Ette indirim başladı! Piyasa rahatlayacak...

Et satışında yeni dönem bugün başlayacak. Kasaplara tavan fiyat uygulaması geliyor. Marketler ise bu kapsama girmeyecek.

Ette indirim başladı! Piyasa rahatlayacak...
Ette indirim başladı! Piyasa rahatlayacak...
GİRİŞ 27.03.2017 10:24 GÜNCELLEME 27.03.2017 12:27
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Et ve Süt Kurumu (ESK) Türkiye  genelinde yemek sanayisine kilogramı 20,50 lira + KDV, kasaplara ise 22,50 lira +  KDV fiyattan karkas dana eti satışına başladı. Kurum, piyasanın ihtiyaçları  karşılanıncaya kadar et satışına devam edecek.

ESK bugünden itibaren yemek sanayi ve şarküteri üretimi  alanında  fiilen faaliyet gösteren firmalara kilogramı 20,50 lira + KDV dondurulmuş karkas  dana eti  satışı için teklifler almaya başladı. Müracaatlar, Sakarya ve Sincan Et  Kombinası Müdürlüklerine yapılırken, satışlar peşin veya kredi kartı ile  gerçekleştirilebiliyor.

Satışı yapılacak toplam ürün miktarı firma bazında 50 tonu geçemeyecek  ve işletme kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak.

Yemek sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye Yemek  Sanayicileri Dernekleri Federasyonuna (YESİDEF) üye olmaları gerekiyor.

KIYMADA 32 LİRA, KUŞBAŞIDA 34 LİRA...

Öte yandan, ESK, Kasaplar Federasyonuna üye kasaplara da bugünden  itibaren kilogramı 22,50 lira + KDV fiyatla taze karkas dana eti satışı  gerçekleştirmek için Sakarya, Sincan ve Yozgat Et Kombinası Müdürlüklerinde  teklifler alınmaya başlandı.

Kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri, perakende olarak  geçen sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in girişimleri ile  sektör tarafından belirlenen tarifeyle kıymada kilogramı 32 lira ve kuşbaşıda  kilogramı 34 liradan satışa sunacak.

Kasaplar, çeyrek veya bütün karkas olarak piyasaya satış yapamayacak.  Böyle bir durumun tespiti halinde o işletmeye et satışı durdurulacak. Fiyatların spekülatif olarak tırmanmasını önlemek için adım atan ESK,  piyasanın ihtiyaçları karşılanıncaya kadar satışlarına devam edecek.

ESK'NIN BU ADIMI BİZİM İÇİN 'ESNEK HESAP' GİBİ"

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, birkaç aydır karkas fiyatlarında sebepsiz tırmanış olduğuna  dikkati çekerek, buna bağlı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  yetkililerinin de gerekli adımları attığını ve ESK'nın piyasaya et satışına  başladığını söyledi.

Yalçındağ, bir kasabın günde ortalama 50-60 kilogramlık satış  yapabildiğine işaret ederek, "Et fiyatları yükseldikçe vatandaşın alım gücü  azalıyor. Vatandaş kırmızı et alamayınca bizim de satışlarımız düşüyor.  Düşünülenin aksine kasaplar olarak bizi de et fiyatları artışları rahatsız  ediyor, çıkmasını istemiyoruz. Çünkü hem fiyat hem de oluşan algı sebebiyle  kırmızı et satışları olumsuz etkileniyor. Bu sebeple ESK'nın bu adımlarını çok  olumlu buluyoruz" diye konuştu.

Piyasada karkas et satış fiyatının ortalama 26-27 lira civarında  olduğuna işeret eden Yalçındağ, şöyle devam etti:

"ESK kasaplara 22,5 lira+KDV fiyattan karkas et satışı yapacak.  Bankalarda vatandaşlar için 'esnek hesap' var. ESK'nın bu adımı bizim için de  'esnek hesap' gibi. Bu imkandan kasaplar faydalanacaktır. Çünkü kasapların alım  maliyetlerinde 2-3 liralık fark oluşuyor. ESK'nın bu satışları piyasada  rahatlamayı temin eder. En azından etiketlere yansıyan fiyatların yükselmesini  önler. Fiyatlardaki yükseliş trendi durur. Düşüş için net çözüm olarak KDV'nin  yüzde 1'e indirilmesini önermiştik. Bu adımlarla birlikte KDV de indirilirse  etiketlere 4-5 lira indirim yansır. Mübarek üç aylara giriyoruz, önümüz ramazan,  yaz sezonunda da ete talep artacaktır. Söz konusu tedbirleri bunun için de olumlu  bir adım olarak görüyoruz."

SENE BAŞINDAN BU YANA KARKAS ET FİYATLARI YÜZDE 3,6 ARTTI

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre, sene başında (5 Ocak)  kilogramı ortalama 25,04 lira olan yağsız dana karkas etinin fiyatı 23 Mart  itibarıyla yüzde 3,6 artışla 25,95 liraya yükseldi.

Bakan Çelik, söz konusu yükselişlerle ilgili son günlerde  spekülatörlerin boş durmadığını belirtmiş, "Kırmızı et piyasasında fiyatları  tırmandırma gayreti içinde olanları görmezden gelemeyiz. Piyasaları speküle edici  girişimlere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Et ve Süt Kurumumuz devreye girmiş  bulunuyor." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • ttfvol 7 yıl önce Şikayet Et
    yazık günah arkadaş 32 tl nedir ya. neredeyse asgari ücretli adamın bir günlük yevmiyesi..
    Cevapla
  • Ssk li isci 7 yıl önce Şikayet Et
    Evet cok ucuzlayacak kasaplar bayram edecek ucuz alip pahaliya satarken
    Cevapla
  • HASAN DİNÇ. 7 yıl önce Şikayet Et
    Sevindirici bir haber ama ne kadar sürecek?Dünya/da en pahalı eti biz tüketiyoruz,yazık çok yazık.İlgili kurumlar bunu çok ciddi olarak düşünsünler.Vekillerimiz,meclis lokantasında 2.00.tl.ye kebap yiyorlar.Biz 7.00.tl.ye çorba içiyoruz haberiniz olsun.Unutmayın,bu bir haktır ve hesabı mutlaka sorulur!
    Cevapla
  • Nizami Alem 7 yıl önce Şikayet Et
    Kasapları gezdim.Fiatlar aynı.
    Cevapla
  • zeynel yetgin 7 yıl önce Şikayet Et
    hükümetimizi hemen hemen her konuda başarılı buluyor ve destekliyoruz.ancak et fiatları konusunda değil.acaba gizli bir el mi var?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle