Bildirime uymayan tazminat ödeyecek

İşten ayrılırken eğer işçiye belli bir süre verilmemişse işveren; işçi de önceden bildirmediyse kendisi ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

Bildirime uymayan tazminat ödeyecek
Bildirime uymayan tazminat ödeyecek
GİRİŞ 30.01.2017 11:18 GÜNCELLEME 30.01.2017 11:18

Çalışanların en büyük sorunlarından birisi tazminatlarını alamamaları. İş mahkemelerindeki dosyaların büyük çoğunluğunu kıdem tazminatı davaları oluşturuyor. Yeni getirilecek fonun bu sorunları çözmesi bekleniyor. İşten ayrılırken sadece kıdem tazminatı değil ihbar tazminatı da önem kazanıyor. Okurumuz Semih TUNA'nın sorusu da bu yönde:

"Yakın zamanda işten ayrılmayı düşünüyorum. Dilekçemi verdiğim günün ertesinde işe gitmezsem olur mu, yoksa önceden bildirmem mi gerekiyor?"

İşten ayrılmanın sebebi ne olursa olsun, yani siz de istifa etseniz, işveren de çıkartsa karşılıklı bazı yükümlülükler bulunuyor.

Bunlardan birisi de 'bildirim süresi'. Her iki tarafın da iş sözleşmesini fesh edeceğini önceden karşıya bildirmesi zorunluluğu bulunuyor. Bunu yapmayanlar karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalır.

Siz de işten ayrılacağınız bu bildirim süresine uymadan işverene söylemezseniz tazminat ödersiniz. Bu tazminata ihbar tazminatı deniliyor.

Yasalarımız bu ihbar sürelerini de belirliyor. Sizin kıdeminize göre işverene ihbarda bulunacağınız süre de değişiyor:

Kıdemi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta, Kıdemi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta, Kıdemi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta, Kıdemi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta geçmesi üzerine iş sözleşmesi feshedilmiş sayılacaktır.

Bilgileri Sabah'tan Faruk Erdem köşesinde paylaştı. 

KAYNAK: SABAH