Türkiye'de kalış süreleri kısalıyor
Türk bayrağı taşımayan yatların Türkiye’de kalış süresi sınırlanıyor.
Türk bayrağına geçişi yaygınlaştırmak için yabancı bayraklı yata konaklama sınırı geliyor. Yabancı bayraklı yatlar yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabilecek, yılın kalanını yurtdışında geçirmek zorunda kalacak.
Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yapan hükümet, Türk bayrağı taşımayan yatlara Türkiye’de kalacakları süre için sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Yabancı bayraklı yatlar, 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabilecek. Hükümet, Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yaptı. Tekneler için yüzde 23 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanırken, yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1’e düşürüldü. Teknelerden her yıl alınan 400 TL ile 6 bin 500 TL arasındaki bağlama kütüğü harcı kaldırıldı. Böylece teknelere Türk bayrağı çekilmesi cazip hale getirildi.
YÜZDE 1 VERGİ ÖDENECEK
Türk vatandaşlarına ait yaklaşık 9 bin tekne yüksek vergi politikası nedeniyle yabancı bayrak taşıyordu. Yeni düzenlemeyle tekneler vergiden muaf şekilde Türk bayrağına geçebilecek ve satın alınacak sıfır tekneler için sadece yüzde 1 vergi ödenecek. Türk bayrağına geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’deki konaklama süresine kısıtlama getirilmesi de planlanıyor. Sürenin her yıl için 90 ya da 120 gün olması düşünülüyor. Yabancı bayraklı tekneler yılın büyük bölümünü yurtdışında geçirmek zorunda kalacak.