktik Blok 2’ dediğimiz 12 metre kanat açıklığı olan bütün tasarımı bize ait olan yüzde 93 rekor seviyesinde yerli sanayi katılımıyla gerçekleşmiş taktik insansız hava aracı sistemi. Tabi bu uçaklar da bide yer segmenti var. Bunun yanında bu uçak 24 buçuk saat havada kalarak hem kendi sınıfında dünya rekoru diyebileceğimiz havada kalma süre rekorunu kırdı. Türkiye’nin de hava da kalma rekoru için en uzun dayanım deniyor, rekor bu uçakta. Aynı zamanda 27 bin fit irtifaya çıkarak o dönemde bir ilke imza atmış bir uçak, 650 kilogram civarında. 27 saate kadar da havada kalabiliyor. İçinde 40 kadar farklı bilgisayar var. Hepsini biz tasarlıyoruz. Elektroniğini biz tasarlıyoruz onun içine giren yüz binlerce satır yazılım var onları biz yazıyoruz. Bu mekanik bir sistemle bütünleşiyor onu da mühendis arkadaşlarımız yapıyor” diye konuştu.
 
“TB2 14 bin saatin üzerine uçuş yaptı”

  Taktik İHA’ların yakın zamanda yurt dışına ihraç olacağını da aktaran Bayraktar, “Büyük taktik dediğim uçak yaklaşık bu salon genişliğinde 18 adet Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) envanterinde de 6 adet var. 14 bin saatin üzerinde de uçuş gerçekleştirdi. Mini İHA ise bunu yanında bir özelliği var. Türkiye’nin yurt dışına ihraç ettiği ilk uçak. İnşallah Taktik İHA’lar da yakın zamanda yurt dışına ihraç olacak. Böyle bir silahlı insansız hava aracını dışarıdan alayım dediğinizde vermiyorlar. Hatta bunlar sadece terörle mücadelede kullanılabilecek silahlar. Sadece kendiniz savunmak amacıyla terörle mücadele de kullanabilirsiniz ama  vermiyorlar. Stratejik ortaklarınız dahi vermiyorlar. O yüzden kendi göbeğinizin bağı kendiniz kesmeniz gerekiyor. Aslına bakarsanız vermemeleri bizim için çok daha iyi. Kendimiz geliştiriyoruz” dedi.
 
“İHA’larda Türkiye, dünyada 6 ülkeden 1’i konumunda”

  Roketsan’nın yaptığı mühimmatların şuanda kendi sınıfında en iyi olduğunu söyleyen Bayraktar, “Dışarıdan alınacaklara göre çok daha etkili. O anlamda çok ciddi başarı elde etiğini söyleyebilirim. Türkiye’nin burada da özgün tasarım var. Türkiye silahlı İHA ile hem akıllı mühimmatı hem de uçağı tasarlayarak tümüyle üreten dünyada 6 ülkeden 1’i olma başarısını havacılıkta gösterdi” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 13
  • Yaşar Ayrancı 7 yıl önce Şikayet Et
    ASLAN Damat, ALLAHına kurban
    Cevapla
  • vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    masallah.yola devam
    Cevapla
  • Tayfun 7 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun..bence normal uçak yerine iha üretelim..
    Cevapla
  • Mahmut beder 7 yıl önce Şikayet Et
    Selçuk ile 2016-2017 yılında çalıştım zeki çalışkan bir kardeş eli sağlık daha helal olsun haluk tebrik ederim
    Cevapla
  • Turan 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha fazla yapmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle